Efter dataintrÄng stÀngs Google+ av

Efter dataintrÄng stÀngs Google+ av

Det Ă€r slutet pĂ„ linjen för den starkt skadade Google+ tjĂ€nsten för konsumenter. ÖvergĂ„ngen till att stĂ€nga webbplatsen kommer efter att Google tvingades komma till rĂ€tta med ett treĂ„rigt dataintrĂ„ng som exponerade privat data för tiotusentals anvĂ€ndare pĂ„ det sociala nĂ€tverket.

Enligt The Wall Street Journal, ett fel i Google+ exponerade profildata till externa utvecklare frĂ„n 2015 tills det upptĂ€cktes i mars. Även om Google snabbt Ă„tgĂ€rdade problemet bestĂ€mde de sig för att inte berĂ€tta för allmĂ€nheten vad som hade hĂ€nt, eftersom de fruktade regeringens tillsyn och Ă„terverkningar. Nu nĂ€r övertrĂ€delsen har offentliggjorts har företaget meddelat nya integritetsĂ„tgĂ€rder.

Varför offentliggjordes det inte?

Genom en talesman hĂ€vdar Google att de inte informerade allmĂ€nheten om dataintrĂ„nget eftersom hĂ€ndelsen inte nĂ„dde vissa “trösklar”.

Dessa inkluderade “om vi kunde identifiera anvĂ€ndarna exakt för att informera, om det fanns bevis för missbruk och om det fanns nĂ„gra Ă„tgĂ€rder som en utvecklare eller anvĂ€ndare kunde vidta som svar.”

Ett internt Google-memo frĂ„n juridisk personal och policypersonal visade att det inte fanns nĂ„gra bevis för att externa utvecklare faktiskt missbrukade uppgifterna. The Wall Street Journal sĂ€ger dock att Google erkĂ€nde “det har inget sĂ€tt att veta sĂ€kert.”

Brottet i frÄga hittades som en del av en bredare internrevision som heter Project Strobe. Under processen sÀger Google att det upptÀckte en brist i ett API som företaget skapade för att hjÀlpa apputvecklare att komma Ät profil och kontaktinformation.

Rapporten förklarar:

I mars i Är upptÀckte Google att Google+ ocksÄ tillÀt utvecklare att hÀmta data frÄn vissa anvÀndare som aldrig tÀnkt att dela den offentligt, enligt notatet och tvÄ personer som informerades om saken. PÄ grund av ett fel i API: et kunde utvecklare samla in profildata för sina anvÀndares vÀnner Àven om dessa data uttryckligen var markerade som icke-offentliga i Googles sekretessinstÀllningar, sa folket.

Vad förÀndras

Som en del av de ÄtgÀrder som tillkÀnnagavs pÄ mÄndagen har företaget beslutat att dra ut kontakten pÄ konsumentversionen av Google+.

I meddelandet om nedlĂ€ggningen sĂ€ger företaget att det fanns ”betydande utmaningar i att skapa och underhĂ„lla en framgĂ„ngsrik produkt pĂ„ Google+ som uppfyller konsumenternas förvĂ€ntningar.” Vidare medger Google att tjĂ€nsten “inte har uppnĂ„tt en bred konsument- eller utvecklaradoption och har sett begrĂ€nsad anvĂ€ndarinteraktion med appar. ”

Först lanserades 2011 för att ta pÄ Facebook, det sociala nÀtverket uppnÄdde aldrig den typ av framgÄng som Google ville ha. Google sÀger att Google+ har lÄg anvÀndning och engagemang, med 90 procent av anvÀndarsessionerna Àr mindre Àn fem sekunder.

Google har ocksÄ beslutat att begrÀnsa anvÀndningen av applikationsprogrammeringsgrÀnssnitt, eller API: er, för mÄnga av dess mest populÀra tjÀnster. Dessa API: er, som hade gjorts tillgÀngliga för externa utvecklare, krÀver en anvÀndares tillstÄnd för Ätkomst till all anvÀndarinformation. Men dÄliga skÄdespelare finns.

Företaget ger inte heller tredjepartsutvecklare tillgÄng till SMS-meddelanden, samtalsloggar och andra former av kontaktdata pÄ Android-telefoner. Dessutom kommer bara ett fÄtal utvecklare att kunna bygga Gmail-tillÀgg framöver.

Google i trubbel?

Det hÀr Àr förmodligen inte sista gÄngen vi hör om Google och om det gör tillrÀckligt för att skydda anvÀndardata. Regeringstillsyn Àr allt mer sannolikt, beroende pÄ resultatet av nÀsta mÄnads val i halvtidsvalet i amerikanska grupptalan kan komma in eftersom Google bestÀmde sig för att dölja denna information i över sex mÄnader.

Jag Àr inte en som frÀmjar regeringens tillsyn. Men historier som detta och Facebook Cambridge Analytica-fiaskot har övertygat mig om att nÄgot mer behöver göras sÄ att anvÀndardata skyddas bÀttre.

Vad tycker du ska hÀnda med Google? RÀcker det med dess nya sÀkerhetsÄtgÀrder? LÄt oss veta dina tankar nedan.