Hur man skapar anpassade inlÀggstyper i WordPress

Hur man skapar anpassade inlÀggstyper i WordPress

Anpassade inlÀggstyper Àr en av de mer anvÀndbara funktionerna i WordPress. Speciellt om du letar efter ett sÀtt att utvidga din favoritbloggingsplattform till ett fullfjÀdrat innehÄllshanteringssystem.

HÀr Àr vad jag menar:

Som standard ger WordPress dig en handfull inbyggda innehÄllstyper. De mest kÀnda Àr och. Under huven beter de sig pÄ samma sÀtt, men de ger dig möjlighet att organisera innehÄllet pÄ din webbplats pÄ ett mer lÀsarvÀnligt sÀtt.

I de mest klassiska exemplen:

Du kan anvÀnda för att visa innehÄll som sÀllan Àndras och förblir vintergrönt (som sida eller sida) och sedan anvÀnda för att publicera poster som kan ha ett utgÄngsdatum (som företagsnyheter och blogginlÀgg).

Men tÀnk om du behöver mer? Vad hÀnder om du vill publicera annat innehÄll som varken Àr en sida eller ett inlÀgg? Det Àr dÀr anpassade inlÀggstyper i WordPress spelar in.

I denna handledning ska vi förklara: vad Àr anpassade inlÀggstyper, nÀr och varför anvÀnda dem, hur man stÀller in dem i WordPress.

Vad Àr anpassade inlÀggstyper?

Som jag sa tidigare ger WordPress dig en handfull innehÄllstyper som standard. De Àr:,,,, och. De tre sista Àr nÄgot vi inte behöver diskutera just nu. De tjÀnar sitt syfte tyst i bakgrunden av WordPress, och de krÀver inte mycket uppmÀrksamhet frÄn vÄr sida.

InlÀgg och sidor Àr dÀr festen Àger rum!

Ur teknisk synvinkel fungerar de vÀldigt mycket lika, och den största skillnaden mellan dem Àr att inlÀgg kan nÄs frÄn din via menyn, medan sidor kan nÄs genom.

Dessa tvÄ var de klassiska innehÄllstyperna som var tillgÀngliga i WordPress tills version 3.0 kom. I den fick anvÀndarna möjlighet att skapa sina egna innehÄllstyper, ovanför standardinlÀgg och sidor.

En sĂ„dan ny innehĂ„llstyp – definierad av dig – kommer att visas till höger under menyerna och i sidofĂ€ltet. Och viktigast av allt kommer du att kunna arbeta med den nya innehĂ„llstypen precis som med inlĂ€gg och sidor.

SÄ frÄgan Àr:

Varför / nÀr skulle du behöva anvÀnda anpassade inlÀggstyper?

Anpassade inlÀggstyper kan hjÀlpa dig i mÄnga situationer, baserat pÄ vilken typ av innehÄll du vill publicera pÄ din WordPress-webbplats.

Vanligtvis Àr en ny anpassad inlÀggstyp en bra idé nÀr du bara vill börja publicera (en typ av innehÄll) som behöver hÄllas Ätskilt frÄn inlÀgg och sidor. Med andra ord vill du presentera det varken som inlÀgg eller som sidor.

LĂ„t mig bara ge dig ett snabbt exempel:

Om du driver en webbplats för bokrecensioner kan du förmodligen anvÀnda en anpassad posttyp som heter.

Att ha ett separat avsnitt för böcker pĂ„ din recensensida kommer att göra innehĂ„llet mer smĂ€ltbart för din publik och skilja dessa recensioner frĂ„n resten av ditt innehĂ„ll. Dessutom kan du ocksĂ„ stĂ€lla in specifika parametrar för varje bok – som eller – och visa den tillsammans med recensionen.

Hur man skapar en ny anpassad inlÀggstyp i WordPress

⚠ Obs! plugin-programmet Easy Content Types som anvĂ€nds i det hĂ€r inlĂ€gget har sedan dess upphört.

Okej, lÄt oss komma till hur-till. Det finns tvÄ huvudmetoder för att skapa anpassade inlÀggstyper i WordPress:

a) den manuella metoden, b) den förenklade metoden.

Den vi ska tĂ€cka i den hĂ€r guiden Ă€r den senare – den förenklade metoden. Kort sagt, det ger dig samma resultat som den manuella metoden, men det krĂ€ver inga kodningsfĂ€rdigheter frĂ„n dig alls.

Den förenklade metoden för att skapa anpassade inlÀggstyper i WordPress

Vi kommer att anvÀnda ett visst plugin för detta. Det kallas enkla innehÄllstyper.

enkla innehÄllstyper

Precis som med de flesta plugins Àr det bara att ladda ner arkivet för att fÄ det att fungera och sedan ladda upp det i din:

lÀgg till ett plugin

Efter att ha aktiverat pluginet kan du gÄ direkt till och börja anvÀnda plugin:

innehÄllstyper huvudpanelen

Vad du ser hĂ€r Ă€r huvudkonfigurationssidan för din nya anpassade inlĂ€ggstyp – den du vill ha skapat.

Varje fÀlt Àr mycket vÀl beskrivet, sÄ du borde inte ha nÄgra problem med att sÀtta upp saker. Precis som ett exempel, hÀr Àr mina ingÄngar:

InlÀggstyps namn:. Singular Etikett:. Plural Etikett:. Allt annat kvar till standardvÀrden.

