Apple hÀmtar 25 000 olagliga spelappar frÄn App Store i Kina

Australiens vakthund ansluter sig till en vÀxande lista med tillsynsmyndigheter som tittar nÀrmare pÄ App Store

I Ă€nnu ett försök att tillfredsstĂ€lla krĂ€vande kinesiska tillsynsmyndigheter bekrĂ€ftade Apple idag att de hade tagit bort spelappar frĂ„n App Store eftersom de Ă€r “olagliga” och inte tillĂ„tna i Kina.

Rensningen kan ha pÄverkat sÄ mÄnga som 25 000 appar.

Företaget sa i ett uttalande mÄndag till The Wall Street Journal:

Spelappar Àr olagliga och Àr inte tillÄtna i App Store i Kina. Vi har redan tagit bort mÄnga appar och utvecklare för att försöka distribuera olagliga spelappar i vÄr App Store, och vi Àr vaksamma i vÄra anstrÀngningar att hitta dessa och hindra dem frÄn att vara i App Store.

Apple har cirka 1,8 miljoner appar pĂ„ kinesiska App Store, enligt ministeriet för industri och informationsteknik. ÅtgĂ€rderna mot spelappar började tidigare i augusti. HĂ€r Ă€r vad Cupertino-teknikjĂ€tten skrev i sin e-postkommunikation till alla berörda utvecklare:

För att minska bedrÀglig aktivitet i App Store och följa regeringens begÀran om att ta itu med olaglig onlinespelaktivitet tillÄter vi inte lÀngre spelappar som skickas in av enskilda utvecklare. Det inkluderar bÄde spelappar med riktiga pengar och appar som simulerar en spelupplevelse.

Apple har sannolikt tagit detta steg i ytterligare ett försök att skydda sin verksamhet i Kina, en massiv marknad pÄ 1,33 miljarder mÀnniskor och dess viktigaste marknad utanför USA (intÀkterna frÄn Kina ökade med 19 procent i juni-kvartalet).

MacRumors sa tidigare i mĂ„naden att vissa av dessa appar har vĂ€ldigt lite att göra med spel. Förbudet gĂ€ller alla appar som tillĂ„ter anvĂ€ndare “obegrĂ€nsad webbĂ„tkomst.”

Tidigare i augusti slĂ€ngde en 30-minuters specialrapport om kinesiska statliga medier Apple för att ha tillĂ„tit olagligt innehĂ„ll pĂ„ sin plattform, till exempel spelappar. Rapporten vĂ€ckte en reaktion, och Apple berĂ€ttade för Reuters att det var i kontakt med inhemska telekomföretag för att se “vilka ytterligare steg som kunde vidtas för att minska detta besvĂ€r”.

Det hÀr Àr inte första gÄngen Apple befinner sig i hett vatten över censur.

Som ett exempel har Tim Cook & Co. pratat med telekomföretag i Kina för att hitta sÀtt att minska skrÀppost som tas emot via sin iMessage-tjÀnst.

Och en av dess tidigare drag var att ta bort olicensierade VPN-appar frÄn kinesiska App Store och göra andra kontroversiella steg för att tillgodose de kinesiska regeringens krav.

Detta kommer bland vÀxande spÀnningar mellan USA och Kina pÄ grund av handel. Det ÄterstÄr att se om Apples senaste drag i Kina kan hjÀlpa till att dÀmpa den senaste utmaningen som Apple stÄr inför i det landet. Som du sÀkert har hört har USA och Kina infört tullar pÄ exporterade varor och kÀmpar om patent och teknik.