Facebook har anvÀnt ditt tvÄfaktorsautentiseringsnummer för annonsinriktning

Facebook 2FA

Efter a Gizmodo-rapport den hÀr veckan som hÀvdar att Facebook ger annonsörer tillgÄng till din skuggkontaktinformation, bekrÀftade företaget att det anvÀnde telefonnumret som registrerats hos deras tvÄfaktorautentisering (2FA) för att rikta dig med annonser.

Alex Stamos, Facebooks tidigare sÀkerhetschef, sa i ett blogginlÀgg för nÄgra mÄnader sedan att en bugg ledde till att en del mÀnniskor fick skrÀppost med aviseringar till det nummer de gav för 2FA.

Stamos ber om ursĂ€kt till de drabbade kunderna och sĂ€ger “det var inte vĂ„r avsikt att skicka icke-sĂ€kerhetsrelaterade SMS-meddelanden till dessa telefonnummer, och jag Ă€r ledsen för det besvĂ€r som dessa meddelanden kan ha orsakat.”

“Vi arbetar för att se till att personer som registrerar sig för tvĂ„faktorautentisering inte fĂ„r meddelanden som inte Ă€r sĂ€kerhetsrelaterade frĂ„n oss om de inte specifikt vĂ€ljer att ta emot dem, och detsamma gĂ€ller för dem som registrerade sig tidigare ,” han skrev.

För bara nÄgra dagar sedan bekrÀftade Gizmodo att Facebook fortfarande tycktes ha varit glad för att ÄteranvÀnda samma sÀkerhetsfunktion för annonsinriktning.

En Facebook-talesman berÀttade TechCrunch idag:

Vi anvÀnder informationen som folk tillhandahÄller för att erbjuda en bÀttre, mer personlig upplevelse pÄ Facebook, inklusive annonser. Vi Àr tydliga om hur vi anvÀnder informationen vi samlar in, inklusive kontaktinformation som mÀnniskor laddar upp eller lÀgger till i sina egna konton. Du kan nÀr som helst hantera och ta bort kontaktinformationen du har laddat upp.

Gizmodo har upptÀckt att Facebook gjorde detta Àven om mobilnumret endast tillhandahölls för anvÀndning med 2FA för att logga in pÄ Facebook.

HANDLEDNING: SÄ hÀr lÀgger du till betrodda telefonnummer till 2FA för ditt Apple-ID

TyvÀrr Àr Facebook inte. underlÀttar problemet genom att instruera olyckliga anvÀndare att vÀlja bort denna annonsinriktning genom att inte anvÀnda telefonnummer med 2FA-systemet.

TyvÀrr verkar detta oetiska beteende vara som vanligt för den sociala nÀtverksjÀtten.

Tankar?