Fantastisk samling av 1 500 skärmdumpar som beskriver varje macOS-utgåva sedan 2000

Four screenshots showing off the Aqua user interface in the first public beta of Mac OS X released back in 2000

Relays FM-grundare Stephen Hackett delade igår en imponerande samling av mer än 1 500 skärmdumpar som dokumenterar den någonsin stora versionen av Apples stationära operativsystem som går tillbaka till den första Mac OS X Public Beta 2000.

Att katalogisera alla större macOS-utgåvor har resulterat i en omfattande samling skärmdumpar som för närvarande innehåller hela 1 502 bilder, eller cirka 1,6 GB i skärmdumpar.

Hackett skrev på 512 pixlar som bilderna tydligt visar att Apple kontinuerligt har förfinat Aqua användargränssnitt sedan vi först introducerade den.

Aqua började livet på CRT och små bärbara skärmar.

Idag spänner den från 12-tums MacBooks till 27-tums iMac. Det har genomgått systemtypsändringar och Retina-övergången. Det har varit tvungen att anpassa sig, värd för tillägg av dussintals och dussintals funktioner genom åren.

Som Daring Fireball’s John Gruber observeratsDu kan uppskatta de sm√• sakerna som att titta p√• hur Finders “G√• till mapp” -ark har subtilt f√∂r√§ndrats under √•ren.

Gruber tillade:

Det andra konstiga med att skriva om MacOS ur ett historiskt perspektiv √§r att Apple bytte namn tv√• g√•nger: ‘Mac OS X’ fr√•n offentlig beta till 10.7, ‘OS X’ fr√•n 10.8 till 10.11 och nu bara ‘macOS’ sedan 10.12.

Aqua-användargränssnittet har verkligen gått igenom sina höga och låga nivåer, från de tidiga dagarna av stiftband och borstad metallutseende till skeuomorf design som innehåller konstläder av läder och genomskinlighet till iOS 7-stil plattning och bortom.

“Ibland hade Apple lett v√§gen in i nya designtrender, och andra g√•nger har de kommit bakom resten av branschen”, sa Hackett. Var noga med att bes√∂ka k√§llartikeln om du √§r intresserad av att utforska hur varje version av macOS har sett ut.

Roligt faktum: Apple kallar fortfarande Mac-anv√§ndargr√§nssnittet ‚ÄĚAqua‚ÄĚ.

Enligt till Apples utvecklardokumentation som beskriver API: erna i MacOS Mojave 10.14 kallas det m√∂rka gr√§nssnittet n√§r Dark Mode √§r aktivt “Dark Aqua”.

Jag kan inte överdriva mängden arbete som gjordes för att montera dessa skärmdumpar. Vad Hackett har gjort här förtjänar beröm: han var faktiskt tvungen att köra varje macOS-utgåva på olika Mac-datorer för att fånga skärmdumparna i sin ursprungliga upplösning.

Imponerad, mycket?

Slå oss i kommentarer!