Hur Àr WordPress.com och WordPress.org relaterade?

WordPress Booth Blogworld

PÄ WPBeginner Àr en av de vanligaste frÄgorna frÄn vÄra anvÀndare om de ska anvÀnda WordPress sjÀlv eller fÄ en gratis WordPress.com-blogg. Vi har behandlat detta Àmne i detalj och har diskuterat fördelar och nackdelar med bÄda alternativen. Men det verkar som om vi vanligtvis fÄr en uppföljningsfrÄga i linje med hur Àr WordPress.com och WordPress.org relaterade? Vilken Àr den officiella WordPress som alla pratar om? Vad Àr denna WordPress-grund? Om du nÄgonsin haft dessa frÄgor Àr du pÄ rÀtt plats. I den hÀr artikeln kommer vi att förklara vad som Àr förhÄllandet mellan WordPress (alias WordPress.org) och WordPress.com. Förhoppningsvis kommer detta att rensa all förvirring som anvÀndarna tÀnker pÄ.

Vad Àr WordPress med egenvÀrd (WordPress.org)?

WordPress.org Àr hem för det mest populÀra Content Management System (CMS), WordPress. WordPress grundades av Matt Mullenweg och Mike Little 2003 och var ursprungligen en gaffel med en annan bloggprogramvara som heter b2 cafelog. WordPress startades som en bloggplattform men har utvecklats till en kraftfull publiceringsplattform som gÄr lÄngt utöver enkel bloggning. WordPress Àr en programvara med öppen kÀllkod som innebÀr att alla kan bidra till den, anvÀnda den, kopiera den, bygga pÄ den och distribuera den utan nÄgra begrÀnsningar. Med Ären vÀxte WordPress, blev populÀrt, och idag Àr det den vanligaste publiceringsplattformen för att bygga webbplatser över hela vÀrlden. NÀr du hör mÀnniskor som talar om WordPress pÄ konferenser, mötesgrupper, bloggar, youtube-videor och andra platser, sÄ pratar de troligen om den sjÀlvhostade WordPress. Om du funderar pÄ att skapa en webbplats eller blogg för ditt företag, och du vill anvÀnda alla coola plugins som du hör om, mÄste du anvÀnda den sjÀlvhyrda WordPress. Plugins Àr INTE tillÄtna pÄ WordPress.com.

SjÀlvvÀrd WordPress Àr gratis för alla att anvÀnda pÄ vilket sÀtt de vill. LÀs: Varför Àr WordPress gratis? Vad kostar det? Vad Àr fÄngsten?

Vad Àr WordPress.com?

WordPress.com Àr en egen blogghostningslösning med begrÀnsningar. Trots samma namn Àr WordPress.com och WordPress.org det INTE direkt relaterad. WordPress.com anvÀnder WordPress-plattformen med öppen kÀllkod i sin kÀrna för att driva alla bloggar de Àr vÀrd för, men de har begrÀnsningar sÄ att du inte kan ladda upp plugins, anpassade teman osv förrÀn du betalar höga premier. MÄnga anvÀndare anvÀnder WordPress.com för att komma igÄng och sedan migrera över nÀr de inser att de vill ha fler funktioner, funktionalitet och kontroll. HÀr Àr en guide om hur du flyttar din blogg frÄn WordPress.com till WordPress.org som Àr egen vÀrd.

WordPress.com Àgs av ett företag som heter Automattic som grundades av Matt Mullenweg (medgrundare av WordPress).

Hur Àr WordPress.com och WordPress.org relaterade?

Dom Àr Inte relaterat. Anledningen till att mÀnniskor förvÀxlar de tvÄ tillsammans Àr att de bÄda har namnet WordPress, som faktiskt Àr ett registrerat varumÀrke som Àgs av WordPress Foundation. En annan orsak till förvirringen Àr att Matt Mullenweg (medgrundare av WordPress) Àr grundaren av Automattic som Àger blogghosttjÀnsten WordPress.com. Slutligen Àr mÄnga av Automattic-anstÀllda regelbundet bidragsgivare till WordPress.org. Trots dessa gemensamma skÀl Àr de tvÄ projekten helt olika enheter.

