Hur man Àndrar storlek och gör bilder större utan att förlora kvalitet

Hur man Àndrar storlek och gör bilder större utan att förlora kvalitet

Har du nÄgonsin försökt att Àndra storlek pÄ en bild för att göra den större? Detta leder vanligtvis till förlust av kvalitet dÀr den förstorade bilden ser suddig och oprofessionell ut. Nyligen frÄgade en av vÄra anvÀndare oss om det var möjligt att Àndra storlek pÄ en liten bild och göra den större utan att förlora kvaliteten. I den hÀr artikeln visar vi dig hur du Àndrar storlek pÄ bilder för att göra dem större utan att kvaliteten tappas.

Varför bilder tappar kvalitet nÀr de förstoras?

Bitmap Àr det vanligaste bildformatet pÄ webben. Alla dina JPEG- och PNG-filer Àr Bitmap-bildfiler. En bitmappsbild bestÄr av tusentals pixlar. Om du zoomar in kan du faktiskt se dessa pixlar som rutor.

Var och en av dessa pixlar mappas till en fast plats pÄ bilden, dÀrav namnet Bitmap.

De flesta bildredigeringsprogramvara krymper eller förstorar dessa pixlar för att Àndra storlek pÄ en bild. Det Àr anledningen till att nÀr du Àndrar storlek pÄ en bild till en mindre storlek, Àr det ingen synlig kvalitetsförlust. FrÀmst för att dessa pixlar blir Ànnu mindre synliga.

Å andra sidan nĂ€r du Ă€ndrar storlek pĂ„ en bild för att göra den stor blir de förstorade pixlarna mer synliga vilket gör att bilden ser suddig ut och pixlar. SĂ„ hĂ€r:

En suddig förstorad bild

Vad Àr lösningen?

Lösningen Àr att kompensera för varje förstorad pixel, sÄ att den matchar egenskaperna för nÀrmaste pixel. Denna metod kallas Fractal Interpolation eller helt enkelt Fractals. Det ger ett mycket bÀttre resultat nÀr en bild förstoras med den hÀr tekniken.

SÄ hÀr anvÀnder du denna metod i de vanligaste bildredigeringsprogramvarorna.

Metod 1: AnvÀnda Perfect Resize med Adobe Photoshop

Perfect Resize Àr en programvara som lÄter dig Àndra storlek pÄ dina bilder pÄ ett smart sÀtt. Den finns som en fristÄende programvara och som ett plugin för Adobe Photoshop.

Den vanliga versionen kostar $ 50 och premiumversionen som innehÄller plugin för Adobe Photoshop kostar $ 150. BÄda versionerna Àr ocksÄ tillgÀngliga för en gratis 30-dagars provperiod. Om du Àndrar storlek pÄ bilder regelbundet rekommenderar vi att du vÀljer Perfect Resize. Det Àr dyrt, men det Àr det bÀsta sÀttet att förstora bilder.

NÀr du har installerat programvaran öppnar du bildfilen som du vill Àndra storlek pÄ i Photoshop. GÄ helt enkelt till Arkiv »Automatisera och vÀlj Perfect Resize.

Öppna en bild i Perfect Resize frĂ„n Adobe Photoshop

Detta öppnar bilden i applikationen Perfect Size. Du kan vÀlja en förinstÀllning frÄn menyn till vÀnster eller ange din egen storlek i Dokumentstorlek.

Ändra storlek pĂ„ en bild för att förstora den i Perfect Resize

NÀr du har angett dokumentstorleken mÄste du gÄ till Arkiv »Ansök för att spara dina Àndringar och tillÀmpa dem pÄ filen i Photoshop.

Nu kan du exportera den hÀr filen genom att spara den som en webbbild.

Det Àr allt, din storlek pÄ bilden kommer att se mycket bÀttre ut nu Àn den normala storleken.

JÀmföra normal storlek mot perfekt storlek

Metod 2: AnvÀnda fri programvara Gimp

Gimp Àr ett gratis alternativ till Adobe Photoshop. Den kan ocksÄ anvÀndas för att förstora bilder med minimal kvalitetsförlust. Vi bör dock varna dig för att resultatet inte blir lika bra som Perfect Resize.

SÄ hÀr gör du smÄ bilder större i Gimp utan att förlora kvaliteten.

Öppna bilden som du vill Ă€ndra storlek pĂ„ i Gimp. GĂ„ helt enkelt till Bild »Skala bild. Ange önskade mĂ„tt. VĂ€lj under Kvalitet Sink (Lanczos3) som interpoleringsmetod och klicka pĂ„ knappen Skala bild.

Ändra storlek pĂ„ en bild i Gimp

Det Àr allt, du kan nu exportera den hÀr bilden till webben. HÀr Àr ett exempel som du kan jÀmföra. Bilden till vÀnster Àndrades med hjÀlp av bikubisk omprovtagning i Photoshop. Bilden till höger Àndrades med Sinc (Lanczos3) som interpoleringsmetod. Du kommer att mÀrka att det Àr mycket liten skillnad i bÄda bilderna.

JÀmföra Gimp-storlek jÀmfört med normal storlek

Metod 3: Förstora bilder med Irfanview

Irfanview Àr ett kompakt fotoredigeringsprogram. Den Àr endast tillgÀnglig för Windows-baserade operativsystem. Irfanview ger ett smartare sÀtt att Àndra storlek pÄ bilder och göra dem större.

Öppna bara din bild i Irfanview och gĂ„ till Bild Ȁndra storlek / Ă€ndra prov.

Ändra storlek pĂ„ en bild i Irfanview

Detta öppnar popup-fönstrets storlek. Först mĂ„ste du ange önskad bildstorlek i Set Image Size. DĂ€refter mĂ„ste du vĂ€lja resmaple under Storleksmetoden. VĂ€lj Lanczos (lĂ„ngsammast) i rullgardinsmenyn för filter. Slutligen kryssa i rutan bredvid ‘Apply Sharpen After Resample’.

Ändra storlek pĂ„ bilder för att göra dem större i Irfanview

Irfanview kommer nu att Àndra storlek pÄ bilden, som du sedan kan spara pÄ din dator.

JÀmföra normal storlek mot irfanview-storlek

Som du skulle mÀrka att gratis verktyg inte gör ett sÀrskilt bra jobb nÀr du Àndrar storlek pÄ en bild för att göra den större. Men genom att justera skÀrpan och bildkontrasten kan du förstora bilder och minimera kvalitetsförlusten i processen.

Om du gillade den hÀr artikeln, prenumerera sedan pÄ vÄr YouTube-kanal för WordPress-sjÀlvstudier. Du kan ocksÄ hitta oss pÄ Twitter och Google+.