7 viktiga tips för anvÀndning av kortkoder i WordPress

7 viktiga tips för anvÀndning av kortkoder i WordPress

Kortkoder i WordPress lÄter dig lÀgga till olika funktioner i inlÀgg, sidor och widgets utan att egentligen skriva nÄgon kod. DÀrav namnet Shortcode. MÄnga WordPress-plugins och vissa teman anvÀnder kortkoder för att lÀgga till olika element som prissÀttning, evenemangskalender etc. i WordPress. I den hÀr artikeln kommer vi att dela 7 viktiga tips för att anvÀnda kortkoder i WordPress.

Vad Àr kortkoder i WordPress?

Allt innehÄll som lÀggs till pÄ en WordPress-webbplats gÄr igenom vissa sÀkerhetskontroller och filter. Dessa sÀkerhetskontroller och filter ser till att ingen skadlig kod gÄr in i inlÀgg, sidor, kommentarer etc. Detta innebÀr att du inte kan skriva kod direkt i dessa omrÄden.

Å andra sidan behöver du ibland bara lĂ€gga till kod i dessa omrĂ„den. Kortkoder ger ett sĂ€tt att göra det.

Kortkoder gör det lÀttare att lÀgga till andra element i WordPress-inlÀgg. Du kan till exempel lÀgga till en vacker responsiv skjutreglage med en enkel kortkod. Du kan skapa ett komplext enkÀtformulÀr i WordPress utan att skriva en enda kodrad.

Med detta sagt kan vi ta en titt pÄ nÄgra tips för att anvÀnda kortkoder i WordPress.

Tips 1. Vet nÀr du inte ska anvÀnda kortkoder

Kortkoder Àr bra, men att anvÀnda kortkoder i varje inlÀgg Àr ingen bra idé. Det finns mÄnga WordPress-teman dÀr ute som stolt hÀvdar att de har mer Àn 200 kortkoder.

Men om du anvÀnder en kortkod i varje inlÀgg Àr du för alltid knuten till det specifika tema som ger kortkoden.

Om du anvÀnder en temaspecifik kortkod för att skapa uppmaningsknappar i dina inlÀgg eller sidor, bör du titta pÄ vÄr guide om hur du lÀgger till CSS-knappar i WordPress utan att anvÀnda kortkoder.

Om du anvÀnder dig av att lÀgga till kortkoden i varje tema för att lÀgga till samma element som en bannerannons eller signaturtext i slutet av ditt inlÀgg, kanske du vill anvÀnda ett plugin eller anstÀlla en utvecklare för att koda det direkt till ditt tema.

Detta gör det lÀttare att utforma det elementet och enkelt ta bort det om du bestÀmmer dig för att göra det.

Kom ihĂ„g att om du anvĂ€nder en kortkod i varje inlĂ€gg och senare vill ta bort den, mĂ„ste du redigera alla inlĂ€gg för att manuellt ta bort den. Även om det finns ett enklare sĂ€tt som vi kommer att visa dig senare i den hĂ€r artikeln.

Tips 2: Framtida bevis pÄ dina kortkoder

Kortkoder Àr bra, men om det tillhandahÄlls av ditt tema, kanske du vill tÀnka tvÄ gÄnger om att anvÀnda den för mycket. Varför?

För om du byter tema, kommer ditt nÀsta tema sannolikt inte att ha samma kortkod.

Det bÀsta sÀttet att förhindra detta Àr att lÀgga till ditt i ett webbplatsspecifikt plugin.

Kopiera och klistra in kortkodavsnittet frÄn ditt temas funktioner.php-fil och klistra sedan in det i ditt webbplats-specifika plugin.

Tips 3: SÄ hÀr söker du efter kortkod i ditt WordPress-tema

För att framtidssÀkra din kortkod mÄste du veta hur kortkodsfunktionen ser ut och hur du hittar den i ditt tema.

Först mÄste du öppna ditt temas mapp som vanligtvis finns i / wp-content / themes / your-theme-name /

Du vill titta in i funktioner.php-filen eller om temat har en inkluderingsmapp, sedan inne dÀr.

Öppna filerna och sök efter termen add_shortcode.

HÀr Àr ett exempel pÄ hur ett kortkodavsnitt ser ut:


function my_shortcode_function() { 
$i = '<p>Hello World!</p>';
return $i;
} 
add_shortcode('my-shortcode', 'my_shortcode_function');

Den hĂ€r koden skapar en kortkod ‘min-kortkod’, som returnerar en enkel texthĂ€lsning och kan bĂ€ddas in i ett WordPress-inlĂ€gg eller en sĂ„dan sida:

[my-shortcode]

AnvÀndbar guide: hur man skapar en kortkod i WordPress.

