Hur man tjĂ€nar pengar pĂ„ att blogga – 17 av de bĂ€sta idĂ©erna

Hur man tjÀnar pengar pÄ att blogga - 17 av de bÀsta idéerna

Försöker du rÀkna ut hur du tjÀnar pengar med en blogg? Jag menar, sÄ kul som att starta en blogg, jag tror inte att det finns sÄ mÄnga mÀnniskor som har nÄgot emot att tjÀna Ätminstone lite sidoinkomst frÄn sin blogg!

Men hur ska du faktiskt tjĂ€na pengar pĂ„ din blogg? SlĂ€nger du bara upp en massa popup-annonser och kallar det en dag? Tja … du kan. Men om du gĂ„r med den metoden – lĂ€mnar du massor av mindre pĂ„trĂ€ngande intĂ€ktsalternativ pĂ„ bordet.

I det hÀr inlÀgget ska jag gÄ igenom en hel massa idéer för hur man kan tjÀna pengar med en blogg. Jag ska tÀcka allt frÄn de mest populÀra metoderna (som du kanske redan kÀnner till) ner till nÄgra nischmetoder som kanske inte redan har övervÀgt.

Det bÀsta Àr att du kan anvÀnda flera idéer för intÀktsgenerering samtidigt för att skapa en riktigt diversifierad inkomstflöde frÄn din blogg.

TillrĂ€ckligt chatta – lĂ„t oss komma till idĂ©erna för att tjĂ€na pengar.

Hur man tjÀnar pengar pÄ att blogga 2020

Innan jag hoppar in i idéerna, lÄt mig bara ge dig en snabb genomgÄng av hur jag ska bestÀlla dem. Sjuk börja med de mest populÀra metoderna för intÀktsgenerering och bli lÄngsammare nÀr listan fortsÀtter. SÄ om du redan Àr bekant med grunderna i hur du tjÀnar pengar med en blogg kan du kanske hoppa över de första förslagen. Annars, börja frÄn början!

1. Marknadsför produkter via affiliate-marknadsföring

LĂ„t oss börja med en av de största pengarna för bloggare … som vanliga mĂ€nniskor ofta inte kĂ€nner till:

Affiliate marknadsföring.

Med affiliate-marknadsföring fÄr du betalt för att lÀnka eller pÄ annat sÀtt rekommendera produkter eller tjÀnster. NÀr nÄgon köper efter att ha besökt frÄn din webbplats fÄr du antingen en procentsats eller schablonbelopp.

Du kan till exempel skriva ett blogginlÀgg för en produktrecension och fÄ betalt om nÄgon köper till följd av din recension. Ett exempel pÄ detta Àr vÄr SiteGround-recension. Om nÄgon registrerar sig för SiteGround frÄn vÄr recension tjÀnar vi en liten provision. Eller sÄ kan du alltid ordna eller nÀmna flera produkter Ät gÄngen.

Det viktiga hÀr Àr att kunden fortfarande fÄr samma pris, oavsett om de köper nÄgot baserat pÄ en affiliates rekommendation eller direkt frÄn sÀljaren.

SÄ hur kan du hitta dessa affiliate-möjligheter?

Ett sÀtt Àr att leta efter företagens sidfot Dotterbolag lÀnk. En bra andel av företagen har sÄdana lÀnkar och du kan ta reda pÄ deras affiliate-program.

Ett annat sÀtt Àr att registrera sig i ett affiliate-nÀtverk (en samling affiliate-program). NÄgra bra nÀtverk Àr:

Slutligen, om du gillar WordPress, finns det ytterligare tvÄ alternativ som vi kan rekommendera:

    VÄrt eget affiliate-program hÀr pÄ ThemeIsle. Kolla detaljerna hÀr. En lista över de bÀsta WordPress-relaterade affiliate-programmen pÄ marknaden.

2. AnvÀnd Google AdSense-annonser

Jag ger Google AdSense sin egen kategori eftersom det Àr ett av de mest populÀra och enklaste sÀtten att börja tjÀna pengar pÄ din blogg. Jag antar att du kÀnner till hur AdSense-annonser ser ut. Om inte, hÀr Àr ett snabbt exempel:

För att fÄ sÄdana annonser pÄ din webbplats behöver du bara registrera dig för AdSense och lÀgga till annonskoden pÄ din webbplats.

