FarvÀl 3D Touch? Apple fördjupar stödet för iPhone XRs Haptic Touch i iOS

 FarvÀl 3D Touch?  Apple fördjupar stödet för iPhone XRs Haptic Touch i iOS

iPhone XR saknar 3D Touch-funktionen, men dess ersÀttning, kallad Haptic Touch, parar den vÀlbekanta tryck-och-hÄll-gesten med den vibrerande haptiska Äterkopplingen. För nÀrvarande begrÀnsad till en handfull platser dÀr 3D Touch anvÀnds, framför allt genvÀgarna Ficklampa och kamera pÄ din lÄsskÀrm, kommer Haptic Touch definitivt till mer plats i iOS inom en snar framtid.

Enligt The Verges recension av iPhone XR av Nilay Patel planerar Apple verkligen att utöka stödet för Haptic Touch-funktionen och implementera den pĂ„ fler platser i hela iOS. “Apple sa till mig att det fungerar för att fĂ„ det till fler platser i iOS över tiden, men det gĂ„r lĂ„ngsamt för att sĂ€kerstĂ€lla att implementeringen Ă€r rĂ€tt,” lĂ€ser hans skrivning.

Daring Fireball’s John Gruber skrev i sin egen iPhone XR-recension att funktionen verkar egentligen inte göra nĂ„got komplicerat, till exempel att kontrollera ytan pĂ„ huden som rör vid skĂ€rmen för att slags falska upptĂ€cka en hĂ„rdare press.

DÀrför Àr Haptic Touch bara ett snyggt namn för kombinationsruta med tryck och hÄll + haptisk feedback.

Genomförandet medför en liten fördröjning. “Medan du pĂ„ iPhone X och iPhone XS trycker du hĂ„rdare pĂ„ genvĂ€garna för ficklampan eller kamerans lĂ„sskĂ€rm för att utlösa dem, pĂ„ XR trycker du bara och hĂ„ller in en kort stund”, skrev Gruber. “Jag mĂ€rker förseningen, men det Ă€r inte besvĂ€rande.”

Haptic Touch i sitt nuvarande tillstÄnd har inte rÀtt motsvarigheter till allt som 3D Touch kan göra i hela systemet. Det finns till exempel inga Peek- och Pop-gester för att förhandsgranska lÀnkar i appar som Mail, Safari eller Messages utan att öppna meddelandet.

FrÄn Grubers recension:

Var som helst dĂ€r ett lĂ„ngt tryck redan har betydelse kan Haptic Touch inte fungera – som genvĂ€gsmenyerna för startskĂ€rmen för appar. Ett lĂ„ngt tryck pĂ„ en appikon pĂ„ startskĂ€rmen har redan betydelse – det sĂ€tter dig i jiggly-ikonlĂ€get dĂ€r du kan ordna om och ta bort appar. iOS kan inte anvĂ€nda ett lĂ„ngt tryck pĂ„ en ikon bĂ„de för att gĂ„ in i jiggly-lĂ€ge och för att öppna genvĂ€gsmenyn för 3D Touch, sĂ„ iPhone XR erbjuder inte dessa menyer.

iPhone XR lÄter dig inte heller trycka pÄ tangentbordet för att flytta markören och vÀlja text med precision, men iOS 12 rÀddar dagen genom att föra det hÀr styrplattans lÀge till icke-3D Touch-enheter.

HANDLEDNING: Hur man exakt markerar text och flyttar markören utan 3D Touch

För att göra det, tryck bara och hÄll ner mellanslagstangenten pÄ tangentbordet för att gÄ in i virtuellt styrplattalÀge. FortsÀtt hÄlla och rör sedan fingret nÄgot i vilken riktning som helst för att fritt flytta införingspunkten. För att gÄ in i textvalslÀget, tryck pÄ tangentbordet med ett andra finger.

För att inkludera mer eller mindre text i ditt val drar du bara det andra fingret över tangentbordet. NÀr du Àr klar slÀpper du bÄda fingrarna och trycker sedan pÄ markeringen för att fÄ fram den vÀlbekanta bubblemenyn med dina kommandon Kopiera / Klistra in och andra kontextuella alternativ.

iOS 12 fortsÀtter att stödja hela utbudet av virtuella styrplattans funktioner som erbjuds av 3D Touch.

Den utökar dock inte 3D Touch-funktionaliteten utöver ett par nya genvÀgar pÄ hemskÀrmen. Med detta sagt verkar iOS 12 ha lagt grunden för en 3D Touch-mindre framtid. Till exempel Àr 3D Touch inte lÀngre nödvÀndigt för att rensa alla varningar i Notification Center.

3D Touch anvÀnder 96 trycksensorer mellan skÀrmpanelen och bakgrundsbelysningen som ger tjocklek, vikt och kostnad för bildskÀrmsenheten. Intressant nog tog Apple bort ospecificerade 3D Touch-delar frÄn iPhone XS Max (vÀrt cirka $ 10 per enhet) utan att pÄverka funktionaliteten.

Vissa analytiker har förutspÄtt att 3D Touch som vi kÀnner det kommer att bli en goner 2019. Hur som helst, det Àr ÀndÄ mÀrkligt och spÀnnande samtidigt att iPhone XR Àr den första nya iPhone sedan 3D Touch introducerades för att inte ha det (jag vet att iPhone SE inte har det heller, men iPhone SE var inte en helt ny telefon pÄ samma sÀtt som till exempel iPhone XR).

Kan alla ovanstÄende vara ett tecken pÄ det som kommer?

Och medan vi hÄller pÄ med det, borde Apple bara hÄlla fast vid 3D Touch och uppdatera iOS för att anvÀnda det pÄ sÀtt som gÄr lÄngt utöver den ursprungliga lanseringen, tror du? Eller kanske det bör omfatta ett utökat Haptic Touch-system över hela linjen som en livskraftig 3D Touch-ersÀttning?

LÄt oss veta genom att lÀmna din kommentar nedan.