Dussintals iOS-appar fångade tyst upp lokaliseringsdata till marknadsföringsföretag

Dussintals iOS-appar fångade tyst upp lokaliseringsdata till marknadsföringsföretag

Den dagen Apple tvingades ta bort en popul√§r app fr√•n Mac App Store p√• grund av att den skickade anv√§ndardata till en kinesisk server, talar det om att dussintals popul√§ra iPhones-appar delar platsinformation om “tiotals miljoner mobila enheter” med int√§ktsgenerering f√∂retag. Som avsl√∂jats av forskare vid GuardianApp-projekt, samlar alla identifierade appar in anv√§ndarplatsinformation f√∂r att fungera korrekt, till exempel v√§der- och fitnessappar. I det h√§r fallet anv√§nder de den mottagna informationen f√∂r att √∂ka int√§kterna.

Forskarna förklarar:

För att få inledande åtkomst till exakta data från den mobila enhetens GPS-sensorer, presenterar apparna vanligtvis en rimlig motivering som är relevant för appen i platstjänstens behörighetsdialog, ofta med lite eller inget omnämnande av att platsdata kommer att delas med tredjepartsenheter för ändamål som inte är relaterade till appdrift.

Totalt listar GuardianApp 24 exempel på populära eller välkända iOS-appar som samlar in användardata och sedan överlämnar den till en tredje part, inklusive GasBuddy, Homes.com, MyRadar NOAA Weather Radar och PhotoBucket.

Från och med den 3 oktober börjar Apple kräva att alla utvecklare har en sekretesspolicy för sina appar. En sådan avslöjande hindrar dock inte en utvecklare från att samla in användardata som apparna ovan gör. Det kommer dock att tvinga ett företag att skriva sin policy.

Utöver detta finns det inte mycket du kan göra. Som Will Strafach berättade en av forskarna vid projektet TechCrunch:

Inget av dessa företag verkar vara juridiskt ansvariga för sina anspråk och praxis, det finns i stället någon form av självreglering som de hävdar att de verkställer.

Om du √§r orolig f√∂r att din anv√§ndardata samlas in kan du begr√§nsa annonssp√•rning p√• dina iOS-enheter. F√∂r att g√∂ra det, g√• in i appen Inst√§llningar under Sekretess och bl√§ddra till botten och v√§lj Annonsering. Aktivera “Begr√§nsa annonssp√•rning”. Ut√∂ver detta √§r det b√§sta du kan g√∂ra att ta bort appen.