Hur man skapar en anpassad arkivsida i WordPress

Hur man skapar en anpassad arkivsida i WordPress

Anpassad arkivsida Àr ett utmÀrkt sÀtt att samla allt ditt gamla innehÄll pÄ en sida. Det lÄter dig ha en dedikerad sida dÀr du kan lista dina mÄnadsarkiv, kategoriarkiv, taggarkiv, författararkiv och allt annat du kanske vill lÀgga till. Vi har en anpassad arkivsida för WPBeginner. Nyligen föreslog en av vÄra anvÀndare att vi skulle skriva en handledning om det. I den hÀr artikeln visar vi dig hur du skapar en anpassad arkivsida i WordPress.

Problemet

Som standard har du möjlighet att visa dina Ärliga arkiv genom att anvÀnda sidofÀltets widgets. Detta kan komma ur hÀnderna nÀr du har bloggat i mer Àn ett Är. FörestÀll dig webbplatser som WPBeginner som har varit aktiva i nÀstan 4 Är. Vi skulle ha 48 arkivlÀnkar varje mÄnad i sidofÀltet. Du har ocksÄ möjlighet att lÀgga till kategoriarkiv, författarlista osv i din sidofÀlt. Men varför röra sidofÀltet med sÄ mÄnga lÀnkar nÀr du kan skapa en enda sida för att lista dem alla. Det hÀr Àr nÀr en anpassad arkivsida kommer i spel. Det lÄter dig inte bara undvika röran, det ger ocksÄ dina anvÀndare ett effektivt sÀtt att blÀddra igenom ditt Àldre innehÄll.

TyvÀrr har de flesta WordPress-teman inte en egen mall för arkivsidor. LÄt oss titta pÄ vad du behöver för att skapa en anpassad arkivsidesmall i WordPress.

Notera: FörvÀxla inte de anpassade arkiven med mallen archive.php som har de flesta WordPress-teman. Mallen archive.php anvÀnds för att visa mÄnads-, kategori-, tagg-, författar- och andra arkivsidor. VÄr anpassade arkivsida skulle vara en enda sida som samlar alla dina andra arkiv.

Skapa en anpassad arkivmall

Det första du behöver göra Ă€r att skapa en sidmall för den anpassade arkivsidan. Öppna helt enkelt en ny fil i din textredigerare (dvs. anteckningsblock) och namnge den page-archive.php. LĂ€gg sedan till följande kodrader lĂ€ngst upp:


<?php
/* 
Template Name: Archives
*/
?>

Ladda upp page-archive.php i din WordPress-temamapp och du har skapat en arkivmall. Nu mÄste vi se till att den hÀr sidmallen matchar designen pÄ din webbplats. Kopiera innehÄllet i din page.php-fil som ligger i ditt temas mapp och klistra in den i page-archive.php.

Nedan följer ett exempel pÄ hur din page-archive.php-fil skulle se ut:


<?php
/* 
Template Name: Archives
*/
get_header(); ?>

<div id="primary" class="site-content">
<div id="content" role="main">

<?php while ( have_posts() ) : the_post(); ?>
				
<h1 class="entry-title"><?php the_title(); ?></h1>

<div class="entry-content">

<?php the_content(); ?>

/* Custom Archives Functions Go Below this line *//* Custom Archives Functions Go Above this line */

</div><!-- .entry-content -->

<?php endwhile; // end of the loop. ?>

</div><!-- #content -->
</div><!-- #primary -->

<?php get_sidebar(); ?>
<?php get_footer(); ?>

Skapa en anpassad arkivsida i WordPress

Nu nÀr du har den grundlÀggande sidmallen redo mÄste du skapa en ny anpassad arkivsida i WordPress. GÄ till din WordPress adminpanel och lÀgg till en ny sida (Sidor »Nytt). Du kan ringa den hÀr sidan Arkiv, bibliotek eller nÄgot annat du gillar. Titta nu pÄ metarutorna under publiceringsknappen till höger pÄ skÀrmen. Du bör se en metafÀlt som heter Sidattribut. Klicka pÄ rullgardinsmenyn under Mall och vÀlj Arkiv som sidmall. Spara och publicera sidan.

Nu har du skapat en sida som anvÀnder arkivsidmallen, men den visar inte nÄgot innehÄll. LÄt oss fortsÀtta och lÀgga till anpassade arkivelement som Ärliga arkiv, kategorier etc.

