Apple kan Àntligen gÄ efter app-prenumeranter

App Store

Under de senaste veckorna har TechCrunch och Forbes har bÄda publicerat rapporter i App Store-appen som förvirrar anvÀndare till att köpa dyra och Äterkommande prenumerationsplaner. NÄgra av de appar som identifierats i dessa rapporter har nu tagits bort, vilket tyder pÄ att Apple börjar slÄ ner pÄ praxis.

PĂ„ mĂ„ndagen noterade TechCrunch att bedragare anvĂ€nder app-prenumerationer för att ge löften om “gratis prövningar” som konverterar till ett betalt medlemskap efter en kort tidsperiod. Det upptĂ€ckte ocksĂ„ att mĂ„nga av dessa appar var aggressiva nĂ€r det gĂ€llde prenumerationer eller erbjöd lite funktionalitet utan att uppgradera. Vissa appar gjorde det ocksĂ„ svĂ„rt att stoppa abonnemangsbetalningar.

TechCrunch och Forbes hittade bĂ„da att mĂ„nga av de bĂ€sta apparna i App Store var i kategorin Verktyg. Den förstnĂ€mnda undrade med rĂ€tta: ”Hur tar appar som QR-kodlĂ€sare, dokumentskannrar, översĂ€ttare och vĂ€derappar in sĂ„ mycket pengar? SĂ€rskilt nĂ€r vissa av deras utilitaristiska funktioner kan hittas nĂ„gon annanstans för mycket mindre, eller till och med gratis? ”

Efter att ha undersökt de bĂ€sta App Store-titlarna fann Forbes att mĂ„nga tjĂ€nade pengar genom en kombination av korta kostnadsfria provversioner och uttrycksfulla Ă„rliga prenumerationer. PĂ„ grund av dessa bedrĂ€gerier drog slutsatsen att vissa utvecklare hade mjölkat “hundratals eller tusentals dollar frĂ„n enskilda anvĂ€ndare per Ă„r.”

Idag 16 oktober AppleInsider rapporterade att tvÄ av de appar som markeras i TechCrunch-rapporten, QR-kodlÀsare och vÀderlarm, inte lÀngre finns i US App Store. Dessutom har 11 av de 17 appar som nÀmns i Forbes-artikeln ocksÄ dragits.

Hittills har Apple inte kommenterat nÄgon av rapporterna. Det bör dock noteras företagets Riktlinjer för granskning av App Store göra det klart att bedrÀgligt beteende relaterat till prenumerationer inte Àr tillÄtet.

Avsnitt 3.1.2 (a) förklarar, ”Appar som försöker lura anvĂ€ndare att köpa en prenumeration under falskt förevĂ€ndning eller bedriva bete-och-vĂ€xla-metoder tas bort frĂ„n App Store och du kan tas bort frĂ„n Apples utvecklingsprogram. ”

Vad kan du göra?

Det bĂ€sta sĂ€ttet att avgöra om du anvĂ€nder en prenumeration Ă€r att besöka appen InstĂ€llningar under iTunes & App Store> Apple ID> Visa Apple ID> Prenumerationer. Om du ser en prenumeration som du inte lĂ€ngre vill ha, klicka pĂ„ den och vĂ€lj “Avbryt prenumeration.”

Du bör ocksÄ lÀsa vÄr handledning om hur du avbryter prenumerationer för mer information.

Har du upptÀckt en scammy app-prenumeration? LÄt oss veta nedan.