Sedan kommer Google att visa upp annonser som Àr relevanta för ditt innehÄll och dina besökare. Och du fÄr betalt om nÄgon klickar pÄ din annons (sÄ kallad kostnad per klick) eller till och med om nÄgon bara ser din annons (sÄ kallad kostnad per visning).

3. Acceptera sponsrade inlÀgg frÄn företag

Visste du att det finns massor av företag som betalar pengar bara för att skriva ett inlÀgg om dem? SÄdana inlÀgg kallas sponsrade inlÀgg. Och om din blogg fÄr anstÀndig trafik, kommer mÄnga företag att betala för privilegiet att sponsra ett inlÀgg. Detta kan vara en av dina huvudstrategier pÄ vÀg att lÀra dig att tjÀna pengar med en blogg.

Ett sÀtt att hitta sponsorer för dina inlÀgg Àr att anvÀnda ett nÀtverk som Tapinfluence. Men Àrligt talat Àr det bÀsta sÀttet att locka till sig sÄdana möjligheter att skapa en sida pÄ din egen webbplats som annonserar för din trafik och priser för sponsrade inlÀgg. PÄ det sÀttet kan annonsörer hitta dig. Och lita pÄ mig, sponsorer letar alltid efter möjligheter!

Var bara medveten – det Ă€r en bra praxis (och ibland krĂ€vs enligt lag) att tydligt avslöja nĂ€r ett inlĂ€gg sponsras.

4. AnvÀnd andra displaynÀtverksannonser

AdSense Àr tekniskt sett ett displaynÀtverk. Men eftersom det Àr sÄ populÀrt gav jag det en egen kategori. AdSense Àr dock inte ditt enda alternativ hÀr. Det finns massor av andra nÀtverk dÀr allt du behöver göra Àr att lÀgga till en kod pÄ din webbplats och börja visa annonser.

Vi har redan skrivit om nÄgra AdSense-alternativ, men nÄgra bra alternativ Àr:

Inte sÀker pÄ vad jag menar med displayannonsering? HÀr Àr ett snabbt exempel pÄ hur en Criteo-annons kan se ut:

exempel pÄ criteo-annonser

5. SÀlj annonser direkt till annonsörer

AdSense och andra displayannonsnĂ€tverk hittar annonser Ă„t dig sĂ„ att du kan ta reda pĂ„ hur du kan tjĂ€na pengar med en blogg utan att behöva lyfta fingret. Men i gengĂ€ld … tar de en del av vad annonsörerna betalar dig.

SÄ ett sÀtt att tjÀna mer pengar och ha mer kontroll över annonserna pÄ din webbplats Àr att klippa ut mellanhanden. Det vill sÀga direkt sÀlja annonser till annonsörer.

Precis som sponsrade inlÀgg Àr det bÀsta sÀttet att locka till sig dessa möjligheter att skapa en Annonsera sida pÄ din webbplats som visar information om din trafik (inklusive skÀrmdumpar frÄn Google Analytics). Men du kan ocksÄ försöka proaktivt nÄ ut till företag i din nisch.

Och nÀr du har fÄtt nÄgra annonser finns det mÄnga WordPress-plugins som kan hjÀlpa dig att hantera dem. NÄgra bra Àr:

6. SĂ€lj en digital produkt, som en e-bok

PĂ„ tal om att klippa ut mellanhĂ€nder … istĂ€llet för att förlita sig pĂ„ affiliate-marknadsföring för att sĂ€lja andras produkter kan du skapa din egen digitala produkt som du sĂ€ljer till din publik. Även om det tar lite arbete pĂ„ förhand Ă€r det faktiskt ett ganska populĂ€rt sĂ€tt att tjĂ€na pengar pĂ„ din blogg.

ProBlogger-teamet har till exempel skapat 6 olika e-böcker som de sÀljer via sin blogg:

sÀlja e-böcker för att tjÀna pengar pÄ en blogg

Försök att tÀnka pÄ en produkt du kan skapa baserat pÄ Àmnet för din blogg. Marknadsför sedan produkten till dina lÀsare!

