Hur man bygger vansinnig lojalitet och fÄr mÀnniskor fanatiskt beroende

Polarity

Nyligen har vi pratat mycket om anvÀndarengagemang och bygga lojalitet pÄ den hÀr bloggen. Oavsett om det Àr genom att lÀgga till ett poÀngsystem, lÀgga till gamification eller genom att bara frÄga din anvÀndares inmatning om viktiga aspekter med hjÀlp av omröstningar / undersökningar. IgÄr deltog vi i en vÀldigt cool session pÄ New Media Expo av Dino Dogan som slÀppte mÄnga teoretiska principer som ligger bakom att skapa sinnessam lojalitet och fÄ anvÀndare att bli fanatiskt beroende av dig. I den hÀr artikeln kommer vi att sammanfatta de begrepp som han delade i sin session, sÄ att du kan anvÀnda dem pÄ din WordPress-webbplats och ditt företag för att skapa galen anvÀndarloyalitet.

Dinos Äsikter liknar ganska vad vÄr grundare Syed Balkhi tror. Dino inledde sitt föredrag med att sÀga att det bÀsta sÀttet att lÀra sig att bygga vansinnig lojalitet Àr att studera kulter. Du kan anvÀnda samma principer och anvÀnda dem pÄ ett sÀtt som inte skadar ett enda liv. Syed fick sin högskoleexamen i antropologi och religion av just denna anledning. Det finns mÄnga begrepp som du kan anvÀnda, men Dino nÀmnde tre av följande.

Polaritet

Du mĂ„ste ta stĂ€llning. Du mĂ„ste utnyttja en befintlig polaritet och köra med den. Att ta stĂ€llning krĂ€ver mycket tarmar, och det Ă€r inte en social norm. De flesta mĂ€nniskor försöker tillgodose alla typer av publik och det Ă€r dĂ€rför de ofta misslyckas med att bygga en fanatiskt beroende, lojal fanbas. Polaritet kan vara sĂ„ enkelt som Good vs Evil. Genom att vĂ€lja en sida förklarar du “krig” pĂ„ andra sidan. Ta ett exempel pĂ„ Pepsi. De kom ut med Pepsi-utmaningen som i huvudsak förklarade krig mot koks.

Dino gav ett exempel pÄ klÀdmÀrket GAP. De utnyttjade ett befintligt generationsgap som sa att detta inte Àr din fars jeans. Det hÀr Àr jeansen för den yngre hippegenerationen. Det fanns ett stort generationsklyfta mellan andra vÀrldskrigets generation och hippie-generationen. Genom att ta stÀllningstagande tog de bort hela den Àldre generationen frÄn sin kundbas. Men de fick en mycket lojal anvÀndarbas bland den yngre hippegenerationen. De tog stÀllning och det gick för dem.

En av de viktigaste saker som Dino pÄpekade var att du inte kan skapa polaritet. Polaritet finns redan inom din publik. Du mÄste bara hitta den och trycka pÄ den för din fördel.

Ett annat stort exempel skulle vara det amerikanska tvÄpartisystemet (demokrater mot republikaner). De vÀdjar till sin anvÀndarbas. Oavsett om det Àr de liberala eller snarare konservativa.

Genom att utnyttja den befintliga polariteten skapar du ofta mycket kontroverser. Men vet du vad? Kontrovers sÀljer. Christopher Hitchens knackade pÄ en befintlig polaritet. Religion mot icke-religion i sin bok GUD Àr inte bra. Han skapade inte begreppet ateism. MÄnga andra hade den tanken tidigare, men han utnyttjade den polariteten. Detta gjorde det möjligt för gÀng religiösa mÀnniskor att komma ut med motprodukter att sÀlja.

Apple, som vi gĂ€rna Ă€lskar sĂ„ mycket, handlar om polaritet. Du sĂ„g antagligen dem, jag Ă€r Mac och jag Ă€r en PC-reklam. De tvingar dig att vĂ€lja en sida, och det fungerar. MĂ€nniskor rekommenderar ofta Mac Ă€ven nĂ€r de inte ens Ă€ger en sjĂ€lva. Det Ă€r ganska roligt nĂ€r du ser det hĂ€nda. Även i annonsen verkar det som om Apple-killen Ă€r yngre och coolare vs PC-killen ser trĂ„kig ut. Det skapar stark varumĂ€rkeslojalitet.

