Hur sÀkert Àr mitt lösenord? HÀr Àr ditt svar plus hur du vÀljer ett starkt lösenord

 Hur sÀkert Àr mitt lösenord?  HÀr Àr ditt svar plus hur du vÀljer ett starkt lösenord

Under din tid som internetanvĂ€ndare har du antagligen valt dussintals anvĂ€ndarnamn och lösenord. Ibland kanske du inte har tĂ€nkt mycket pĂ„ dem. Men för saker som verkligen betyder nĂ„got kan du undra dig: “Hur sĂ€kert Ă€r mitt lösenord och anvĂ€ndarnamn?”

Detta Àr en sÀrskilt viktig frÄga nÀr det gÀller din webbplats. Ett sÀkert anvÀndarnamn och lösenord hÄller mÀnniskor borta frÄn webbplatsens administratörsomrÄde och skyddar kÀnslig information som personlig information och betalningsinformation. Dessutom kommer ingen att kunna Àndra ditt innehÄll eller lÀgga till skadliga program.

I det hĂ€r inlĂ€gget kommer vi att prata kort om varför starka uppgifter har betydelse nĂ€r det gĂ€ller din webbplats administratörskonto. DĂ„ hjĂ€lper vi dig att göra nĂ„gra smarta val, sĂ„ att du aldrig behöver frĂ„ga ”Hur sĂ€kert Ă€r mitt lösenord?” pĂ„ nytt. LĂ„t oss ta en titt!

FrĂ„ga “Hur sĂ€kert Ă€r mitt lösenord och anvĂ€ndarnamn?” Ă€r viktigare Ă€n nĂ„gonsin

Att vara försiktig med hur du loggar in pÄ dina konton Àr viktigare Àn nÄgonsin. En rapport fann till exempel nyligen att 80% av dataintrÄng online Àr ett resultat av svaga eller stulna lösenord, och andra studier har gett liknande resultat. Dessutom anvÀnder de flesta mÀnniskor lösenord som Àr svaga eller lÀtt hackade.

Oavsett om det Àr dina sociala medieprofiler, dina bankkonton eller ditt WordPress-administratörskonto, med starka uppgifter. Att inte ta hand om detta omrÄde kan leda till:

Olika typer av hack, dÀr oönskade agenter kommer in pÄ din webbplats och stjÀl kÀnslig information. MÀnniskor och / eller bots som publicerar sitt eget innehÄll pÄ din webbplats, till exempel skrÀppost eller skadlig kod. Du lÄses ut ur din webbplats, eller sÄ tas den helt bort.

Oavsett om du driver en blomstrande e-handelswebbplats eller en liten personlig blogg Àr det viktigt att hÄlla den sÀker. Lyckligtvis Àr det enkelt att göra det.

Hur du vÀljer ett sÀkert anvÀndarnamn och lösenord för ditt administratörskonto

Om allt detta fĂ„r dig att undra: ”Hur sĂ€kert mitt lösenord och anvĂ€ndarnamn?”, Oroa dig inte. I de tvĂ„ följande avsnitten gĂ„r vi igenom hur du gör sĂ€kra val.

TÀnk pÄ att om du redan har ett administratörskonto kan du enkelt Àndra ditt anvÀndarnamn och vÀlja ett nytt lösenord. Dessutom gÀller mycket av följande rÄd lika bra för dina andra konton pÄ nÀtet.

Del 1: Ditt anvÀndarnamn spelar ocksÄ roll (hur man vÀljer ett starkt)

NĂ€r Ă€mnet för sĂ€kra referenser kommer upp tĂ€nker du förmodligen mer pĂ„ ditt lösenord Ă€n ditt anvĂ€ndarnamn. Vi kommer att vara de första att erkĂ€nna att ditt anvĂ€ndarnamn inte Ă€r lika viktigt nĂ€r det gĂ€ller sĂ€kerhet – det Ă€r ju ditt lösenords uppgift att lĂ„sa ditt konto.

Ditt anvÀndarnamn Àr dock en annan referens som mÀnniskor behöver för att fÄ Ätkomst till din webbplats. Genom att vÀlja det noggrant kan du göra det svÄrare för hackare och spammare att tvinga sig in. Detta innebÀr att ditt anvÀndarnamn Àr unikt och svÄrt att gissa.

Till exempel Ă€r “admin” ett populĂ€rt anvĂ€ndarnamn för WordPress-webbplatser, vilket gör det enkelt för skadliga aktörer att gissa. Av samma anledning bör du undvika personliga uppgifter som ditt namn eller din e-postadress.

Samtidigt vill du inte göra ditt anvÀndarnamn för dunkelt. Du vill inte riskera att förlora det, eftersom det Àr ditt primÀra sÀtt att hÀmta ditt lösenord. Att glömma bÄde ditt anvÀndarnamn och lösenord kan göra det svÄrt att komma Ät din webbplats.

HÀr Àr nÄgra rekommendationer för att vÀlja ett sÀkert anvÀndarnamn:

HÄll det enkelt och undvik för mÄnga siffror, specialtecken etc. Gör det minnesvÀrt och unikt. VÀlj ett ord eller en fras som Àr personligt meningsfull för dig, men som inte blir lÀtt för andra att gissa. AnvÀnd inte personlig eller identifierande information som kan missbrukas i fel hÀnder.

