Fem Är efter att det gick privat började PC-tillverkaren Dell Äter offentliggöras i ett förslag pÄ 21,7 miljarder dollar

Michael Dell headshot

Michael Dell tog sitt företag privat 2013, men nu gÄr PC-tillverkaren igen.

Enligt ett uttalande utfĂ€rdad till investerare i morse klargör Dell att transaktionen kommer att positionera PC-tillverkaren att “bygga pĂ„ sin vĂ€xande strategiska och finansiella styrka” samtidigt som kapitalstrukturen förenklas. Nyheten tillförde en premie pĂ„ 29% till Dells slutkurs.

Dell kommer att fortsÀtta Àga 81% av VMwares stamaktier.

Transaktionen berÀknas ge VMwares aktieÀgare Àgande mellan 20,8% och 31% av Dell. Styrelsen för VMWare har auktoriserat en kontant utdelning pÄ 11 miljarder dollar i förhÄllande till alla sina aktieÀgare (Dell borde fÄ 9 miljarder dollar frÄn utdelningen).

Eventuella kvarvarande kontantintÀkter kommer att anvÀndas för att finansiera framtida Äterköp av aktier eller för att betala ner Dells skuld. Dell köpte 2016 EMC nÀr det siktade pÄ företagsmarknaden.

Kontraherande PC-försÀljning och ökad konkurrens uppmanade Michael Dell att ta sitt namnföretag privat 2013 och spenderade 24,4 miljarder dollar pÄ att returnera pengarna till aktieÀgarna, med hjÀlp av Silver Lake Management LLC och Microsoft som lÄnade Dell ut 2 miljarder dollar.

I en kommentar om ett hÄl som ett nÀstan konkurs Apple hade fÄtt in sig tillbaka 1997 sa Dell berömt att han hade gjort det