Google ser ut att ÄtervÀnda till Kina genom att Äter erbjuda en censurerad version av sin sökmotor

Google in China

Redan 2010 beslutade Google att lĂ€mna den kinesiska marknaden eftersom det var oroligt för den kommunistiska regeringens anstrĂ€ngningar att begrĂ€nsa yttrandefriheten. Åtta Ă„r senare vill företaget Ă„tervĂ€nda till den stĂ€ndigt vĂ€xande konsumentmarknaden genom att (Ă„terigen) introducera en censurerad version av sin sökmotor.

Enligt Avlyssningenhar team av Google-programmerare och ingenjörer varit involverade i skapandet av en anpassad Android-app för Kina sedan Ätminstone vÄren 2017. Detta arbete följdes av ett möte i december förra Äret mellan Googles VD Sundar Pichai och kinesiska tjÀnstemÀn som beskrivs som företagets första steg för att ÄtervÀnda till det mest folkrika landet i vÀrlden.

Sökappen, som vĂ€ntar pĂ„ slutligt godkĂ€nnande av regeringen, kommer automatiskt att identifiera och filtrera webbplatser som blockeras av den sĂ„ kallade Great Firewall. NĂ€r man gör en sökning kommer förbjudna webbplatser att tas bort frĂ„n den första sidan med resultat och en ansvarsfriskrivning visas som sĂ€ger att “vissa resultat kan ha tagits bort pĂ„ grund av lagstadgade krav.”

Dessutom:

Sökappen kommer ocksĂ„ att ”svartlista kĂ€nsliga frĂ„gor” sĂ„ att ”inga resultat visas” alls nĂ€r mĂ€nniskor skriver in vissa ord eller fraser, sĂ€ger dokumenten. Censuren kommer att gĂ€lla över hela plattformen: Googles bildsökning, automatisk stavningskontroll och föreslagna sökfunktioner kommer att innehĂ„lla svarta listor, vilket innebĂ€r att de inte kommer att rekommendera information om personer eller fotografier som regeringen har förbjudit.

Inte överraskande, det hÀr passar inte bra för yttrandeföresprÄkare.

Patrick Poon, en Hong Kong-baserad forskare med mĂ€nskliga rĂ€ttighetsgruppen Amnesty International, till exempel, berĂ€ttade för The Intercept att Googles beslut att följa censuren skulle vara “en stor katastrof för informationsĂ„ldern.”

Han fortsÀtter:

Detta har mycket allvarliga konsekvenser inte bara för Kina utan för oss alla för informationsfrihet och internetfrihet, sĂ€ger Poon. ”Det kommer att skapa ett fruktansvĂ€rt prejudikat för mĂ„nga andra företag som fortfarande försöker göra affĂ€rer i Kina samtidigt som de bibehĂ„ller principerna om att inte ge efter för Kinas censur. Den största sökmotorn i vĂ€rlden som lyder censuren i Kina Ă€r en seger för den kinesiska regeringen – den skickar en signal att ingen kommer att bry sig om att utmana censuren mer.

Det var inte alltid sÄ.

Mellan 2006 och 2010 tillhandahöll Google ocksĂ„ en censurerad version av sin sökmotor i Kina. Efter mycket amerikansk regeringsgranskning beslutade företaget dock att lĂ€mna. I ett blogginlĂ€gg publicerades vid den tiden, Citerade Google den kinesiska regeringens anstrĂ€ngningar för att begrĂ€nsa yttrandefrihet, blockera webbplatser och hacka Googles datorsystem som skĂ€l till varför det “inte lĂ€ngre kunde censurera vĂ„ra resultat.”

Den kinesiska regeringen förvÀntas inte godkÀnna Googles nya Android-sökapp i minst sex till nio mÄnader. Det kommer att bli intressant att se hur den offentliga reaktionen pÄ detta kommer att bli dÄ och dÄ.

Bör Google lÀgga vinst över yttrandefrihet? Vad tror du?