8 hack för att vara en smartare och sÀkrare teknisk konsument

8 Hacks for Being a Smarter, Safer Tech Consumer

Ny teknik verkar dyka upp dagligen i dagens snabba samhÀlle. Att försöka lÀra sig att anvÀnda de senaste prylarna och hur man undviker de senaste sÀkerhetshoten gör att mÄnga huvuden trÀnger. Samtidigt finns det mÄnga sÀkerhets- och integritetsproblem.

8 hack för att vara en smartare och sÀkrare teknisk konsument

Medan inga Ă„tgĂ€rder eliminerar alla hot – som vi lĂ€rde oss alltför bra frĂ„n Equifax-intrĂ„nget 2017 – kan vissa försiktighetsĂ„tgĂ€rder vid anvĂ€ndning av dagens senaste teknik minska risken för att förlora viktig information eller avslöja personlig information. Öva följande tips nĂ€r du anvĂ€nder teknik för att minimera farorna med konstant anslutning.

LÀs ocksÄ: 7 sÀkerhetstips för sÀkrare internetbankinloggning online?

1. Undersök vad du köper

Alla mÀnniskor kan vara lika, men alla tekniska prylar Àr det inte! De flesta företag Àgnar stor uppmÀrksamhet Ät integritetsfrÄgor, men att anvÀnda vissa enheter skapar risker för att personuppgifter exponeras i bekvÀmlighetens namn.

NĂ€r du vĂ€ljer allt frĂ„n en ny bĂ€rbar dator till en ny babymonitor anvĂ€nder du tjĂ€nster som Mozillas lista “Sekretess ingĂ„r inte” för att utvĂ€rdera integriteten som enheten erbjuder. NĂ€r du har köpt en ny gadget, motstĂ„ uppmaningen att mata in all information som programvaran begĂ€r och antingen hoppa över eller vĂ€lja bort att ansluta nya verktyg till sociala medier. VĂ€rlden behöver inte veta vem som rĂ„kar lĂ€sa Fifty Shades of Grey pĂ„ deras Kindle.

2. Skydda din investering

HÄll all teknik uppdaterad. NÀr hackare lanserar nya attacker skapar programvaruföretag korrigeringar för att förhindra att hotet sprids till opÄverkade enheter. Att inte uppdatera enheter innebÀr regelbundet att riskera att falla byten för sÀkerhetsövertrÀdelser som lÀtt kan förebyggas.
Dessutom dra alltid nytta av alla sĂ€kerhetsfunktioner som ny teknik erbjuder. Även om detta kan innebĂ€ra att du betalar en liten mĂ„nads- eller Ă„rsavgift, bleknar priset jĂ€mfört med konsekvenserna av att bli hackad. Anti-virus och anti-malware sviter finns av goda skĂ€l, sĂ„ dra nytta av dem.

3. Inse att hackare attackerar mer Àn bÀrbara datorer

MÄnga vet att skydda sin dator och mobiltelefon, men fÄ tÀnker pÄ smart teknik i sina fordon eller i sitt videodörrklocksystem. Dessa Àr dock fortfarande utsatta punkter för hackare att utnyttja. Till exempel hittade cyberbrottslingar sÄ lÄngt tillbaka som 2015 ett sÀtt att lÄsa upp dörrarna till vissa Chrysler-fordon och lÀmna dem mogna för stöld.

4. LÀr dig om de senaste bedrÀgerierna

Scammers Àlskar teknik som George RR Martin Àlskar att döda karaktÀrer i sina böcker. Teknik tillÄter hackare mer anonymitet, vilket gör dem svÄrare att fÄnga.
En av de största tekniska bedrÀgerierna intrÀffar nÀr en popup dyker upp pÄ datorskÀrmar som varnar anvÀndare om att det finns ett virus i deras system. Denna skrÀmmande taktik uppmanar anvÀndare som inte Àr medvetna att vidta ÄtgÀrder, och nÀr de klickar pÄ meddelandet laddar hackare ned skadlig programvara till sina enheter. Den hÀr skadliga programvaran tillÄter cyberbrottslingar att fÄ tillgÄng till all data som lagras pÄ enheten, inklusive kÀnslig information som bankkontolösenord.

