Hur man vÀljer ett domÀnnamn: 4 enkla steg för att vÀlja det perfekta namnet

Hur man vÀljer ett domÀnnamn: 4 enkla steg för att vÀlja det perfekta namnet

KÀmpar med hur man vÀljer ett domÀnnamn? Att vÀlja rÀtt domÀnnamn Àr en av de viktigaste sakerna du gör för din webbplats. Förutom att definiera din webbplats kommer ditt domÀnnamn att kommunicera viktig information till bÄde mÀnskliga besökare och sökmotorer.

Lyckligtvis finns det nÄgra tillförlitliga metoder du kan anvÀnda för att göra ditt domÀnnamn sÄ effektivt som möjligt. Du kan till exempel undersöka starka nyckelord för att integrera i ditt innehÄll, anvÀnda en blogggenerator för att fÄ idéer och basera ditt slutgiltiga beslut pÄ nÄgra viktiga kriterier.

I det hÀr inlÀgget gÄr vi igenom hur du vÀljer ett domÀnnamn som kommer att gynna din webbplats med fyra enkla steg och nÄgra anvÀndbara verktyg.

Varför lönar det sig att tÀnka pÄ ditt domÀnnamn

Ditt domÀnnamn Àr din webbplats hemadress pÄ Internet. Och Àven om det inte Àr saken som pÄverkar din webbplats framgÄng, finns det mÄnga anledningar att det Àr viktigt att du vÀljer ett domÀnnamn noggrant:

Ett unikt, minnesvÀrt namn Àr mer benÀgna att hÄlla fast vid besökare och uppmuntra dem att ÄtervÀnda. Ditt domÀnnamn kan omedelbart ge nya besökare (eller sökmotoranvÀndare) en uppfattning om vad din webbplats handlar om. DomÀnnamn pÄverkar sökmotoroptimering (SEO). Att Àndra ditt domÀnnamn efter att du har skapat din webbplats kan leda till tidskrÀvande komplikationer.

Namnen har makt – detta Ă€r lika sant för en webbplats som för allt annat. Att vĂ€lja rĂ€tt domĂ€nnamn bör dĂ€rför vara en noggrann process och du vill övervĂ€ga alla dina alternativ innan du bestĂ€mmer dig för en vinnare.

SÄ hÀr vÀljer du ett domÀnnamn för din WordPress-webbplats (i fyra steg)

SjÀlvklart kan vi inte berÀtta vilket domÀnnamn som Àr rÀtt för din specifika webbplats. Vi gÄr dock igenom processen för att göra ett noggrant och genomtÀnkt urval.

Dessa Ă€r inte absoluta regler – men de Ă€r bra bĂ€sta metoder för webbplatser.

Steg 1: VĂ€lj ett eller flera nyckelord som representerar din webbplats

Det finns mÄnga sÀtt att börja generera idéer för ett domÀnnamn. Du kan helt enkelt basera din webbplats domÀn pÄ ditt eget namn eller pÄ ditt befintliga företag. Men en viktig ingrediens i ett verkligt effektivt domÀnnamn Àr ett starkt nyckelord.

Att anvÀnda nyckelord i ditt domÀnnamn Àr smart av samma skÀl att anvÀnda dem i ditt innehÄll Àr. SEO-fördelarna kan fÄ mer trafik genom att hjÀlpa din webbplats att rankas högre i sökmotorresultaten. Dessutom kan nyckelord hjÀlpa potentiella besökare att bÀttre förstÄ webbplatsens fokus och nisch.

Lyckligtvis Àr processen att undersöka nyckelord för ditt domÀnnamn samma som att hitta effektiva sökord för andra anvÀndningsomrÄden. Du kan anvÀnda verktyg som Google Keyword Planner och KWFinder för att söka efter termer som har bÄde hög sökvolym och (helst) lÄg konkurrens. Kom bara ihÄg att i det hÀr fallet letar du efter ett nyckelord som representerar din webbplats och innehÄll som helhet.

Steg 2: AnvÀnd en domÀnnamnsgenerator för att blÀddra bland dina alternativ

NÀr du har nÄgra alternativ för sökord Àr det dags att brainstorma idéer för ditt domÀnnamn. Medan du gör detta utan nÄgra specialverktyg Àr det ofta svÄrt eftersom du fortsÀtter att stöta pÄ namn som redan har tagits.

Med hjÀlp av en domÀnnamnsgenerator som Domain Wheel kan du förenkla processen genom bÄde brainstorming Ät dig och se till att alla dess förslag faktiskt finns att köpa:

Allt du behöver göra Ă€r att besöka webbplatsen och ange ett nyckelord i sökrutan. För att illustrera detta, lĂ„t oss förestĂ€lla oss att du startar en rĂ„dblogg om hur man trĂ€nar hundar. För ditt nyckelord har du bestĂ€mt dig för “hundtrĂ€ning”. Om du anger den termen i sökfĂ€ltet returneras följande resultat:

Domain Wheel hjÀlper dig med hur du vÀljer ett domÀnnamn

Som du kan se finns det mÄnga variationer att vÀlja mellan. Om du inte gillar nÄgon av dem kan du prova ett lite annat nyckelord eller blÀddra ner för slumpmÀssiga idéer och sökordsförslag. Vi föreslÄr att du tar dig tid och kommer med nÄgra solida alternativ sÄ att du kan begrÀnsa dem i nÀsta steg.