WordPress.org (Ă€ven kallat WordPress) Ă€r hem för det mycket utdragbara och kraftfulla innehĂ„llshanteringssystemet. Å andra sidan Ă€r WordPress.com en tjĂ€nst som bygger pĂ„ WordPress med öppen kĂ€llkod. WordPress.com erbjuder dig inte friheten att Ă€ndra din kĂ€llkod eller ladda upp dina egna plugins eller utöka funktionerna.

Uppdatering 26 mars 2013: Om du anvÀnder plugin Jetpack eller WordPress.com Stats-plugin mÄste du ansluta din egen vÀrd WordPress-webbplats till WordPress.com för att kunna anvÀnda deras tjÀnster. Genom att göra detta slutar du med att ge WordPress.com Ätkomst till en del av dina data, till exempel statistik (om du anvÀnder plugin för statistik).

Vad Àr denna WordPress Foundation?

WordPress Àr ett registrerat varumÀrke som Àgs av WordPress Foundation som Àr en ideell organisation. Stiftelsens mÄl Àr att se till att WordPress Àr fritt tillgÀngligt, underhÄllet och utvecklat. Med sina egna ord:

PoÀngen med stiftelsen Àr att sÀkerstÀlla fri tillgÄng, för alltid, till de programvaruprojekt vi stöder. MÀnniskor och företag kan komma och gÄ, sÄ det Àr viktigt att se till att kÀllkoden för dessa projekt kommer att överleva bortom den nuvarande bidragsbasen, sÄ att vi kan skapa en stabil plattform för webbpublicering i generationer framöver. Som en del av detta uppdrag kommer stiftelsen att ansvara för att skydda WordPress, WordCamp och relaterade varumÀrken. En 501 (c) 3 ideell organisation, WordPress Foundation kommer ocksÄ att driva en stadga för att utbilda allmÀnheten om WordPress och relaterad programvara med öppen kÀllkod.

Det Àr viktigt att vi nÀmner att WordPress-stiftelsen Àr registrerad av Matt Mullenweg (grundare av WordPress). Den nuvarande personen som ansvarar för att hantera WordCamps och andra WordPress-grunduppgifter Àr en anstÀlld hos Automattic.

Varför Àr det sÄ mycket förvirring?

För det första associerar mÀnniskor ofta .com-webbplatser för att vara officiella. I detta fall Àr WordPress.org den officiella WordPress-plattformen. En annan anledning till förvirring Àr nÀr du deltar i konferenser som Blogworld eller SXSW, dÄ mÀrker du en WordPress-monter som har Automattic pÄ ena sidan och WordPress-grund pÄ den andra.

SXSW WordPress-monter

Att ha en sÄdan monter fÄr anvÀndare att tro att Automattic, WordPress och WordPress foundation alla Àr anslutna enheter. Detta orsakar mycket förvirring för nya anvÀndare.

SÄ vad Àr rÀtt för dig?

Vi rekommenderar alltid vÄra anvÀndare att anvÀnda WordPress.org, alias WordPress. Det Àr vÀldigt enkelt att installera WordPress, och du har full kontroll över din webbplats. Du kan lÀgga till plugins, anpassade teman, tjÀna pengar pÄ din webbplats, skapa din egen medlemswebbplats och / eller anvÀnda en av vÄra WordPress-sjÀlvstudier för att utöka funktionaliteten utan nÄgra begrÀnsningar.

Eftersom det finns sÄ mÄnga andra som Àr bekanta med WordPress Àr det vÀldigt enkelt att fÄ WordPress-stöd att du stÀller rÀtt frÄgor. LÀs vÄr guide om hur man korrekt kan be om WordPress-support.

Vi hoppas att den hÀr artikeln hjÀlpte dig att förstÄ förhÄllandet mellan WordPress.org och WordPress.com och rensade alla förvirringar. Om du har nÄgot att lÀgga till eller tankar om detta Àmne, uppmuntrar vi dig att kommentera nedan.