Mac vs PC

Avatar

Avatar

För att skapa galen anvÀndarlojalitet mÄste du kÀnna din kund. Du mÄste förstÄ dina kunders tankesÀtt. Du mÄste veta deras Älder, kön, socioekonomiska bakgrund etc. I marknadsföringsmÀssiga termer kallas detta att skapa en kundavatar. Du skapar nÄgra olika typer av anvÀndare du vill ha pÄ din webbplats. Det Àr Ànnu bÀttre att namnge din ideala kundtyp.

Det bÀsta sÀttet att veta om din kund Àr att vara din egen kund. Det Àr precis sÄ vi lanserade WPBeginner. Vi behövde det för vÄra kunder. SÄ en typ av anvÀndare för WPBeginner skulle vara utvecklare som rekommenderar sina kunder hÀr för hur-till-dokumentationer. Vi var nybörjare pÄ en gÄng, sÄ vi gav saker som vi önskade att vi hade nÀr vi började.

Det nÀst bÀsta sÀttet att förstÄ din kund Àr genom att ha förstahandsupplevelse. Det Àr dÀrför Syed reser till mÄnga WordCamps varje Är för att trÀffa nya anvÀndare och se hur vi kan förbÀttra WPBeginner. Dino trÀffar spiken nÀr han sa att personen bakom företagets vision mÄste ha denna förstÄelse, inte marknadsföringsavdelningen.

Status

VIP-linje

Ett annat bra sÀtt att bygga sinnessjuk lojalitet Àr att erbjuda status. Vi som mÀnniskor söker status efter djur. Vi Àr programmerade för att göra en snabb bedömning baserad pÄ status med hjÀlp av bilar, klÀder etc. Om du vill att mÀnniskor ska vara lojala mot dig, ge dem en status.

Den bĂ€sta industrin du kan lĂ€ra dig av Ă€r flygindustrin. Flygbolag Ă€r en tuff industri, men de ger dig status. Detta lutar folk att fortsĂ€tta vĂ€lja samma. Även om mĂ„nga av dem suger lika. SĂ„ hur gör flygbolag som Delta och andra dig till lojala kunder? De ger dig en status genom deras Sky miles-system. Du fĂ„r Priority boarding, prioritetsuppgraderingar etc.

Har du nÄgonsin tÀnkt pÄ vad kostnaden Àr? NÄgra rep. Men vi söker status som söker djur som vi Àlskar att vara pÄ andra sidan repet. Titta pÄ ansikten pÄ mÀnniskor som gÄr ombord först, och du kan berÀtta. Hur mycket kostar det att gÄ ombord först? Ingenting. Du mÄste gÄ ombord pÄ alla pÄ planet vid en eller annan punkt. Flygbolag skapade vÀrde ur ingenting.

Vi har konditionerats för detta belönings- och statussystem sedan vÄr dagis i skolan. Vissa mÀnniskor fÄr en guldstjÀrna. Vissa fÄr en lila stjÀrna etc. Den belöningen som kostar nÀstan ingenting ger barnet en status i sitt eget sinne. Det hÀr Àr ett bra exempel pÄ att du kan anvÀnda statistik istÀllet för saker och ÀndÄ bygga upp anvÀndarlojalitet.

Ett annat exempel pÄ status skulle vara Mercedes. MÀnniskor köper Mercedes inte för dess nytta snarare för dess status. Skulle du köpa en Mercedes om den inte hade Mercedes-mÀrket? Antagligen inte. Utan mÀrket Àr det bara en förhÀrligad Hyundai. Bilens nytta Àr densamma. BÄda tar dig frÄn punkt A till punkt B.

Om du nu anvÀnder den hÀr statusen som en katalysator för anslutning, Àr du inne pÄ en lÄng strÀcka. Ett exempel pÄ ett företag som gör det bÀst skulle vara Harley Davidson. Det finns ryttare rally dÀr mÀnniskor möts med likasinnade folk. Harley Davidson tillÄter dig att göra det om det Àr ditt intresse. Var katalysatorn för anslutningen mellan dina anvÀndare.

Vad tycker du om att bygga lojalitet med hjÀlp av dessa metoder? Hur kommer du att implementera dessa pÄ din webbplats? Gör du redan det hÀr? LÄt oss veta i kommentarerna nedan. Om du tyckte att den hÀr sammanfattningen var intressant kan du köpa den virtuella biljetten till New Media Expo som kommer med onlineÄtkomst för ALLA sessioner pÄ NMX.