7. Bli frilans bloggare

Om du redan gillar att blogga kan du faktiskt anvÀnda din egen blogg som en stor annons för att locka kunder som Àr villiga att betala dig till bloggen. Detta Àr faktiskt ett ganska solidt sÀtt att tjÀna pengar (det Àr vad jag gör!). Och det Àr ganska populÀrt i vissa blogg nischer.

Till exempel driver Carrie Smith Nicholson en personlig ekonomiblogg som heter Careful Cents som hon ocksÄ anvÀnder för att hitta frilansande bloggklienter:

frilans bloggning

Det bÀsta sÀttet att göra detta? Skapa en AnstÀll mig sida som Carrie gjorde. Sedan, om nÄgon gillar ditt skrivande, vet de exakt hur man kommer i kontakt med dig.

Men vad behöver du för att starta denna bloggverksamhet? Vi rekommenderar dig denna omfattande steg-för-steg-guide frÄn FirstSiteGuide om hur du skapar en blogg sjÀlv.

8. Skapa en e-kurs

PĂ„ samma sĂ€tt som att skapa en digital produkt som en e-bok, Ă€r att starta din egen eCourse en annan populĂ€r metod för att tjĂ€na pengar pĂ„ en blogg. Återigen, tĂ€nk pĂ„ vad du Ă€r expert pĂ„ … och erbjud en kurs för dina lĂ€sare.

Till exempel har Elna Cain en blogg om frilansskrivande som hon anvÀnder för att marknadsföra sina onlinekurser:

hur man tjÀnar pengar med en blogg och miljöer

Eller sÄ kan du alltid skapa Udemy-kurs baserat pÄ ditt blogginnehÄll och tjÀna pengar pÄ det sÀttet.

9. Starta en medlemswebbplats

Den sista formen av e-böcker och onlinekurser Àr att starta en fullstÀndig webbplats för medlemskap. Med en medlemswebbplats betalar dina lÀsare varje mÄnad för tillgÄng till en fullstÀndig informationsgemenskap.

För ett exempel pĂ„ detta i aktion, kolla in Digital Marketers webbplats “Lab”. Med Digital Marketer Lab kan lĂ€sare betala en mĂ„nadsavgift för att prenumerera pĂ„ premiuminnehĂ„ll:

medlemssida

10. Ladda folk att lÀsa dina inlÀgg

Jag vet … det hĂ€r verkar som en ganska lĂ„ngsökt metod för hur man tjĂ€nar pengar med en blogg. Laddar folk bara för att lĂ€sa dina inlĂ€gg ?! Ingen skulle nĂ„gonsin betala … eller hur?

Det beror pÄ din nisch. Jag skulle inte rekommendera den hÀr metoden för de flesta webbplatser. Men vissa bloggare har faktiskt lyckats med den hÀr metoden. Till exempel debiterar Mark Manson lÀsarna 4 dollar per mÄnad för att lÀsa obegrÀnsade inlÀgg:

sÀlj bloggÄtkomst

LĂ€sare kan lĂ€sa ett begrĂ€nsat antal inlĂ€gg gratis. Men efter det mĂ„ste de betala för att fortsĂ€tta lĂ€sa. Återigen, inte för alla. Men om du har lĂ„ngformat innehĂ„ll som folk Ă€lskar att lĂ€sa (som Mark), kan det vara en hĂ„llbar metod.

GĂ„ med i konsumentrapporter

PÄ samma sÀtt tar Consumer Reports en prenumerationsavgift för att lÄsa upp opartiska recensioner och betyg, rabatter och mer.

11. Skapa en podcast

SÄ mycket som mÀnniskor Àlskar att lÀsa dina blogginlÀgg har de inte alltid tid att stirra pÄ ord pÄ en skÀrm. SÄ varför inte nÄ dem i ett annat medium med en ljudpodcast? Podcasting exploderar nuförtiden och mÄnga bloggare hoppar in i mixen.

Ett av de bÀsta exemplen Àr Pat Flyns Smart Passive Income podcast:

podcasting

NÀr du vÀl har gjort dina blogglÀsare till podcastprenumeranter kan du börja tjÀna pengar pÄ din podcast med annonser.

12. Acceptera donationer

Inte ett fan av att sÀlja produkter eller annonser? Du kan alltid helt enkelt be om donationer! Det Àr vad mÄnga bloggare gör i viktiga men svÄra att tjÀna pengar pÄ nischer.