Tips 4: AnvÀnda kortkoder i widgets

AnvÀnda en kortkod i WordPress-widgets

Ofta tror anvÀndare att kortkoder Àr begrÀnsade till inlÀgg och sidor, men de Àr inte det. Du kan anvÀnda den i dina WordPress-widgetar.

Dra och slÀpp bara en textwidget till sidofÀltet och lÀgg till din kortkod i den.

Kom ihÄg att den hÀr funktionen inte Àr aktiverad som standard i WordPress. Om du inte kan se din kortkod i en widget mÄste du lÀgga till den hÀr koden i ditt temas funktioner.php-fil eller ett platsspecifikt plugin.


add_filter('widget_text', 'do_shortcode');

Tips 5. LĂ€gg till kortkod i temafiler

Om du av nÄgon anledning hittar ett behov av att mata ut kortkoden i ett icke-widgetomrÄde i ditt tema, kan du ocksÄ anvÀnda dina kortkoder dÀr.

LÄt oss anta att du har skapat en anpassad sidmall och att du vill inkludera en kortkod för att visa ett kontaktformulÀr. LÀgg bara till din kortkod sÄ hÀr:


<?php echo do_shortcode("[example_shortcode]"); ?>

Tips 6. Dölja en trasig kortkod

Ofta Àndrar anvÀndare sina teman utan att inse att deras gamla kortkoder inte fungerar. Ibland fÄr de reda pÄ efter mÄnader nÀr en anvÀndare besöker sitt gamla inlÀgg för att hitta udda text dÀr.

Du har tvÄ sÀtt att fixa det. Du kan antingen gÄ och ta bort kortkoden manuellt frÄn varje inlÀgg, eller sÄ kan du helt enkelt dölja den trasiga kortkoden.

Allt du behöver göra Àr att lÀgga till följande kod i ditt temas funktioner.php-fil eller ett platsspecifikt plugin.


add_shortcode( 'shortcodetag', '__return_false' );

Den hÀr koden lÀgger till den förÀldralösa kortkoden utan utdata. Glöm inte att ersÀtta kortkodset med ditt kortkodsnamn.

Tips 7. Hitta kortkoder som anvÀnds i inlÀgg

Om du inte vill anvÀnda hacket i Tips 6 och snarare vill ta bort alla kortkoder manuellt, Àr det första steget att hitta alla inlÀgg som anvÀnder kortkoden.

Du kan anvÀnda den hÀr koden i ditt temas functions.php-fil eller ett platsspecifikt plugin för att göra det hÄrda arbetet för dig.


function wpb_find_shortcode($atts, $content=null) { 
ob_start();
extract( shortcode_atts( array(
		'find' => '',
	), $atts ) );

$string = $atts['find'];

$args = array(
	's' => $string,
	);

$the_query = new WP_Query( $args );

if ( $the_query->have_posts() ) {
    echo '<ul>';
	while ( $the_query->have_posts() ) {
	$the_query->the_post(); ?>
	<li><a href="<?php the_permalink() ?>"><?php the_title(); ?></a></li>
	<?php
	}
    echo '</ul>';
} else {
    echo "Sorry no posts found"; 
}

wp_reset_postdata();
return ob_get_clean();
}
add_shortcode('shortcodefinder', 'wpb_find_shortcode'); 

Den hÀr koden skapar helt enkelt en kortkod som kallas shortcodefinder. Den kör en WordPress-frÄga och listar inlÀgg med en given kortkodstagg.

Till exempel om du vill hitta alla inlĂ€gg som innehĂ„ller kortkod [contact-form] dĂ„ skulle du helt enkelt komma in [shortcodefinder find=’contact-form’] pĂ„ en WordPress-sida och spara den. Om du nu förhandsgranskar sidan kommer du att kunna se alla inlĂ€gg som innehĂ„ller kortkoden.

För mer detaljerade instruktioner, se vÄr guide om hur du hittar och döljer oanvÀnda kortkoder i WordPress.

Bonustips: Vilka kortkoder kan jag anvÀnda just nu?

Ofta vet anvÀndarna inte vilka kortkoder som Àr tillgÀngliga för dem. Kortkodens referensplugin ger en lista och detaljer om tillgÀngliga kortkoder pÄ din WordPress-webbplats.

Vi hoppas att dessa tips hjÀlpte dig att lÀra dig att anvÀnda kortkoder och fÄ ut det mesta av dem i WordPress som ett proffs.

Om du gillade den hÀr artikeln, prenumerera sedan pÄ vÄr YouTube-kanal för WordPress-sjÀlvstudier. Du kan ocksÄ hitta oss pÄ Twitter och Google+.