5. HÄll dig sÀker i skolan och arbetet

MÄnga arbetsplatser tillÄter nu anstÀllda att distansera Ätminstone en del av tiden, och mÄnga skolor förser nu elever med bÀrbara datorer eller surfplattor istÀllet för tunga lÀroböcker. Var alltid försiktig nÀr du anvÀnder nÄgon arbetsgivar- eller skolutgiven teknisk enhet, och avstÄ frÄn att komma Ät finansiella konton eller till och med personlig e-post nÀr du Àr inloggad, eftersom lösenord och andra kÀnsliga bitar av information kan finnas kvar pÄ hÄrddisken.
Dubbla autentiseringsÄtgÀrder verifierar anvÀndaridentitet genom att krÀva att en andra personlig enhet genererar en kod för att lÄta anstÀllda och studenter slutföra inloggningen. Organisationer gör det bra att anvÀnda denna typ av teknik för att skydda kÀnsliga skolregister och företagsinformation.

6. Och vet vem som lyssnar hemma

Visst, det Ă€r kul att sĂ€ga ”Hej, Alexa” och frĂ„ga henne allt frĂ„n det nuvarande genomsnittspriset pĂ„ te i Kina till vem som spelade rollen som Gimli i Peter Jacksons Ringenes filmtrilogi. Men kunde den hĂ€r tekniken ocksĂ„ spionera pĂ„ vad familjemedlemmar gör och sĂ€ger i privatlivet i sitt eget hem?

Eventuellt. I maj förra Äret rapporterade en kvinna att hennes Alexa-enhet spelat in privata konversationer och slÀppt dem till nÄgon i hennes kontaktlista. Andra sÄrbarheter inkluderar enhetskameror, som kan spela in bilder pÄ vad mÀnniskor gör hemma och slÀppa dem till tredje part. Skydda integriteten genom att tÀcka kameralinser med mörkt tejp och stÀnga av Wi-Fi nÀr du inte Àr hemma.

7. Akta dig för allmÀnt Wi-Fi

Cyberkriminella kan hacka offentliga Wi-Fi-nĂ€tverk – som de pĂ„ kafĂ©er och flygplatser – var som helst lĂ€ngs dataströmmen. Att komma ikapp med den kostnadsrapporten pĂ„ Starbucks kan avslöja kĂ€nsliga uppgifter för tjuvar.

StĂ€ng av funktionen “automatisk anslutning till nĂ€tverk” pĂ„ bĂ€rbara datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Om du mĂ„ste komma Ă„t allmĂ€nt Wi-Fi, övervĂ€ga att investera i en VPN-tjĂ€nst av hög kvalitet som inte sparar loggar över onlineaktiviteter.

8. VÀlj rÀtt lösenord

Ja, det kan verka upprörande att skapa starka lösenord och komma ihÄg dem alla. Men svÄra att knÀcka kombinationer av stora och smÄ bokstÀver, siffror och symboler skyddar teknikanvÀndare frÄn lösenordshackingsprogramvara.

Undvik att anvÀnda samma lösenord för arbete, bank och fritid. Ja, det kan vara trÄkigt att skapa ett annat lösenord för varje inloggning frÄn Netflix till den lokala kreditföreningen, men sÀkerhetsutbetalningen gör anstrÀngningen vÀrt det. Skriv ner lösenordskombinationer pÄ en sÀker plats och hÄll listan lÄst i en lÄda. Uppdatera lösenord kvartalsvis.

Att hÄlla teknisk anvÀndning sÀker och privat

Att skydda privatlivet i dagens vÀrld av sammanlÀnkande teknik krÀver lite forskning, liksom en hÀlsosam dos av sunt förnuft. Men med tanke pÄ de mÄnga fördelar som dessa innovationer erbjuder anvÀndarna gör den tid som tas för att ta extra försiktighet vÀl vÀrt anstrÀngningen.

För att lÀra dig mer om nÄgra av de vanligaste internetbedrÀgerierna, kolla in denna infografik som skapats av Pennsylvania Credit Union PSECU!

8 hack för att vara en smartare och sÀkrare teknisk konsument