Efter HomePod vill MediaTek tillhandahÄlla modem för iPhone

Mediatek

MediaTek förvÀntas leverera Wi-Fi-chips till Apple för HomePod-högtalaren. Det taiwanesiska företaget har dock större planer eftersom det hoppas kunna ersÀtta Qualcomm som en av Apples modemchipleverantörer för iPhone, enligt DigiTimes.

BranschkÀllor sÀger att Apple och MediaTek har kommit överens om villkor som ger anpassade Wi-Fi-chips till HomePod. MediaTech levererar redan en Wi-Fi- och Bluetooth-modul för en smart högtalare frÄn Broadcom.

Ser vi framÄt hoppas MediaTek att fÄ ett Ànnu större pris.

Med Apple och Qualcomm i en vÀrldsomspÀnnande juridisk kamp om patent, vill iPhone-tillverkaren göra en byte nÀr det gÀller modem för sin viktigaste produktlinje. Medan Intel gÄr med i Qualcomm som modemleverantör för iPhone-sortimentet 2018 kan fler förÀndringar komma under 2019. Och det Àr hÀr MediaTek kommer in.

Även om Apple och MediaTek sĂ€gs ha varit i diskussioner om iPhones modemverksamhet efter 2018 förvĂ€ntas inget beslut omedelbart.

DigiTimes förklarar:

Apple skulle inte fatta ett slutgiltigt beslut förrĂ€n de tvĂ„ företagen – om de verkligen har varit i samtal om modemchipförsörjning – kunde nĂ„ enighet om ett antal aspekter, inklusive produktkarta, teknikutveckling och samarbete, sĂ€ger kĂ€llorna.

Oavsett Àr det tydligt att en uppskjutning kan komma.

I november sa KGI-analytiker Ming-Chi Kuo att Intel och Qualcomm skulle dela tillverkningsuppgifter för Apples 2018 iPhone-sortiment.

Inledningsvis ville Apple att Intel skulle producera alla modem för iPhones 2018. Men “vissa kvalitetsfrĂ„gor” har tvingat företaget att vĂ€nda sig till Qualcomm, som det har kĂ€mpat i domstol om licensavgifter sedan 2017. Under tidigare Ă„r outsourcade Intel sin modemtillverkning till TSMC. För Verizon och Sprint iPhones litade Apple nĂ€stan uteslutande pĂ„ Qualcomm eftersom Intel-modellerna inte kunde stödja CDMA.

I december förra Äret kom de första rykten som tyder pÄ att MediaTek skulle kunna fÄnga framtida iPhone-modembestÀllningar. Vid den tiden sa en annan DigiTimes-rapport att MediaTek var i en bra position för att söka samarbete med Apple i framtida produkter, som smarta högtalare, trÄdlösa laddningsenheter och trÄdlösa anslutningssystem.

IPhone-sortimentet 2018 förvÀntas tillkÀnnages i september.

Ska Apple söka nya modemleverantörer för iPhone eller försöka hitta ett sÀtt att hÄlla branschledande Qualcomm i mixen? LÄt oss veta dina tankar nedan.