Ahmad Awais intervju – WordPress Core Contributor, Front-End Fanatic

Ahmad Awais intervju - WordPress Core Contributor, Front-End Fanatic

VÀlkommen till en annan upplaga av Pirate Interviews med ThemeIsle. Idag pratar vi med Ahmad Awais om framgÄng i WordPress-utvecklingsvÀrlden, kodning, design, community och blogging.

Åh, och en sak till … Om du missade vĂ„r senaste intervju, kolla in den hĂ€r!

Ahmad Awais Intervju – KĂ€rnbidragare, front-end fanatiker


Ahmad Awais Ă€r en WordPress-utvecklare med full stack, WP-kĂ€rnbidragsgivare, fanatiker och en oavsiktlig författare. Han Ă€r djupt involverad i allt som Ă€r relaterat till WordPress pĂ„ ett eller annat sĂ€tt. Skrivande, offentliga tal, utveckling av öppen kĂ€llkod, du heter det …

Han Àr kÀnd i samhÀllet för sina bidrag med att bygga ramar, plugin-kokplattor, WPGulp, och ocksÄ mer Àn ett par dussin CMS-baserade webbplatser och andra webbprojekt.

Ahmad Ă€lskar att dela sin erfarenhet med andra mĂ€nniskor, undervisa och hĂ„lla föredrag om olika WordPress-relaterade Ă€mnen. Han Ă€r ocksĂ„ en arbetsflödesoptimist – du kan hitta honom dela / bygga alla möjliga smĂ„ automatiseringsarbetsflöden.

HÀr Àr vÄr fullstÀndiga Ahmad Awais-intervju:

NÀr och hur började du arbeta med WordPress? Finns det en intressant historia hÀr?

Om mitt minne av de förlorade inte vilseleder mig, anvĂ€nde jag WordPress för första gĂ„ngen, redan 2004. Men det var inte förrĂ€n 2007 dĂ„ jag började arbeta med WordPress för att bygga webbplatser för mina kunder. Jag har bloggat i mer Ă€n 12 Ă„r nu. Jag hade skrivit den hĂ€r guiden om att bygga ett kontaktformulĂ€r med PHP, en kund nĂ„dde ut, han ville att jag skulle lĂ€gga till ett kontaktformulĂ€r pĂ„ hans statiska webbplats. LĂ„ng historia kort, jag slutade med att installera WP med (nytt vid den tiden) Contact Form7 plugin. Och dĂ„ tĂ€nkte jag, man – det hĂ€r Ă€r sĂ„ coolt!

Jag har haft turen att introduceras till internet i slutet av 90-talet. Det var precis nÀr jag slutade spela datorspel (som barn) och hoppade in i datorprogrammering. Senare blev jag ingenjör och hade frilansat i mer Àn fem Är inom omrÄdena grafisk design (logo design, webbdesign och sedan UI / UX) och utveckling.

Under hela min karriÀr har jag arbetat med WordPress i mÄnga olika positioner, som frilansande webbutvecklare, entreprenör, konsult, senior programvaruutvecklare, ledande utvecklare och en gÄng som chef. För nÀrvarande bygger jag produkter och jobbar med nÄgra klienter som Full Stack webbutvecklare. Jag Àr djupt engagerad i WordPress-communityn; Jag har bidragit till WordPress Core för varje större version sedan WordPress 4.2; Jag Àlskar att skriva, prata, bygga och dela allt om WordPress.

Som med alla andra finns det mer i berĂ€ttelsen hĂ€r, jag har skrivit om det i stycket Denna del av mitt liv heter … WordPress. Om du föredrar att titta pĂ„ en video hade jag mycket kul att prata med John Parkinson pĂ„ WP.tv WP Community Series.

Vad Àr din teknik för att hÄlla dig produktiv hela dagen?

Hah! Den var bra. Jag Àr en arbetsflödesoptimist. IMHO det finns ingen enda teknik för att förbli produktiv. Jag fortsÀtter alltid med att bygga ett bÀttre arbetsflöde. Jag Àndrar hela tiden scheman, och det Àr mestadels sÄ jag hÄller mig produktiv.

Det finns mĂ„nga saker som jag har gjort för att förbĂ€ttra produktiviteten – jag har hĂ„llit mer Ă€n tre scheman per dag för att inkubera oförutsedda variabler (t.ex. har tre olika scheman för om jag vaknar klockan 06.00, 10.00 eller 13.00) och jag har ocksĂ„ anvĂ€nt mĂ„nga olika appar för att göra saker bĂ€ttre.

