Hur Apple försökte och misslyckades med att driva operatörer mot att anta en standardiserad iMessage

Hur Apple försökte och misslyckades med att driva operatörer mot att anta en standardiserad iMessage

Apple föreslog en gÄng att stora amerikanska trÄdlösa operatörer skulle anta en standardiserad version av iMessage, dess egen chattjÀnst. Telcos skulle inte bita, utan att tÀnka pÄ idén.

Gröna bubblor!

Den lilla klumpen avslöjades av ex-iOS-chefen Scott Forstall i en ledare publicerad igÄr (via AI) i The Wall Street Journal. I samband med reporter Joanna Stern förklarade Forstall att operatörer vÀgrade att anta en standardiserad iMessage-version som hade potential att arbeta över plattformar och operatörer pÄ grund av kompatibilitets- och interoperabilitetsproblem.

HANDLEDNING: SÄ hÀr avregistrerar du ditt telefonnummer frÄn iMessage

HÀr Àr pengarna:

Vi kontaktade operatörerna för att strÀva efter att lÀgga till funktioner i befintliga sms-system och ta bort ytterligare kundkostnader. Av olika skÀl, frÄn svÄrigheten att utvidga de befintliga standarderna till utmaningar med driftskompatibilitet mellan sms-system och operatörer till transportörernas önskan att skydda en betydande intÀktsström, gick inte dessa utforskningar.

Apple skapade iMessage eftersom de ville ha “meddelanden att kĂ€nna sig mer som en konversation”, tillade den tidigare iOS-chefen. Som en snabb uppfriskning avskedades Forstall 2012 pĂ„ grund av hans vĂ€gran att underteckna en ursĂ€kt för det allmĂ€nt rapporterade Apple Maps-debaklet.

Och sÄ Àr det hÀr vi stÄr nu.

IstÀllet för att arbeta för att nÄ en ömsesidigt fördelaktig lösning som skulle ha gynnat hela branschen och kunderna lever vi nu i en grön bubblavÀrld dÀr Apple rutinmÀssigt anklagas för att utnyttja iMessage för att göra det svÄrt att byta till Android.

Detta Ă€r inte helt rĂ€ttvist för Apple – SMS-systemet Ă€r förĂ„ldrat medan iMessage utvecklas kontinuerligt.

En del av anledningen till att SMS och iMessage knappast kan vara driftskompatibla Àr att SMS saknar stöd för meddelandeförmÄner som typindikatorer, lÀskvitton och mer.

Som Joanna förklarar kortfattat:

Det betyder inga bekrÀftelser nÀr ett meddelande levereras / lÀses eller att nÄgon skriver ett svar. Det betyder ocksÄ begrÀnsad videodelning och visuella verktyg och mindre, om nÄgon, kompatibilitet med de mer avancerade iMessage-apparna, som Apple Pay.

VÀrre Àr att SMS enkelt hackas och inte stöder end-to-end-kryptering som iMessage.

Vi introducerar RCS

Telekommunikationsföretag har anvÀnt samma SMS- och MMS-tjÀnster i flera Är.

Under det senaste Äret eller sÄ har dock Android-smarttelefontillverkare, internetjÀtten Google och trÄdlösa mobiloperatörer börjat anvÀnda Rich Communication Services-standarden, eller RCS. Vad RCS gör Àr att överbrygga klyftan mellan de traditionella sms-systemen som SMS och moderna meddelandeprogram och tjÀnster som WhatsApp eller iMessage.

HANDLEDNING: SÄ hÀr tar du bort ett telefonnummer frÄn iMessage

Liksom moderna chattjÀnster krÀver RCS Internet-anslutning och ger en mÀngd funktioner som inte stöds av det Äldrande SMS / MMS-protokollet. NÄgra av dess funktioner inkluderar nÀrvaro- och synlighetsinformation, lÀskvitton, skrivindikatorer, gruppchatt och sÄ vidare.

Det Ă€r oklart om Apple faktiskt planerar att integrera stöd för RCS-protokollet i sina operativsystem, men en sak Ă€r tydlig – det ser iMessage som en stor konkurrensfördel.

NÀr den pensionerade teknikkolumnisten Walt Mossberg 2016 frÄgade en ledande Apple-chef varför iMessage inte utökades till andra plattformar, fick han tvÄ svar.

För det första anser Apple sin egen anvÀndarbas med 1+ miljarder aktiva enheter för att tillhandahÄlla en tillrÀckligt stor datamÀngd för alla möjliga AI-inlÀrningar som de arbetar med. Och för det andra, att ha en överlÀgsen meddelandeplattform som bara fungerade pÄ Apple-enheter skulle hjÀlpa försÀljningen av dessa enheter.

Som vi betonade ger RCS det bÀsta av moderna meddelandeprogram för sms-plattform. RCS Àr inte bara snabbare Àn SMS utan stöder lÀskvitton och typindikatorer. RCS-meddelanden Àr för nÀrvarande okrypterade, men eftersom branschaktörer fortsÀtter att anta standarden bör de fÄ ytterligare funktioner som end-to-end-kryptering.

Apple att anta RCS-standarden i framtiden skulle lösa de gröna bubblan i ett slag, som Joanna noterar i sin underhÄllande video som jag har inbÀddat nedan.

Men kommer det?

Quo vadis, iMessage?

Eller sÄ kan Apple bara porta iMessage till andra plattformar och kalla det en dag, eller hur?

Det största problemet med det Àr iMessages omfattning och bredd. Funktionen har kommit lÄngt frÄn starten 2011 som en del av iOS 5-uppdateringen nÀr du bara kunde chatta och skicka bilagor till idag. Nu en plattform, iMessage stöder nu gruppchatt, klistermÀrken, appar, reaktioner och andra interaktiva funktioner.

Skulle Apple föra hela iMessage till ett utlÀndskt operativsystem, skulle det ocksÄ behöva hamna större delen av det underliggande operativsystemet för att fÄ alla iMessage-appar att fungera eller riskera att splittra plattformen.

Daring Fireball’s John Gruber hörde frĂ„n kĂ€llan redan 2016 att mockups av iMessage för Android hade cirkulerat inom Apple med varierande grĂ€nssnittsstilar, allt frĂ„n att se ut som iOS Messages-appen till ren materialdesign.

Hittills Àr iMessage för Android ingenstans att se.

Dina tvÄ cent

Skulle Apple skjuta sig i foten genom att överföra iMessage till Android-plattformen, tror du? Om iMessage fanns pÄ Android, skulle du anvÀnda det?

LÄt oss veta genom att lÀmna en kommentar nedan.