Steg 3: VÀlj det bÀsta domÀnnamnet baserat pÄ nÄgra enkla kriterier

Vid denna tidpunkt Ă€r du redo att begrĂ€nsa din kortlista och avsluta processen för hur du vĂ€ljer ett domĂ€nnamn. En del av denna process Ă€r subjektiv – trots allt Ă€r det viktigt att vĂ€lja ett domĂ€nnamn du gillar. Det finns dock ocksĂ„ nĂ„gra enkla kriterier som du kan anvĂ€nda för att göra beslutet enklare.

För bÀsta resultat vill du vÀlja ett domÀnnamn som Àr:

Kort och tydlig. LÄnga och förvirrande namn Àr svÄrare att komma ihÄg och lÀttare att skriva fel.
Kreativ och minnesvÀrd. Ju mer unikt du kan göra ditt domÀnnamn (samtidigt som du hÄller det tydligt och koncist), desto mer minnesvÀrd blir det.
LÀtt att lÀsa och uttala. Undvik siffror och specialtecken eftersom de Àr förvirrande nÀr de talas högt. Det Àr ocksÄ vÀrt att be dina vÀnner att uttala det ocksÄ, sÄ du undviker att av misstag hamna pÄ den hÀr listan.

Slutligen Àr det ocksÄ viktigt att noga övervÀga ditt domÀnnamn ToppdomÀn (TLD).

Enkelt uttryckt Àr detta delen i slutet -,,, och sÄ vidare. För mÄnga webbplatser Àr det bÀsta valet, eftersom det Àr vad de flesta besökare förvÀntar sig och Àr lÀttast att komma ihÄg. Det blir dock svÄrare och svÄrare att hitta domÀnnamn av hög kvalitet, och anvÀndare blir mer vana vid andra tillÀgg. SÄ om du absolut Àlskar ett icke-namn, fortsÀtt och köp det.

Det enda du mÄste vara försiktig med Àr toppdomÀner som gÀller för en viss region (som eller om Google anvÀnder dessa för att hjÀlpa goetarget-webbplatser, sÄ vÀlj bara dessa tillÀgg om du verkligen vill att Google ska ge-inriktning pÄ din webbplats.

Steg 4: Registrera ditt nya domÀnnamn

Efter att du har bestÀmt dig för rÀtt kombination av nyckelordsbaserat namn och TLD Àr allt du behöver göra att köpa domÀnnamnet. Hur du gör detta beror ofta pÄ den webbhotell du vÀljer att anvÀnda.

Du kan vanligtvis köpa ett domÀnnamn under registreringen av en vÀrdplan. Dessutom kan du köpa en domÀn separat genom en dedikerad registrator eller vÀrdföretag. Om du har valt ett namn med Domain Wheel kan du till och med anvÀnda knappen för att gÄ direkt till en kassasida:

FormulÀret för att köpa ett domÀnnamn via BlueHost.

NÀr du Àr redo att registrera dig för ett webbhotellkonto, se till att du anvÀnder den hÀr Bluehost-lÀnken. Att gÄ igenom det kommer att resultera i tvÄ saker: (1) det Àr en anslutningslÀnk, vilket innebÀr att vi fÄr en liten provision om du köper genom den, (2) Det kommer lÄsa upp ett rabatterat pris pÄ $ 2,95 mot $ 3,95. Du fÄr inte den hÀr rabatten om du besöker Bluehost-webbplatsen pÄ nÄgot annat sÀtt.

Naturligtvis behöver du inte hÀmta ditt webbhotell och domÀnnamn frÄn samma plats. Om du tar upp ett domÀnnamn nÄgon annanstans kan du fortfarande ansluta det till din nya eller befintliga webbplats efter det. Hur detta fungerar beror pÄ vilken webbhotell du har valt. Du bör kolla in leverantörens dokumentation eller be deras supportteam om hjÀlp nÀr du gör överföringen.

Slutliga tankar om hur man vÀljer ett domÀnnamn

Att lÀra sig hur man vÀljer ett domÀnnamn för din webbplats kan till en början verka skrÀmmande. NÀr allt kommer omkring Àr det ett mycket viktigt beslut. Men du kommer att upptÀcka att med lite forskning och rÀtt verktyg Àr processen överraskande tillgÀnglig.

För att vÀlja ett domÀnnamn för din webbplats behöver du bara följa dessa fyra steg:

    VÀlj ett eller flera nyckelord som representerar din webbplats. AnvÀnd en domÀnnamnsgenerator för att blÀddra bland dina alternativ. VÀlj det bÀsta domÀnnamnet baserat pÄ nÄgra enkla kriterier. Registrera ditt nya domÀnnamn.

* Det hÀr inlÀgget innehÄller anslutningslÀnkar, vilket innebÀr att om du klickar pÄ en av produktlÀnkarna och sedan köper produkten fÄr vi en provision. Inga bekymmer men du kommer fortfarande att betala standardbeloppet sÄ det kostar inget frÄn din sida.