5G-teknik kan kosta Apple $ 21 för varje framtida iPhone

5G

Med 5G-standarderna nu fÀrdiga tar företagen bakom tekniken prissÀttningsbeslut som kommer att pÄverka framtida mobila enheter. För Apple kan det tillföra 5G till nya iPhones att kosta företaget 21 dollar per enhet, enligt VentureBeat.

Enligt en onsdagsrapport har Nokia avslöjat att licensavgiften för 5G-standardpatent kommer att vara $ 3,48 per enhet. Denna avgift Àr betydligt lÀgre Àn vad konkurrenterna Ericsson och Qualcomm tar ut för 5G-licenser. Ericsson meddelade tidigare att det skulle ta betalt för sina 5G-patent baserat pÄ en glidskala mellan $ 2,50 och $ 5 baserat pÄ enhetens kostnad.

Qualcomm licensierar emellertid sina 5G-patent till 2,275 procent av en enfunktionstelefons totala pris och 3,25 procent för multilÀgetelefoner. Denna prisstruktur innehÄller ett tak pÄ $ 400 per enhet.

Av de berÀknade $ 21 per enhet Apple och andra företag skulle behöva betala royaltybetalningar för 5G, skulle $ 13 gÄ till Qualcomm. Detta inkluderar inte avgifterna som skulle gÀlla andra viktiga 5G-patentinnehavare som Samsung och Huawei.

Som IAM nyligen förklarade tar inte dessa siffror hĂ€nsyn till de volymrabatter som stora enhetsmarkörer vanligtvis förhandlar om. Dessa Ă€r ”lĂ„ngt under [patent] Ă€garnas offentliggjorda priser. ”

För att utveckla 5G-standarderna fĂ„r var och en av företagen rĂ€tt att licensiera sina bidrag till enhetstillverkare, i allmĂ€nhet under “rĂ€ttvisa, rimliga och icke-diskriminerande” (FRAND) villkor som gör det möjligt för sĂ„ mĂ„nga mĂ€nniskor att anvĂ€nda tekniken som möjligt.

Som VentureBeat förklarar, “FRAND-licensiering Ă€r tĂ€nkt att hjĂ€lpa teknologipionjĂ€rer att fĂ„ tillbaka och dra nytta av sina investeringar utan att i onödan pressa enhetstillverkare – eller konsumenter.”

5G-standarden, som kan producera trÄdlösa hastigheter 100 gÄnger snabbare Àn 4G, testas för nÀrvarande av operatörer som T-Mobile, AT&T och mÄnga fler. De första mobila enheterna med 5G-kompatibilitet kan lanseras under de kommande mÄnaderna. De första iPhonerna som anvÀnder tekniken kommer dock troligen inte fram till minst 2019 eller 2020.