Hur du skapar din egen molnlagringsserver hemma

Hur du skapar din egen molnlagringsserver hemma

[dropcap]W[/dropcap]Alla vet mycket vÀl att lokal lagring alltid förblir favoritvalet för de flesta anvÀndare, men alternativ som Google Drive, Dropbox och liknande har övertygat andra anvÀndare att satsa pÄ lagring i molnet. Men alla dessa Àr tjÀnster frÄn tredje part, lÄt mig dÀrför klargöra att det Àr enkelt att skapa vÄrt eget lagringsmoln bara hemma. Förutom det behöver vi inte betala en mÄnatlig servicekostnad, eftersom den blir gratis utöver installationskostnaderna och helt enkelt ger oss mÄnga andra fördelar jÀmfört med dessa alternativ.

Hur du skapar din egen molnlagringsserver hemma

Lokal lagring förblir alltid favoritvalet för de flesta anvÀndare, men alternativ som Google Drive, Dropbox och liknande har övertygat andra anvÀndare att satsa pÄ lagring i molnet. Men alla dessa Àr tjÀnster frÄn tredje part, lÄt mig dÀrför klargöra att det Àr enkelt att skapa vÄrt eget lagringsmoln bara hemma. Förutom det behöver vi inte betala en mÄnatlig servicekostnad, eftersom den blir gratis utöver installationskostnaderna och helt enkelt ger oss mÄnga andra fördelar jÀmfört med dessa alternativ.

SĂ„, hur man skapar vĂ„rt eget moln hemma och Ă€r det möjligt just nu, eftersom de fasta bredbandsanslutningarna nu Ă€r mycket mer kapabla. Eftersom det finns fĂ„ anvĂ€ndare som redan har 100 Mbps och högre, Ă€r det mer Ă€n tillrĂ€ckligt att skapa en ‘server’ hemma, ett moln av inhemsk lagring som vi kan komma Ă„t var som helst, sĂ„ lĂ€nge vi har en aktiv internetanslutning i bĂ„da slutar. Och som vi nĂ€mnde tidigare finns det mĂ„nga fördelar med avseende pĂ„ lokal lagring pĂ„ mobila enheter, jĂ€mfört med tredjeparts molnlagringstjĂ€nster.

LÀs ocksÄ: Hur vÀrdar du en webbplats gratis (2019)

Vad Àr ett lokalt lagringssystem i molnet?

NĂ€r vi pratar om lagring i molnet hĂ€nvisar vi helt enkelt till ett lagringssystem tillgĂ€ngligt via internet. DĂ€rför Ă€r tjĂ€nster som Google Drive, Dropbox, iCloud de vĂ€lkĂ€nda molnlagringssystemen, men de underhĂ„lls av tredje part. Vi kan dock skapa vĂ„rt eget lokala molnlagringssystem hemma och kombinera fördelarna med “molnlagring” med full kontroll, medan systemet endast hanteras av oss.

Fördelar: Personlig molnlagring jÀmfört med tredjeparts molnlagringstjÀnster

BildkÀlla: Malwarebytes

I grund och botten mÄste vi genomföra en initialinvestering, och vi behöver ett lagringssystem, uppenbarligen ett nÀtverk som ansluter dig till internet och nÄgra andra resurser. Men nÀr vi har gjort installationen och slutfört konfigurationen, som vi förmodligen redan delvis har genom att ha en dator hemma, kommer vi inte att behöva drabbas av Äterkommande kostnader för andra tredjeparts molnlagringstjÀnster. DÀrför har vi i de lÄngsiktiga besparingarna en viktig fördel jÀmfört med alla dessa betalda tjÀnster frÄn tredje part.

Men det viktigaste Àr att eftersom det kommer att vara ett system som kommer att hanteras av oss sjÀlva, sÄ kommer sÀkerheten och integriteten att vara mycket större Àn de andra. Som nÀr vi tillÄter att vÄra bilder laddas upp till Google Photos, som Àr en specifik bildmolnlagringstjÀnst, undertecknar vi ett avtal med teknikjÀtten Google, dÀr de förkastar vissa ansvarsomrÄden och förvÀrvar vissa rÀttigheter för innehÄllet som vi laddar upp. I det hÀr fallet Àr lagringen vÄr, privat och hanteras av oss sjÀlva efter eget gottfinnande.

SÄ Àven om det finns andra fördelar Àr det vi fÄr mest, sÀkerhet, integritet och ekonomiska besparingar. Och inte bara det, Àven som alla andra molnsystem, det kommer ocksÄ att hjÀlpa oss att frigöra minne i vÄr smartphone eller att automatisera nedladdning av innehÄll och dess tillgÀnglighet av andra enheter. Praktiskt taget alla fördelar med molnlagring har vi nÀr vi monterar ett moln hemma.

Hur monterar du ditt eget molnlagring hemma?

För att montera molnlagring hemma har vi olika alternativ, de viktigaste Ă€r tvĂ„, en dator antingen med specifik programvara eller en NAS dedikerad speciellt till den. Om vi ​​vill göra det pĂ„ ett enkelt sĂ€tt Ă€r det bĂ€st att köpa en NAS, men om vi vill anvĂ€nda de resurser som vi redan har tillgĂ€ngliga, kan vi anvĂ€nda vĂ„r egen dator och helt enkelt dra nytta av en helt gratis programvara. I det andra fallet behöver vi bara spendera lite pengar om vi vill utöka lagringen av datorn sĂ„ att vĂ„rt “inhemska moln” har större kapacitet.

