Hur man använder True Tone-skärmfunktionen på din MacBook Pro för att minska ögonstramningen

Hur man använder True Tone-skärmfunktionen på din MacBook Pro för att minska ögonstramningen

Alla MacBook Pro-modeller som introducerades 2018 utnyttjar Apples True Tone-teknik som gör att bilder på den inbyggda Retina-skärmen och Touch Bar verkar mer naturliga. Genom att matcha skärmens färgtemperatur till det omgivande ljuset hjälper True Tone till att minska ansträngningen i ögonen. Så här använder du den här super praktiska funktionen på din MacBook Pro-bärbara dator.

TAKEAWAYS:

True Tone-teknik kommer sannolikt att hitta sin väg till alla Mac-datorer över tiden.

Sann mot sitt ord

En avancerad omgivande ljussensor i MacBook Pro 2018 utvärderar kontinuerligt ljusstyrka och färgtemperatur (äldre modeller har en sensor som endast mäter ljusstyrka).

Med hjälp av sensoriska data justerar macOS-programmet dynamiskt vitbalansen för att matcha ljuset runt dig. Det du slutade med är en noggrann tittarupplevelse som inte bara minskar ansträngningen utan gör att bilderna ser mer naturliga ut.

Det handlar egentligen om perception.

Illustrationen som visar effekterna av True Tone-funktionen på en iPad Pro-skärms färgtemperatur under olika ljusförhållanden

Vad denna färgmatchning i grund och botten gör är att lura din hjärna att tro att din subjektiva uppfattning om skärmfärg är densamma oavsett din faktiska omgivning. I stället för att justera appar eller deras grafiska tillgångar ändrar True Tone helt enkelt skärmens vitbalans och färgtemperatur för att matcha ljuset runt dig.

HANDLEDNING: Använda Night Shift på Mac för att minska exponeringen för sömnberövande blått ljus

Detta i Apple-samtalets “pappersliknande” upplevelse kan liknas vid hur ett vitt pappersark verkar se varmare och gulare ut eller svalare och bl√•are under olika ljusf√∂rh√•llanden.

√Ąven om True Tone f√∂r n√§rvarande √§r begr√§nsat till 2018 MacBook Pro-modeller, kommer det att ta sig in i andra Mac-datorer n√§r de uppdateras. True Tone debuterade i den ursprungliga 9,7-tums iPad Pro tillbaka 2016 innan den sedan lades till iPhone 8/8 Plus / X / XS / XS Max / XR-telefoner, 2017: s iPad-proffs (10,5 och 12,9-tums modeller) och 2018: s MacBook Pro.

True Tone i clamshell-läge

På MacBook Pro-modellerna som släpptes 2018 förlitar sig True Tone på en flerkanalssensor för omgivande ljus som finns bredvid FaceTime HD-kameran högst upp på skärmen. Om en extern bildskärm är ansluten till den bärbara datorn måste dock locket vara öppet för att True Tone ska fungera.

True Tone stöder dessa Thunderbolt 3 / USB-C externa skärmar:

Återigen fungerar True Tone på en extern skärm inte när den bärbara datorn är i clamshell-läge.

Hur man använder True Tone på din Mac

Du kan aktivera eller inaktivera True Tone i inställningsfönstret Skärmar.

1) √Ėppen Systeminst√§llningar via Apple-menyn, Siri, Dock eller din applikationsmapp.

2) Klicka på ikonen märkt Visar.

3) Klicka nu på Visa flik.

4) Markera rutan bredvid True Tone för att aktivera funktionen.

Omvänt, avmarkera rutan om du vill stänga av True Tone.

En macOS-skärmdump som visar fönstret Display med en True Tone-växling

Följande funktioner för skärmtillgänglighet kan inaktivera True Tone:

Ser du inte True Tone-växlingen i visningsinställningar? Det beror på att din Mac-modell har en mindre kapabel ljussensor som kan mäta ljusstyrka men inte färgtemperatur.

Som vi nämnde hjälper ständig anpassning av skärmens ljusstyrka och temperatur för att få färgerna på skärmen att se konsekvent ut under olika ljusförhållanden, vilket minskar ansträngningen.

Om du använder din dator sent på kvällen kan det också vara en bra idé att sätta på Night Shift, som var utformat för att automatiskt minska sömnstörande blått ljus.

Du kan använda True Tone tillsammans med Night Shift.

True Tone och pro arbete

Det bör noteras att True Tone inte nödvändigtvis är en fiende till kreativa proffs som är beroende av exakt färgåtergivning. Om du redigerar video, pekar på fotografier eller arbetar med en illustration tar Apples ColorSync-färghanteringssystem redan om noggrann färgåtergivning över skärmar och operativsystem.

En pressbild som visar de uppdaterade MacBook Pro-modellerna för 2018 med en True Tone-aktiverad Retina-skärm

Om du är en proanvändare kan du aktivera True Tone för att justera skärmens färgtemperatur så att ditt projekt uppfattas på samma sätt oavsett dina ljusförhållanden.

Och så använder du True Tone på din Mac som ett proffs!

Behövs hjälp? Fråga iDB!

Om du gillar den här instruktionen, skicka den vidare till dina supportmedlemmar och lämna en kommentar nedan.

Fastnade? √Ąr du inte s√§ker p√• hur du g√∂r vissa saker p√• din Apple-enhet? L√•t oss veta via [email¬†protected] och en framtida handledning kan ge en l√∂sning.

Skicka in dina egna instruktionsförslag via [email protected].