Apple köper delar av iPhone-chipleverantören Dialog Semiconductor för 600 miljoner dollar

Apple köper delar av iPhone-chipleverantören Dialog Semiconductor för 600 miljoner dollar

Apple har gÄtt med pÄ att betala 600 miljoner dollar för att köpa delar av Dialog Semiconductor, en anglo-tysk leverantör av energihanteringschips och teknik. Flytten antyder Apples ytterligare anpassade halvledarinsatser inom omrÄden som energihantering och laddning. Enligt villkoren i avtalet, Apple fÄr Dialogs patent, ett team pÄ cirka 300 ingenjörer som representerar sexton procent av Dialogs personal och företagets kontor i Europa.

Dialogs aktier ökade med 34 procent i Frankfurt tidigt pÄ torsdagen, det högsta sedan 2002.

TAKEAWAYS:

AffÀren bör avslutas under första halvÄret 2019, med förbehÄll för godkÀnnande frÄn tillsynsmyndigheter.

Kontor och talang

Licensavtalet kommer ocksĂ„ att ge Apple Dialogs kontor i Livorno, Italien; Swindon, Storbritannien; Nabern och Neuaubing, Tyskland. IPhone-tillverkaren driver för nĂ€rvarande chipdesigncenter i MĂŒnchen, Tyskland och St Albans i Storbritannien.

Apple Dialog-avtal - en nedbrytningsbild som visar platsen för Dialogs energihanteringschips pÄ iPhone XS-logikkortet

Cirka 300 Dialog-ingenjörer, av vilka de flesta redan har arbetat med energihanteringschips för Apple-enheter, kommer att stanna i Europa och rapportera till Apples Senior Vice President of Hardware Technologies, Johny Srouji, som ocksÄ leder Apples interna kiselteam.

Apples halvledarchef kommenterar

Han ocksÄ berÀttade TechCrunch:

Dialog har djup expertis inom chiputveckling och vi Àr stolta över att ha den hÀr begÄvade gruppen ingenjörer som lÀnge har stöttat vÄra produkter nu arbetar direkt för Apple. VÄrt förhÄllande med Dialog gÄr helt tillbaka till de tidiga iPhonesna, och vi ser fram emot att fortsÀtta detta lÄngvariga förhÄllande med dem.

Sedan den ursprungliga iPhone har Apple anvÀnt Dialogs teknik för att hantera sina mobila enheter som iPhone, iPad och Apple Watch. Efter affÀren bör Apple stÄ för 35-40 procent av Dialogs totala intÀkter 2022, en minskning frÄn cirka 75 procent under innevarande Är.

Antalet anstÀllda minskar till 1 800.

Dialog sÀkerstÀller sin roll som Apple-leverantör

Den betydande affĂ€ren cementerar verkligen Dialogs roll som leverantör till Apple efter att aktien hamrades tidigare i Ă„r pĂ„ rykten om att Apple skulle börja designa sina egna energihanteringschips för iOS-enheter. Dialog VD Jalal Bagherli sa i mars att Apple hade bestĂ€llt det “med design av chips för mĂ„nga enheter för 2019 och 2020.”

Apple Dialog-avtalet indikerar att Apple sÄ smÄningom kommer att designa sina egna iPhone-energihanteringschips frÄn grunden

Apples hittills största förvÀrv Àr Beats-affÀren pÄ 3 miljarder dollar.

Det köper vanligtvis mindre startups dÄ och dÄ, men den hÀr stora affÀren Àr inte en av dessa förvÀrv. För sammanhang förvÀrvade Cupertino-företaget 2013 israelisk smart sensortillverkare PrimeSense för 350 miljoner dollar. Ett Är tidigare hostade Tim Cook & Co. upp 356 miljoner dollar för att fÄnga upp en ny israelisk start, AuthenTec, vars teknik skulle ligga till grund för Touch ID-fingeravtryckssökningsteknik inbyggd i iPhones hemknapp.