Montera med en NAS

Med en enkel sökning hittar vi dussintals NAS-enheter som vi kan köpa, frÄn bara $ 100. Det bÀsta Àr dock att innan du fattar köpbeslutet, Àr att granska en guide för att veta vilken NAS du ska köpa. Och nÀr vi vÀl har enheten, det Àr det, kan vi helt enkelt börja montera vÄrt molnlagring hemma.

Även om det finns vissa egenskaper i installationen och konfigurationen av varje NAS, kommer vi totalt sett att börja baserat pĂ„ att ansluta NAS till routern med en Ethernet-kabel. Sedan, frĂ„n en dator, med tillverkarens webbgrĂ€nssnitt, dĂ€r vi utför konfigurationen.

FrÄn detta, igen, beroende pÄ sÀrdragen hos varje enhet och tillverkare, kan vi konfigurera specifika funktioner som fjÀrrÄtkomst frÄn enheter. En NAS Àr tillgÀnglig frÄn datorer, men ocksÄ frÄn smartphones, smarta TV-apparater och andra enheter anslutna till internet.

Montera med en PC

Lösningen som Àr tillgÀnglig för alla, och utan att behöva spendera ett öre, förutom om vi vill utöka lagringen av vÄrt moln, Àr att skapa vÄrt personliga lagringsmoln hemma direkt med vÄr egen dator.

I det hÀr fallet Àr det vi ska anvÀnda programvara, ett program som helt enkelt omvandlar vÄr dator till en server som Àr tillgÀnglig via internet och med en specifik applikation för hantering av filer. Det finns flera möjligheter som vi har, eftersom det finns flera program som vi kan installera och utföra samma funktion.

OwnCloud Àr kompatibelt med Windows, macOS, Linux, iOS och Android, men vi kan ocksÄ anvÀnda SeaFile som Àr ett annat bra alternativ med lika bred kompatibilitet, precis som SparkleShare eller Tonido. I vilket fall som helst mÄste vi ladda ner det program vi vill ha för plattformen dÀr vi ska installera det och starta installationsprogrammet som om det vore nÄgon annan applikation genom att följa konfigurationsstegen. Dessutom Àr det möjligt att vi, som i OwnCloud, behöver en specifik app pÄ mobila enheter för att komma Ät vÄrt personliga lagringsmoln som skapats hemma.

Med OwnCloud som referens, efter installation, kommer programmet helt enkelt att vÀgleda oss genom konfigurationen. Vi mÄste konfigurera parametrar som anvÀndarnamn och lösenord för att komma Ät och vÀlja en eller flera kataloger som ska vara tillgÀngliga via webbgrÀnssnittet.

I appen för mobila enheter, nÀr allt redan Àr konfigurerat pÄ datorn, Àr det dÀr vi mÄste ange adressen till servern, som Àr vÄrt personliga molnlagring, och dÀr vi ocksÄ mÄste ange inloggningsuppgifterna, som anges ovan.

Montera med en “hosting”

Det tredje alternativet, som ett alternativ, Àr att anvÀnda hosting, i princip, en fjÀrrserver, men privat, för att skapa vÄrt lagringsmoln. I det hÀr fallet mÄste vi betala en mÄnatlig tjÀnst för hosting, men fördelen Àr att den alltid kommer att finnas tillgÀnglig, inte som vÄr dator, som kan stÀngas av. PÄ ett sÀtt, med personlig molnlagring som vÀrd i hosting, kommer vi att kombinera nÄgra av fördelarna med en NAS eller en dator som omvandlas till ett moln och nÄgra andra typiska tjÀnster som Google Drive eller Dropbox.

NÀr det gÀller personligt molnlagring monterat pÄ hosting behöver vi det specifika ownCloud-installationsprogrammet för servrar och ladda upp det till vÄr webbhotell.

Vad Àr det bÀsta alternativet att montera ett personligt molnlagringssystem hemma?

Det beror pÄ applikationen som vi ska ge dig, vÄr kunskap och nÄgra andra detaljer. Men för de flesta anvÀndare Àr det mest praktiska alternativet en NAS. I slutet av dagen Àr det en enhet som i grunden Àr dedikerad specifikt för att uppfylla denna funktion, som personlig molnlagring, och dess konfiguration Àr extremt enkel. Dessutom Àr Àven de olika modellerna extraordinÀra och priset, vid denna tidpunkt, Àr relativt tyst lite.

Men om vi letar efter det mest ekonomiska alternativet, bör vi montera vÄrt personliga molnlagringssystem med vÄr dator. Detta kommer helt enkelt att ge oss nÄgra problem som överföringshastigheten kommer att minskas om datorn Àr ansluten via WiFi, eller om en automatisk uppdatering nÀr vi Àr hemifrÄn kommer datorn att stÀngas av och filerna som Àr lagrade i den kommer inte att vara tillgÀngliga pÄ distans . Dessutom kommer det att tvinga oss att dela resurser mellan personlig anvÀndning och anvÀndning som personlig molnlagring.

LÀs ocksÄ: Topp 10 bÀsta och anvÀndbara Discord Bots för att förbÀttra din server

Medan det tredje alternativet, naturligtvis, Àr hosting ganska dyrare Àn dessa tvÄ alternativ. Det kommer dock att ge oss fördelar som att anvÀnda en anpassad domÀn och att ha en hosting hjÀlper oss ocksÄ, bland mÄnga andra saker, att ha en personlig e-postserver ocksÄ.

SÄ, vad tycker du om det hÀr? Dela helt enkelt alla dina Äsikter och tankar i kommentarsektionen nedan. Och om du gillade det hÀr inlÀgget, glöm inte att dela det hÀr inlÀgget med dina vÀnner och familj.