Numera hÄller jag mig produktiv genom att anvÀnda nÄgon av följande tekniker

Jag anvĂ€nder Trello; Jag har en styrelse som inkuberar schemat för varje enskild dag i en mĂ„nad. Jag anvĂ€nder checklistor för att hĂ„lla reda pĂ„ mina milstolpar och vad jag fĂ„r gjort. Sedan finns det fyra kort som visar vad jag missade eller uppnĂ„dde under den aktuella veckan. Jag fortsĂ€tter att anvĂ€nda samma kort för varje mĂ„nad – vilket hjĂ€lper mig att rĂ€kna ut min efterslĂ€pning, hur mycket tid det tar för mig att göra vissa saker och var sjĂ€tte mĂ„nad analyserar jag mönster för att förstĂ„ hur min hjĂ€rna fungerar 🙂 – Jag vet att det Ă€r inte perfekt, och det Ă€r mycket arbete, men jag Ă€r ansluten pĂ„ det sĂ€ttet. Jag Ă€lskar Trello. Jag anvĂ€nder RescueTime för att hĂ„lla reda pĂ„ min tid. Google Keep har blivit en del av nĂ€stan mitt andra arbetsflöde. Jag har den installerad pĂ„ min Android, och eftersom jag anvĂ€nder Google Chrome finns det en Google Keep-app för din Mac eller PC. Jag kan spara alla tankar var som helst via mobil eller Mac och dela den med mina lagkamrater. LĂ€gg till det, mina anteckningar och att-göra-listor synkroniseras alla över enheterna. Av och pĂ„ anvĂ€nder jag Pomodoro-tekniken. Eftersom jag anvĂ€nder Trello finns det en Chrome-förlĂ€ngning som heter Pomello App som kombinerar Pomodoro-tekniken med Trello. Jag anvĂ€nder ocksĂ„ en Pomodoro Time Mac-app. Jag hatar att upprepa saker, varför jag bygger smĂ„ manus, arbetsflöden, CLI för att automatisera mitt arbete sĂ„ mycket jag kan. Detta hĂ„ller mig intresserad av vad jag jobbar med, och jag fĂ„r öppna kĂ€llor en hel del av mina arbetsflöden. Till exempel WPGulp, WP Customizer Snippets for Sublime, Labs (Work In Progress), etc. Och sist men inte minst, jag tycker att det Ă€r helt OK att överge allt detta arbetsflöde under en dag eller tvĂ„ och till och med en vecka för att undvika monotonicitet.

Numera sover jag kl 21-23 och vaknar som mest klockan 5. Sedan jobbar jag till 12 till 14 och efter det lagar jag mat (relativt ny vana att lÀra mig nÄgot nytt). Ofta spenderar jag tid pÄ att titta pÄ TV-sÀsonger, och sedan umgÄs jag med mina vÀnner / partner för att spela Badminton (ett försök att trÀna medan jag spelar).

Hur definierar du ”att vara framgĂ„ngsrik”?

Ärligt talat, för mig Ă€ndras definitionen av framgĂ„ng nĂ€stan varje Ă„r eller tvĂ„. Men i allmĂ€nhet definierar jag att vara framgĂ„ngsrik genom att vara lycklig, genom att ta hand om mina skyldigheter, familj och allt. Som företagare fĂ„r jag vĂ€lja nĂ€r jag jobbar, vad jag jobbar med och om jag arbetar eller inte. Det gör mig glad.

Jag lĂ€ngtar efter ledarskap och undervisning. Jag avskriver INTE nĂ„got sĂ€rskilt yrkesval; Jag tycker om det jag gjorde som frilansare, som anstĂ€lld och som företagare. Jag har verkligen inget problem med att flytta frĂ„n ett av dessa val till ett annat – ingen av dem Ă€r överlĂ€gsen eller sĂ€mre Ă€n en annan. Dessa Ă€r bara alternativ för mjukvaruutvecklare (ses bĂ€st med 1920p-upplösning, annars zoomar du bara ut i Chrome till ungefĂ€r 60%).

Om du tittar pÄ nÄgon utvecklare eller designer du beundrar, vars arbete inspirerar dig och vars instÀllning pÄ nÄgot sÀtt resonerar med dig, lovar jag att du hittar en person som inte tÀnker pÄ vad de gör som bara sitt jobb.

“Som företagare fĂ„r jag vĂ€lja nĂ€r jag jobbar, vad jag jobbar med och om jag arbetar eller inte.”

Ahmad Awais

Vad vill du göra nÀr du inte anvÀnder WordPress?

Professionellt gillar jag DevOps – att bygga automatiseringsskript, hantera och sjĂ€lvhushĂ„lla webbplatser, lĂ€ra mig nya sprĂ„k, bygga relationer och nya partnerskap.