Efter att ha klickat pÄ knappen lÀngst ner Àr jag klar!

anpassade inlÀggstyper - lÀgg till nya

HÀr Àr min nya anpassade inlÀggstyp:

anpassade inlÀggstyper - böcker

Det syns ocksÄ i vÀnster meny, nedanför:

böcker-meny

I det hÀr skedet kan jag gÄ till och skapa ett nytt, precis som jag skulle skapa ett nytt inlÀgg:

bok-lÀgg-nytt

LÄt oss lÀgga till en exempelbok och se hur detta spelar ut:

bok-publicera

Allt jag gjorde hÀr var att lÀgga till nÄgra grundlÀggande bokdetaljer, som titel, en kort beskrivning, en utvald bild (omslaget) och klicka.

Min bok Àr nu synlig i avsnittet, och jag kan ocksÄ se den i all sin glans genom att klicka pÄ lÀnken:

bok-vy-lÀnk

SÄ hÀr ser det ut pÄ webbplatsen (mitt exempel pÄ installationen anvÀnder Twenty Fifteen-temat):

bok-front

Ganska trevligt, eller hur?

Det som Àr bra med detta plugin i synnerhet Àr att det inte tvingar dig att hantera nÄgra kodrelaterade detaljer.

Det tar hand om alla tunga lyft för dig.

I bakgrunden skapar det tyst alla nödvÀndiga mallfiler, justerar alla funktionsinstÀllningar och ett par andra saker som gör detta möjligt.

Men det finns mer:

Vidare lĂ€sning: Elementor – vĂ„rt favoritplugin för sidbyggare – lĂ„ter dig nu skapa anpassade arkiv- och enskilda inlĂ€ggsmallar för dina nya anpassade inlĂ€ggstyper. Detta lĂ„ter dig ha helt originella mönster för dina anpassade inlĂ€ggstyper och fĂ„ dem att sticka ut frĂ„n allt annat som finns pĂ„ din webbplats. SĂ„ hĂ€r gör du allt det.

StĂ€lla in taxonomier – hur och varför

Taxonomier Ă€r WordPress ‘fina namn för saker som och. Med andra ord, kategorier och taggar Ă€r taxonomier.

Standardkategorierna och taggarna i WordPress relaterar dock till inlÀgg och inte till dina nya anpassade inlÀggstyper. DÀrför kan det vara en bra idé att skapa nya taxonomier bara för dessa anpassade innehÄllstyper.

I ett möjligt anvÀndningsscenario kan du lÄta dig kategorisera dina böcker. Du kan lÀgga in nÄgra böcker i och andra till exempel, eller vad du Àn vill göra.

För att stÀlla in detta, gÄ till:

taxonomier

Vad du ser Àr en annan instÀllningspanel med varje alternativ mycket vÀl beskrivet. Det minsta du mÄste fylla i Àr:

Taxonominamn. Jag ringer till mig. Objekt. Jag ska vĂ€lja “bok” eftersom denna taxonomi avser min nya anpassade posttyp – böcker. Singular Label -. Plural Etikett -. Allt annat kvar till standardvĂ€rden.

NÀr du har klickat lÀngst ner Àr du klar.

MetafĂ€lt – lĂ€gga till parametrar för dina anpassade innehĂ„llstyper

Nu ser vĂ„ra böcker bra ut, men lĂ„t dem se Ă€nnu bĂ€ttre ut! För det, lĂ„t oss anvĂ€nda metafĂ€ltfunktionen i enkla innehĂ„llstyper och lĂ€gga till en ruta som heter “Betyg”.

LÄt oss gÄ till :

metakartonger

Installationen Ă€r mycket enkel hĂ€r ocksĂ„. Allt jag ska göra Ă€r att stĂ€lla in min pĂ„ “Betyg”, min till “Böcker” och till “sida” SĂ„ hĂ€r:

meta-box-installation

LÄt oss sedan redigera fÀlten som Àr associerade med den hÀr nya metafÀltet:

metafÀlt

Det Àr hÀr vi kan stÀlla in de enskilda fÀlten som vi vill ska visas i rutan Betyg. För mig Àr det bara ett fÀlt som heter:

tillÀggsfÀlt

Vid denna tidpunkt fÄr jag tvÄ saker:

Jag kan lÀgga till mitt betyg i varje bok. SÄhÀr:

betygsbok

Jag kan visa det betyg för mina lÀsare genom en enkel kortkod. Enkla innehÄllstyper ger dig kortkoden sÄ snart du lÀgger till ett nytt fÀlt i din metaruta:

kortkod

Slutsats

I slutÀndan Àr anpassade inlÀggstyper ett utmÀrkt sÀtt att lÀgga till nya innehÄllstyper till din WordPress-webbplats.

Du kan anvÀnda dessa innehÄllstyper för valfritt syfte och nÀr du befinner dig i en situation som krÀver fler innehÄllstyper Àn bara inlÀgg och sidor.

Till exempel, som jag gjorde hĂ€r, kan du börja publicera bokrecensioner, produktinformation, filmbetyg eller vad du Ă€n tycker Ă€r intressant. Det Ă€r hela poĂ€ngen – att anvĂ€nda WordPress pĂ„ ett sĂ€tt som passar dina individuella behov.

Och med allt detta i Ätanke gör Easy Content Types sÀkert att hantera anpassade inlÀggstyper mycket lÀtt att förstÄ för alla. Kolla in det.