Apples nya nĂ€tverkstillbehörsprogram ‘Find My’ begrĂ€nsar enligt uppgift tredjepartsalternativ pĂ„ stora sĂ€tt

Apples nya nÀtverkstillbehörsprogram 'Find My' begrÀnsar enligt uppgift tredjepartsalternativ pÄ stora sÀtt

Apple har ett sĂ€tt att gĂ„ runt och erkĂ€nna att det har gjort nĂ„gonting “fel”, helt enkelt genom att ignorera eller förneka spetsiga anklagelser tills det i princip kan lösa problemet med sin egen implementering av en ny funktion eller nĂ„got liknande.

Ta till exempel Apples nya “Find My” Network Accessory Program, som företaget presenterade i juni under sin helt virtuella Worldwide Developers Conference. Detta nya program gör det möjligt för tredjepartsspĂ„rningsenheter att arbeta med Apples lager “Hitta min” -app, som dĂ„ sĂ„gs som ett sĂ€tt för Apple att undvika alla pĂ„stĂ„enden om konkurrensbegrĂ€nsande beteende med spĂ„rningstjĂ€nster frĂ„n tredje part som Tile. Detta tycktes vara Apples sĂ€tt att jĂ€mna ut spelplanen sĂ„ att sĂ€ga och förhoppningsvis skydda sig frĂ„n eventuella framtida klagomĂ„l.

Det Àr dock svÄrt att se argument för att Apple inte försöker att monopolisera marknaden som gÄr bort nÀr som helst snart om den senaste rapporten Àr korrekt.

Enligt , baserat pĂ„ en anonym utvecklare som delade en 50-sidig PDF om Apples Find My, finns det nĂ„gra ganska strikta begrĂ€nsningar som Apple har infört nĂ€r det gĂ€ller spĂ„rningsenheter och tjĂ€nster frĂ„n tredje part. Överst pĂ„ högen? Enligt dokumentationen kommer kunder som vĂ€ljer att anvĂ€nda Find My-appen med en tredjepartsservice för att lokalisera ett föremĂ„l inte fĂ„r anvĂ€nda den tredje parts tjĂ€nstens app samtidigt.

Om detta verkligen Ă€r fallet sĂ„ Ă€r det sĂ„ hĂ€r: LĂ„t oss sĂ€ga att du har en Tile-tracker och att du inte vill sluta anvĂ€nda den, sĂ„ du kopplar den till Find My-appen och anvĂ€nder Apples aktie-app istĂ€llet för Tile’s. Om du gör det, med de hĂ€r nya reglerna, skulle det hindra dig frĂ„n att anvĂ€nda Tiles app för att hitta samma enhet – Ă€ven om det Ă€r en Tile-tracker.

Som nÀmnts i rapporten Àr detta drag betrÀffande Hitta min app / tjÀnst ocksÄ annorlunda frÄn Apples sida:

Men detaljerna i tillkĂ€nnagivandet – hĂ„lls hemligt genom ett sekretessavtal som alla utvecklare var tvungna att underteckna – berĂ€ttar en annan historia. En 50-sidig PDF erhĂ„llen av The Post visar att Apple har lagt strikta begrĂ€nsningar för hur konsumenter kommer att kunna anvĂ€nda appen. Apple-kunder som anvĂ€nder Find My för att hitta en enhet fĂ„r inte anvĂ€nda andra konkurrerande tjĂ€nster samtidigt, sĂ€ger dokumentet.

Flytten Àr ovanlig, sÀger utvecklare. Kunder har i allmÀnhet valet att anvÀnda flera appar för att styra samma hÄrdvaruenhet. Till exempel kan ett Bluetooth-headset anvÀndas med bÄde Apple Musics streamingtjÀnst och Spotify. De kan styra sina smarta glödlampor med Apples Home Kit eller programvara som erbjuds av tillverkaren av glödlampan. De kan anvÀnda Siri för att styra en smart termostat, liksom Amazons Alexa.

Det Àr vÀrt att pÄpeka att Apples begrÀnsningar för appar som har Ätkomst till en anvÀndares plats fortfarande finns pÄ plats, vilket innebÀr att tjÀnster frÄn tredje part fortfarande kommer att behöva begÀra anvÀndarens tillstÄnd att anvÀnda sin platsinformation. Vissa har hÀvdat att detta med de upprepade popup-fönstren för alternativ frÄn tredje part kan leda till att vissa kunder överger dessa tjÀnster och istÀllet vÀljer att anvÀnda Apples egna.

Tile har inte varit sÀrskilt nöjd med Apple sedan rykten om en spÄrningsenhet som heter AirTags började virvla runt. Medan Apples egen spÄrningsenhet Ànnu inte officiellt har tillkÀnnagivits verkar marknaden vara redo för tillbehörets förestÄende ankomst, och som sÄdan har Tile kastat ner handsken för att försöka visa att spelplanen Àr jÀmn och att Apple fortsÀtter att göra flyttar för att begrÀnsa tredjepartsalternativ samtidigt som den stÀrker sin egen position.

En Apple-talesman svarade dock pÄ berÀttelsen, men sa i huvudsak att dess nya Find My Network Accessory-program Àr perfekt för tredjepartsföretag som Àr mindre Àn, sÀg, Tile, och att dess senaste policyer fortfarande inte Àr konkurrensbegrÀnsande:

Apples talesman Alex Kirschner sa att programvaran kan vara anvĂ€ndbar för mindre företag som inte har resurser att bygga en lokaliseringstjĂ€nst pĂ„ egen hand. “Om du var en mindre spelare som var intresserad av att komma in i sökplatsen och du inte har byggt ett söknĂ€tverk, kan du göra det”, sa han. Apple har förnekat att dess policy Ă€r konkurrensbegrĂ€nsande.

Men baserat pĂ„ dessa detaljer, vad tycker du? Överskrider Apple sina grĂ€nser?