10 mest efterfrÄgade kategorihackar och plugins för WordPress

10 mest efterfrÄgade kategorihackar och plugins för WordPress

Kategorier Àr ett enkelt sÀtt att sortera ditt WordPress-innehÄll. Det finns dock sÄ mycket mer som du kan göra med kategorier för att göra din webbplats mer anvÀndarvÀnlig och sökmotorvÀnlig. I den hÀr artikeln visar vi nÄgra av de mest efterfrÄgade kategorihackar och plugins för WordPress.

1. Kategori RSS-flöden

Visste du att varje kategori pÄ din WordPress-webbplats har sitt eget RSS-flöde? LÀgg bara till flödet i slutet av din kategoris URL sÄ hÀr:

https://www.wpbeginner.com/category/news/feed/

Det Àr allt, du kan lÀgga till den hÀr lÀnken i kategorimallar. Oroa dig inte, vi visar dig hur du skapar kategorimallar senare i den hÀr artikeln.

En annan stor fördel med kategoriflöden Àr att du kan lÄta dina anvÀndare prenumerera pÄ kategorier. Detta ger dina anvÀndare en chans att bara prenumerera pÄ Àmnen som intresserar dem.

2. Kategorilista med RSS-feedlÀnkar

Standardkategoriwidgeten i WordPress tillÄter dig inte att visa en RSS-feedlÀnk bredvid kategorinamnen. Om du vill visa flödeslÀnkar bredvid kategorinamn, lÀgg till den hÀr koden i ditt temas funktioner.php-fil eller ett webbplatsspecifikt WordPress-plugin.function wpb_categories_with_feed() { 
	$args = array(
		'orderby' => 'name',
		'feed' => 'RSS', 
		'echo' => false, 
		'title_li'     => '',
	); 
	$string .= '<ul>';
	$string .= wp_list_categories($args); 
	$string .= '</ul>'; 

	return $string; 

}

// add shortcode
add_shortcode('categories-feed', 'wpb_categories_with_feed'); 

// Add filter to execute shortcodes in text widgets
add_filter('widget_text', 'do_shortcode'); 


Du mÄste lÀgga till [categories-feed] kortkod inuti en textwidget för att lista kategorier med flödeslÀnkar bredvid dem.

3. LĂ€gga till kategoriikoner i WordPress

Bilder gör webben mer intressant. Du kan anvÀnda bilder för att göra dina kategorisidor tydliga. För att associera bilder till dina kategorier mÄste du installera och aktivera pluginet Taxonomy Images. Vid aktivering mÄste du besöka InstÀllningar »Taxonomi-bilder för att aktivera bilder för kategorier.

För att associera bilder till kategorier, besök bara InlÀgg »Kategorier och klicka pÄ miniatyrikonen för att ladda upp kategoribilder.

LĂ€gga till kategoriikoner

Se vÄr guide om hur du lÀgger till taxonomibilder i WordPress för mer information.

4. Aktivera kategorier för sidor

Som standard Àr kategorier endast tillgÀngliga för inlÀgg pÄ WordPress. Du kan dock associera dem till alla inlÀggstyper inklusive sidor. Installera och aktivera enkelt inlÀggstaggar och kategorier för sidor-plugin. Det fungerar direkt och det finns inga instÀllningar för dig att konfigurera. Klicka bara pÄ sidor sÄ ser du kategorier och taggar under sidmenyn. Ta en titt pÄ vÄr handledning om hur du lÀgger till kategorier och taggar för WordPress-sidor för mer information.

Kategorier för sidor i WordPress

5. Aktivera klibbiga inlÀgg för kategoriarkiv

PÄ WordPress kan du göra inlÀgg klibbiga för att visa dem pÄ din hemsida. För att lÀgga till klibbiga inlÀgg för dina kategorisidor, installera och aktivera bara plugin för kategori Sticky Posts. Efter aktivering lÀgger plugin till en kategori klibbig metabox pÄ skÀrmen för redigering av inlÀgg. Se vÄr handledning om hur du lÀgger till klibbiga inlÀgg för WordPress-kategorier för detaljerade instruktioner.

Kategori klibbig metabox pÄ redigeringsskÀrmen efter inlÀgg i WordPress

6. Skapa kategorimallar i WordPress

WordPress levereras med en kraftfull temamotor. Som standard letar det efter mallar med specifika namn i ditt tema för att visa vissa sidor. Till exempel anvÀnds kategorin.php-mallen i ett tema för att visa alla kategorisidor.

