Att ta bort föremÄl frÄn vÄra vÀskor pÄ flygplatser kanske inte lÀngre Àr nödvÀndigt

Att ta bort föremÄl frÄn vÄra vÀskor pÄ flygplatser kanske inte lÀngre Àr nödvÀndigt

Att resa har lÀnge varit en mardröm, sÀrskilt nÀr flygplatser Àr inblandade. Ny teknik kan sÄ smÄningom ta slut pÄ en av de största huvudvÀrkena för denna typ av resor: att behöva ta bort saker som bÀrbara datorer och iPads frÄn vÄra vÀskor under sÀkerhetskontrollen.

Enligt American Airlinestestar den nya 3D-skanningsteknik genom ett samarbete med US Transportation Security Administration (TSA). Skannern för nÀrvarande vid Terminal 8 sÀkerhetskontroll vid John F. Kennedy International Airport (JFK) i New York ersÀtter 2D-skannrarna som anvÀnds pÄ flygplatser över hela vÀrlden.

Med 3D-skanning behöver föremÄl inte lÀngre tas bort frÄn pÄsar. IstÀllet kan TSA-agenterna luta och rotera den skannade bilden med en surfplatta för att se alla föremÄl i pÄsen.

Som flygbolaget förklarar:

Eftersom CT-tekniken Àr tredimensionell (3-D), har denna nya kontrollpunktteknologi potential att ge bÀttre synlighet och lÄta operatören rotera vÀskans bild 360 grader för att visa innehÄllet i handbagage i alla vinklar. CT ger möjlighet att praktiskt taget se bortom oönskade röran och förbÀttrar avsevÀrt möjligheten att visuellt inspektera innehÄllet i handvÀskor för sprÀngÀmnen och andra förbjudna föremÄl.

Elektroniska apparater Àr inte de enda föremÄl som vi en dag kan ha i vÄra vÀskor. Med CT-teknik kan flygplatser sÄ smÄningom lÄta dig lÀmna vÀtskor, geler och aerosoler i dina handvÀskor hela tiden.

Inte överraskande kan det ta ett tag innan denna typ av teknik kommer till alla flygplatser i USA och vÀrlden. En TSA talesman berÀttade CBS News det kan dröja fem Är innan CT-tekniken blir vanlig.

TSA förvÀntar sig att den nya CT-tekniken kommer att börja arbeta vid JFK i slutet av juli. CT-teknik testas ocksÄ vid sÀkerhetskontrollpunkterna i Phoenix och Boston.

Foto av Irfan Khan / Los Angeles Times via Getty Images