LÀgga till mÄnadsarkiv med kompaktarkiv

Om du tittar pÄ vÄr anpassade arkivsida kommer du att mÀrka att vi inte anvÀnder standardlistan för mÄnadsarkiv som följer med WordPress. IstÀllet anvÀnder vi ett plugin som heter Compact Archives. Observera att vi har antagit detta plugin och hÄller nu pÄ det.

Installera och aktivera detta plugin Compact Archives-plugin. Efter att ha aktiverat pluginet, lÀgg till följande kod i din anpassade arkivsidmall (page-archive.php):


<p><strong>By Date</strong></p>
<ul>
<?php compact_archive($style="block"); ?>
</ul>

Det visar dina mÄnadsarkiv sÄ hÀr:

Visar mÄnadsarkiv ett Är per rad med Compact Archives

LÀgga till en lista över alla kategorier

Kategorier sammanfattar huvudÀmnena pÄ din webbplats och Àr det bÀsta sÀttet att sortera ditt innehÄll. Se varför vi anvÀnder kategorier mot taggar. Eftersom vi anvÀnder kategorier som det viktigaste sÀttet att organisera vÄrt innehÄll, tycker vi att det Àr helt avgörande att lista vÄra kategoriarkiv. För att spara utrymme ska vi visa det en inbyggd lista.

LÀgg först till den hÀr koden i din arkivsidesmallfil:


<p><strong>Categories:</strong></p>
<ul class="bycategories">
<?php wp_list_categories('title_li='); ?>
</ul>
<div class="clear"></div>

Nu mÄste vi utforma listan, fÄ den att visas inbyggd och förbÀttra deras utseende. LÀgg till detta i ditt temas stil.css-fil:


ul.bycategories {
margin: 0;
padding: 0;
}
ul.bycategories li {
list-style: none; 
list-style-type: none;
margin: 0; 
padding: 0;
}
ul.bycategories li a {
list-style: none; 
list-style-type: none;
margin: 0 20px 15px 0; 
float: left; 
background: #eee; 
color: #464646; 
padding: 5px 10px;
border-radius: 5px; 
-moz-border-radius: 5px; 
-webkit-border-radius: 5px;
}
ul.bycategories li a:hover{
text-decoration: none; 
background: #ff6200; 
color: #fff;
}
.clear{clear: both;}

Dina kategorier kommer att se ut sÄ hÀr:

Visas i radkategorier pÄ arkivsidan i WordPress

Utforska? Omdirigera anvÀndare till ett slumpmÀssigt inlÀgg

PÄ vÄr arkivsida har vi en Explore WPBeginner-knapp. Den hÀr knappen omdirigerar anvÀndare till ett slumpmÀssigt inlÀgg. Syftet Àr att tillÄta anvÀndare att slumpmÀssigt snubbla igenom artiklar. LÀr dig hur du omdirigerar anvÀndare till ett slumpmÀssigt inlÀgg i WordPress.

Även om detta Ă€r all information som vi har pĂ„ vĂ„r anpassade arkivsida, kan du med sĂ€kerhet lĂ€gga till mer. LĂ„t oss titta pĂ„ nĂ„gra av de andra sakerna du kan lĂ€gga till.

LĂ€gga till ett taggmoln

Om du vill visa ett taggmoln av dina mest populÀra taggar som anvÀnds pÄ webbplatsen, lÀgg bara till följande kod i filen custom-archive.php:


<p><strong>Tags Cloud:</strong></p>
<?php wp_tag_cloud(); ?>

Funktionen wp_tag_cloud () kommer med mÄnga parametrar för att justera antalet taggar, maximala och minimala taggstorlekar etc.

LĂ€gga till en lista med sidor

Om du vill visa en lista med alla sidor pÄ din webbplats, lÀgg bara till följande kod:

<?php wp_list_pages( 'title_li=' ); ?>

LÀgga till en lista med författare

För att visa författarlistan pÄ webbplatsen, lÀgg bara till följande kod:

<?php wp_list_authors( 'exclude_admin=0&optioncount=1' ); ?>

LÀgga till senaste inlÀgg

Om du vill visa en lista över dina senaste inlÀgg, lÀgg till den hÀr koden:


<?php wp_get_archives('type=postbypost&limit=10'); ?>

En omfattande arkivsida gör att dina anvÀndare kan navigera effektivt genom ditt gamla innehÄll. Vi hoppas att den hÀr artikeln hjÀlpte dig att skapa en anpassad arkivsida i WordPress. Om du har nÄgra frÄgor eller förslag, vÀnligen meddela oss genom att lÀmna en kommentar nedan.