PÄ samma sÀtt kan du skapa mallar för specifika kategorier genom att namnge mallen med kategorinamn. Till exempel, för att skapa en mall för filmkategori, kommer du att namnge mallfilen category-movie.php.

AnvÀnd ditt temas kategori.php-fil som utgÄngspunkt för din enskilda kategorimall och gör sedan de Àndringar du behöver. För mer detaljerade instruktioner, ta en titt pÄ vÄr handledning om hur du skapar kategorimallar i WordPress.

7. Uteslut specifika kategorier frÄn RSS-flöde

Som standard visas alla dina inlÀgg i webbplatsens RSS-flöde. Om du vill dölja vissa kategorier frÄn webbplatsens huvudsakliga RSS-flöde, installera och aktivera plugin-programmet Ultimate Category Excluder. Vid aktivering, besök bara InstÀllningar »Uteslutning av kategori för att vÀlja kategorier som du vill dölja frÄn dina RSS-flöden.

Uteslut specifika kategorier frÄn RSS-flöde i WordPress

8. Visa senaste inlÀgg frÄn specifika kategorier

HuvudanvÀndningen av kategorier Àr att hjÀlpa dig att sortera ditt innehÄll och hjÀlpa dina anvÀndare att hitta innehÄll enkelt. Om en anvÀndare tycker att ett inlÀgg i en viss kategori Àr intressant, kommer de troligen att lÀsa liknande inlÀgg i samma kategori. För att visa senaste inlÀgg frÄn en kategori, anvÀnd den hÀr koden i ditt tema dÀr du vill att de senaste inlÀggen frÄn en kategori ska visas.


$the_query = new WP_Query( 'category_name=news' );

if ( $the_query->have_posts() ) {
	echo '<ul>';
	while ( $the_query->have_posts() ) {
		$the_query->the_post();
		echo '<li>' . get_the_title() . '</li>';
	}
	echo '</ul>';
} else {
	// no posts found
}
/* Restore original Post Data */
wp_reset_postdata();

ErsÀtt vÀrdet pÄ kategorinamn med namnet pÄ kategorin du vill anvÀnda.

9. Tilldela författare till specifika kategorier

NÀr du hanterar en WordPress-webbplats med flera författare kanske du vill tilldela författare att bara posta i specifika kategorier som tilldelats dem. Installera och aktivera plugin-programmet Restrict Author Posting. Vid aktivering, gÄ till AnvÀndare och redigera den anvÀndare du vill tilldela en kategori. PÄ skÀrmen för anvÀndarredigering visas ett avsnitt dÀr du kan vÀlja den kategori som tilldelats just den anvÀndaren.

BegrÀnsa författaren till en kategori

10. Visa utdrag pÄ kategorisidor

Vi rekommenderar vÄra anvÀndare att visa utdrag pÄ arkiv- och kategorisidor. Att visa utdrag minskar bara din sidladdningstid vilket Àr bra för SEO. Bortsett frÄn det skyddar den dig ocksÄ frÄn duplicerat innehÄllsproblem pÄ din webbplats. För att ersÀtta fullstÀndigt innehÄll med utdrag pÄ kategorisidor, lÀgg bara till den hÀr koden i ditt temas funktioner.php-fil eller ett webbplatsspecifikt plugin.function my_excerpts($content = false) {
if(is_category()) :
	global $post;
	$content = $post->post_excerpt;
// If the post has explicitly set excerpt use that
	if($content) :
		$content = apply_filters('the_excerpt', $content);
// If no excerpt is set
	else :
		$content = $post->post_content;
		$excerpt_length = 55;
		$words = explode(' ', $content, $excerpt_length + 1);
		if(count($words) > $excerpt_length) :
			array_pop($words);
			array_push($words, '...');
			$content = implode(' ', $words);
		endif;
		$content="<p>" . $content . '</p>';
	endif;
endif;
return $content;
}
add_filter('the_content', 'my_excerpts');

Du kan ocksÄ ersÀtta innehÄll med utdrag genom att redigera temat kategori.php-fil och ersÀtta_innehÄllet med_utdraget. För mer instruktioner, se den hÀr guiden om hur du visar inlÀgg i WordPress-teman.

Vi hoppas att den hÀr artikeln hjÀlpte dig att lÀra dig nÄgra nya kategorihackar och plugins för WordPress. För fler tips om bÀsta praxis, se vÄr guide om kategorier mot taggar (bÀsta metoder).

Om du gillade den hÀr artikeln, prenumerera sedan pÄ vÄr YouTube-kanal för WordPress-sjÀlvstudier. Du kan ocksÄ hitta oss pÄ Twitter och Google+.