Alla App Store-appar mÄste ha en sekretesspolicy frÄn och med den 3 oktober

A screenshot showing off the App Store Connect app for iPhone

FrÄn och med onsdagen den 3 oktober mÄste alla nya App Store-inlÀmningar ha en integritetspolicy, enligt gÄrdagens Àndring av avsnitt 5.1.1 Datainsamling och lagring av Apples tjÀnsteman Riktlinjer för granskning av App Store.

Som första upptÀckt av AppleInsider utökar den nya regeln det befintliga kravet för iPhone-, iPad- och iPod touch-appar med prenumerationer pÄ alla nya appar och uppdateringar av spÀnnande appar.

Apple berĂ€ttade för utvecklare att nya inlĂ€mningar som börjar den 3 oktober mĂ„ste innehĂ„lla en sekretesspolicy i App Store Connect-metadatafĂ€ltet. Dessutom mĂ„ste sekretesslĂ€nken vara tillgĂ€nglig frĂ„n appen pĂ„ ett “lĂ€ttillgĂ€ngligt sĂ€tt.”

Tidigare hade bara appar som krÀver en prenumeration varit tvungna att inkludera sekretesspolicylÀnken. FrÄn och med den 3 oktober mÄste alla nya appar och appuppdateringar, gratis eller betalda, med eller utan prenumerationer, komma med en sekretesslÀnk som mÄste vara tillgÀnglig Àven om appen inte behöver en internetanslutning för att fungera.

Apples mÄl hÀr Àr att stÀrka integritetsskyddet för sina kunder i efterdyningarna av Silicon Valley största sekretessrelaterade skandaler pÄ senare tid, som den massiva Facebook-datalÀckan. Det finns bara sÄ mycket Apple kan göra nÀr en app har samlat in data frÄn anvÀndare eftersom företaget inte har nÄgon kontroll över huruvida en utvecklare sÄlde eller delade anvÀndardata till en annan part.

Apple krĂ€ver endast att sekretesspolicyn identifierar vilken typ av data som samlas in och att nĂ„gon tredje part som informationen delas med ger “samma eller lika skydd av anvĂ€ndardata”. AnvĂ€ndare kan tyvĂ€rr inte helt enkelt ta bort en app för att ha den data som den delas med en annan part automatiskt raderad frĂ„n sina servrar.

Medan appar och tjÀnster Àr juridiskt skyldiga att lÄta dig Äterkalla samtycke och begÀra radering av dina data, Àr det inte nÄgot som vanliga Joes kan hitta och göra pÄ egen hand. Som sÀger att Apple antagligen implementerar denna Àndring av juridiska skÀl. Men dÄ kommer det antagligen att sÀtta en integritetspolicy i centrum för nÄgonting för vem lÀser de hÀr trÄkiga juridiska grejerna?

Tankar?