Annars har jag nyligen köpt en DSLR D5300 Nikon och har börjat ta lektioner frÄn nÄgra professionella fotografikurser pÄ Lynda. Det finns en helt ny vÀrld dÀr ute, och hittills Àlskar jag den. Jag planerar att starta en CC0-bildsida och bidra till den öppna designgemenskapen.

NÀmnde jag, jag ser mycket pÄ TV-sÀsonger, mycket?

Vad önskar du att fler kÀnner till WordPress?

Jag önskar att folk visste mer om WordPress-communityn. Jag tror att det finns sĂ„ mĂ„nga bra exempel pĂ„ osjĂ€lviska, generösa, hjĂ€lpsamma och mycket empatiska mĂ€nniskor. WordPress kallas mestadels som osĂ€kert och mindre sĂ€kert, vilket inte Ă€r sant. MĂ€nniskor förstĂ„r INTE bara det faktum att “Med stor kraft kommer stort ansvar” – om du sjĂ€lv hanterar en webbplats Ă€r det du som Ă€r ansvarig för att hĂ„lla den uppdaterad. Medan WP Ă€r lĂ€tt att installera och anvĂ€nda Ă€r det verkligen inte lĂ€tt att hantera. Det finns inget sĂ„dant som att stĂ€lla in och glömma nĂ€r det gĂ€ller sjĂ€lvstyrda webbplatser.

Vem gör saker som bara Àr banbrytande och otroliga i WordPress-utrymmet just nu?

Det finns sĂ„ mĂ„nga mĂ€nniskor som bygger avancerad programvara med WordPress. HumanMade har verkligen förstĂ€rkt sitt spel under de senaste Ă„ren, med Ryan som Co-Lead för WP API-projektet och Rachel Baker – bĂ„da har arbetat outtröttligt för att förbĂ€ttra WP. Weston Rutter (och hans team pĂ„ XWP) & Nick Halsey för deras arbete med komponenten WP Customize. Matt Cromwell & Devin Walker frĂ„n GiveWP, Josh Pollock & David Cramer frĂ„n CalderWP, UpStatements arbete med Timber, Harvard Law och MIT Tech Review, ModernTribe tar upp distribuerat fjĂ€rrlag av heltids- och deltidsentreprenörer etc.

Det finns sÄ mÄnga nya företag som inte fÄr tillrÀckligt med tid i WP Community, som arbetar med att bygga otroliga WP-baserade produkter. För att inte överdriva de uppenbara, men stora företag som 10up och Automattic spelar alltid sin roll för att hjÀlpa WP att gÄ framÄt.

Beskriv WordPress-communityn i ett ord.

Ahmad Awais

Det Ă€r enkelt, “FAMILJ”!

Vad Àr det största hotet mot WordPress dessa dagar? Andra plattformar som Ghost, eller kanske saker som Squarespace?

Jag skulle sĂ€ga att ordet ”hot” inte nödvĂ€ndigtvis Ă€r rĂ€tt ord för detta. Konkurrens Ă€r alltid bra. REST API kan hjĂ€lpa oss att komma igĂ„ng med en del av den tekniska skulden. Det finns ett definitivt behov av fler WP-baserade SaaS-lösningar för att hjĂ€lpa WordPress-anvĂ€ndare. Snart kan Squarespace ha mer Ă€n nĂ„gra fĂ„ konkurrenter frĂ„n WP-gemenskapen sjĂ€lv. Shopify löser ett problem; WooCommerce kan ocksĂ„ lösa det. WooSaaS Ă€r nĂ„got som jag tror att vi behöver. Med WooCommerce-förvĂ€rv av Automattic kan det bara hĂ€nda.

Vilka Àr dina rekommendationer för en WordPress-nybörjare?

Jag skulle sÀga bli involverad i samhÀllet, gÄ med i dina lokala mötesgrupper, trÀffa mÀnniskor, bygg relationer / partnerskap och viktigast av allt göra GPL-baserade produkter. Tveka INTE att hjÀlpa en konkurrent. Ju mer du ger tillbaka till samhÀllet desto mer vÀxer du. IstÀllet för att göra det ensam, försök och bidra till öppen kÀllkod. Du lÀr dig sÄ mycket av erfarenheten av att arbeta med nÄgra olika utvecklare.

Det finns ocksĂ„ sĂ„ mĂ„nga val dĂ€r ute, om vad man ska göra och vad man inte ska göra, hĂ„lla sig distinkt och bygg sidoprojekt, du kan lika gĂ€rna dra ihop dig – ditt livTogether. 😉

”Tveka INTE att hjĂ€lpa en konkurrent. Ju mer du ger tillbaka till samhĂ€llet desto mer vĂ€xer du. ”

Ahmad Awais