En metod Àr att anvÀnda en tjÀnst som Patreon för att samla in pengar frÄn dina supportrar. Eller sÄ kan du alltid anvÀnda ett plugin som PayPal Donationer för att samla in donationer direkt.

13. SÀlj konsulttjÀnster

Om du inte vill bli frilans bloggare kan du anvÀnda din blogg för att sÀlja tjÀnster genom att erbjuda konsult- eller coachningstjÀnster. Principen Àr densamma, men du sÀljer din tid istÀllet för att skriva.

Till exempel driver Chris Lema en populÀr WordPress-blogg som han anvÀnder för att sÀlja sina konsulttjÀnster.

coachningstjÀnster

I grund och botten – du anvĂ€nder ditt blogginnehĂ„ll för att etablera din expertis – sedan tjĂ€na pengar pĂ„ konsulttjĂ€nster.

14. SÀlj leder till andra företag

Om du har en nischblogg Ă€r dina besökares information vĂ€rdefull för andra företag. Till exempel, om du drev en blogg om försĂ€kringar … försĂ€kringsbolag skulle gĂ€rna betala för tillgĂ„ng till lĂ€sarnas information.

Informationen för varje lĂ€sare kallas ”lead”. Och sĂ„ lĂ€nge du Ă€r transparent om det kan du samla in denna information och sĂ€lja den till andra företag. Du ansluter i princip en intresserad person (ledningen) till ett företag som passar deras behov … mot en avgift.

15. Skapa en anslagstavla

Om du har en stor publik av mÀnniskor som Àr intresserade av ett visst Àmne, kan du anvÀnda den publiken för att skapa en jobbtavla i din nisch. Sedan kan du ta betalt för företag att publicera en jobbannons till din mÄlgrupp.

Ett av de bÀsta exemplen pÄ detta Àr ProBloggers Job Board. Företag som söker frilansbloggare betalar ProBlogger-pengar bara för förmÄnen att lÀgga upp en jobbannons:

skapa en jobbtavla

16. SĂ€lj produkter via e-handel

Om din bloggs publik Àr mer avslappnad Àn affÀrsinriktad kan du tjÀna bra pengar pÄ att sÀlja fysiska varor via en e-handelsbutik. KlÀder Àr till exempel en stor sÀljare för bloggar som snedvrider mer mot humor och underhÄllning.

Ett av de mest framgĂ„ngsrika exemplen pĂ„ detta Ă€r The Chive’s The Chivery-butik. Det sĂ€ljer ett stort utbud av klĂ€der, allt drivs av framgĂ„ngen med The Chive’s blog.

17. SĂ€lj din blogg och ta ut pengar

Och slutligen kommer detta till kÀrnkraftsalternativet för hur man tjÀnar pengar med en blogg:

SĂ€ljer din blogg.

Om du Àr vid den punkt dÀr du bara vill tjÀna pengar (eller om du tror att du kommer att nÄ den punkten i framtiden), kan du sÀlja din blogg fÄ en stor engÄngsbelopp för allt hÄrt arbete du lÀgger in.

Hur mycket kan du förvĂ€nta dig för din blogg? Det beror helt pĂ„ din trafik, Ă„lder, intĂ€kter och konsistens. Men i allmĂ€nhet … kan du komma frĂ„n 12-30 gĂ„nger vad din webbplats gör varje mĂ„nad.

Till exempel sÄldes WPLift, en populÀr WordPress-blogg, för 205 200 USD under 2016.

NÀr det gÀller var du ska sÀlja din blogg kan du antingen försöka hitta köpare direkt eller anvÀnda en tredjepartsmarknad som:

Packa upp saker

Och dÀr gÄr du! 17 lönsamma sÀtt att tjÀna pengar med en blogg. Inte alla kommer att gÀlla för din specifika situation, men du bör gÀrna blanda och matcha för att skapa en diversifierad intÀktsström.

Om du litar pÄ en enda metod för att tjÀna pengar, riskerar du dig sjÀlv om den inkomstströmmen nÄgonsin slutar fungera. Men om du, sÀg: marknadsför affiliate-produkter, har nÄgra AdSense-annonser, kör en eCourse, har en podcast samtidigt, blir det svÄrt för dig att nÄgonsin förlora alla dina intÀkter över natten!