Apple tvingar Facebook att dra Onavo VPN frÄn App Store över felaktig datainsamling

Apple tvingar Facebook att dra Onavo VPN frÄn App Store över felaktig datainsamling

Facebook har hÀmtat Onavo Protect frÄn App Store, sin virtuella privata nÀtverksklient (VPN) för iPhone, iPad och iPod touch. Enligt till Wall Street Journal sa Apple upprepade gÄnger till det sociala nÀtverket att appen bryter mot dess policyer för datainsamling genom att anvÀnda spionprogramliknande metoder.

Onavos App Store-lÀnk fungerar inte lÀngre.

Befintliga anvÀndare som redan har laddat ner Onavo kan fortsÀtta anvÀnda appen, men Facebook kommer inte lÀngre att kunna driva uppdateringar. Onavo för Android finns kvar i Play Store.

RUNDA UPP: Varför du kan behöva en VPN

Apples regler hindrar appar frÄn att anvÀnda samlad anvÀndardata för att skapa reklamprofiler eller kontaktdatabaser, vilket Onavo verkar ha gjort hemligt under en lÀngre tid nu.

En Apple-talesman sa:

Vi arbetar hÄrt för att skydda anvÀndarnas integritet och datasÀkerhet i hela Apples ekosystem. Med den senaste uppdateringen av vÄra riktlinjer gjorde vi det tydligt tydligt att appar inte bör samla in information om vilka andra appar som Àr installerade pÄ en anvÀndares enhet för analys eller reklam / marknadsföring och mÄste göra det klart vilka anvÀndardata som kommer att samlas in hur den kommer att anvÀndas.

Det sociala nÀtverket köpte Onavo 2013 för rapporterade 120 miljoner dollar. iOS- och Android-versioner av Onavo Àr installerade pÄ mer Àn 33 miljoner smartphones och surfplattor över hela vÀrlden.

FrÄn artikeln:

Tidigare denna mÄnad informerade Apple-tjÀnstemÀn Facebook om att appen bryter mot nya regler som beskrivs i juni för att begrÀnsa datainsamlingen av apputvecklare, sÀger personen som Àr bekant med situationen. Apple informerade Facebook om att Onavo ocksÄ bryter mot en del av utvecklaravtalet som hindrar appar frÄn att anvÀnda data pÄ ett sÀtt som gÄr utöver vad som Àr direkt relevant för appen eller för att tillhandahÄlla reklam, tillade personen.

De tvÄ sidorna diskuterade frÄgan vid möten förra veckan, varav minst en Àgde rum i Apples huvudkontor. PÄ torsdag föreslog Apples tjÀnstemÀn att Facebook frivilligt tog ner Onavo-appen och Facebook gick med pÄ det, sa personen, som beskrev diskussionerna som hjÀrtlig.

Tidigare i Är visade sig Facebook driva Onavo-spionprogrammet pÄ intet ont anande iOS-anvÀndare via sin egen mobilapp. I februari började anvÀndarna se ett nytt Protect-alternativ pÄ Facebook för IOS navigeringsmeny, i princip en omdirigering till Onavo VPN i App Store.

HANDLEDNING: SÄ hÀr anvÀnder du VPN On-Demand-funktionen pÄ din iPhone eller iPad

TyvÀrr Àr detta Ànnu ett bevis pÄ att Facebook inte kan lita pÄ.

Jag spekulerar bara hÀr, men en stor majoritet av mÀnniskor som trycker pÄ den Onavo App Store-lÀnken i den mobila Facebook-appen har ingen aning om att de laddar ner en Facebook-Àgd app.

Och det Ă€r ett problem, med tanke pĂ„ att alla som anvĂ€nder Onavo i grunden omdirigerar sin internettrafik via Facebook-Ă€gda servrar, vilket tillĂ„ter – och jag spekulerar bara – företagets lĂ„ngtgĂ„ende datainsamling att fortsĂ€tta Ă€ven nĂ€r de inte anvĂ€nder andra Facebook-appar.

Onavos egen App Store-beskrivning erkĂ€nner tydligt att Onavo “samlar in din mobildatatrafik” och ”analyserar din anvĂ€ndning av webbplatser, appar och data.”

“Eftersom vi Ă€r en del av Facebook anvĂ€nder vi ocksĂ„ den hĂ€r informationen för att förbĂ€ttra Facebook-produkter och -tjĂ€nster, fĂ„ insikt i de produkter och tjĂ€nster som mĂ€nniskor vĂ€rdesĂ€tter och bygga bĂ€ttre upplevelser”, sĂ€ger utgĂ„van. Uppenbarligen utelĂ€mnar beskrivningen mĂ„lmedvetet varje omnĂ€mnande av att utnyttja Onavos datainsamling för reklamĂ€ndamĂ„l.

Om du har installerat Onavo pÄ din iPhone, iPad eller iPod touch Àr det bÀsta garanterade sÀttet att stoppa datainsamling och spÄrning av Facebook att avinstallera appen frÄn dina enheter.

AnvÀnder du Onavo VPN? Vad tycker du om den hÀr senaste Facebook-skandalen?

LĂ„t oss veta i kommentarerna nedan.