Det kan ha hĂ€nt dig redan att denna process kanske inte resulterar i ett anvĂ€ndarnamn som Ă€r vĂ€l lĂ€mpat för att visas pĂ„ din webbplats. Om du till exempel försöker driva en företagswebbplats kanske du vill att inlĂ€gg frĂ„n ditt administratörskonto ska visa ditt riktiga namn, snarare Ă€n nĂ„got som “catlover88”.

Lyckligtvis kan du i WordPress stĂ€lla in ditt ‘visningsnamn’ sĂ„ att du vill:

InstÀllningarna för WordPress-visningsnamn.

Dessutom Àr processen för att Àndra ditt visningsnamn enkel. Du kan dÀrför vÀlja ett anvÀndarnamn som Àr enkelt, minnesvÀrt och sÀkert, utan att oroa dig för hur det kommer att se ut för andra.

Och om du verkligen Àr bekymrad över integritet kan du ocksÄ anvÀnda plugin-programmet Edit Author Slug för att dölja ditt anvÀndarnamn frÄn författararkivsidan som WordPress skapar.

Del 2: Hur vÀljer du ett sÀkert lösenord?

Har du nĂ„gonsin undrat: “Hur sĂ€kert Ă€r mitt lösenord?” Mantrat att vĂ€lja sĂ€kra lösenord för alla dina onlinekonton Ă€r sĂ„ vanligt att det lika gĂ€rna kan betecknas som en klichĂ©. ÄndĂ„ kan du bli förvĂ„nad över antalet personer som inte följer det rĂ„det. Till exempel var det vanligaste lösenordet 2017 “123456”, följt av “lösenord”.

Att anvÀnda sÀkra lösenord har bara blivit viktigare med tiden, eftersom vi litar pÄ mer av vÄr personliga och ekonomiska information till olika webbplatser och applikationer. Men det har ocksÄ blivit svÄrare att skapa starka lösenord. Det verkar som att hackare alltid Àr ett steg före och utvecklar bÀttre algoritmer snabbare Àn vi kan strama upp vÄra uppgifter.

Hackare försöker gissa ditt lösenord (mycket)

För att börja vÀlja bÀttre lösenord Àr det viktigaste du behöver förstÄ att i nÀstan alla fall kommer det inte att finnas en mÀnsklig hackare pÄ din inloggningsskÀrm som testar möjligheterna en i taget. I stÀllet kan sofistikerade robotar prova flera kombinationer per sekund, och kör snabbt igenom alla möjliga alternativ tills de uppnÄr framgÄng (det Àr dÀrför en vanlig sÀkerhetsstrategi Àr att begrÀnsa inloggningsförsök).

Att skapa ett starkt lösenord Àr beroende av att sÀtta ihop nÄgot som Àr svÄrt för dessa bots att knÀcka. Om ditt lösenord Àr otydligt nog kommer botten sÄ smÄningom att ge upp och gÄ vidare för att hitta ett enklare mÄl. Det finns ett antal metoder för att göra detta, men lÄt oss beröra tvÄ av de mest effektiva.

Den “slumpmĂ€ssiga” tecken lösenordsmetoden

Den första metoden Àr förmodligen en du kÀnner till. Det handlar om att skapa ett lösenord genom att sammanfoga slumptal, bokstÀver och specialtecken. SÄdana lösenord kan vara ganska sÀkra, sÀrskilt nÀr de följer dessa riktlinjer:

AnvÀnd minst ett nummer, bokstav och specialtecken (som ~ eller?). Inkludera minst en versal och en gemener. Gör lösenordet sÄ lÀnge som möjligt (varje extra karaktÀr tillför tusentals möjligheter).

Om du Àr WordPress-anvÀndare Àr detta din primÀra metod för att skapa ett starkt lösenord. Faktum Àr att du kan Ästadkomma det direkt via instrumentpanelen. Du kan dock ocksÄ anvÀnda externa lösenordsgeneratorer för att göra samma sak:

En sÀker lösenordsgenerator.

Den frĂ€msta nackdelen med dessa typer av lösenord Ă€r att de Ă€r mycket svĂ„ra att memorera. Faktum Ă€r att det finns en hel bransch med verktyg som lagrar dina lösenord Ă„t dig. Dessutom Ă€r det “slumpmĂ€ssiga” tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet kanske inte det sĂ€kraste sĂ€ttet att skapa ett lösenord.

Lösenordsmetoden för “flera ord”

Ett annat alternativ som blir mer populĂ€rt kan kallas “multi-word” -metoden. Det handlar om att skapa lösenord som Ă€r strĂ€ngar av slumpmĂ€ssiga ord som Ă€r sammanfogade, till exempel ”lama flaskostgranit”. Det finns mycket forskning som stöder att dessa “passfraser” Ă€r mycket sĂ€kra – Ă€ven om de jĂ€mförs med riktigt slumpmĂ€ssiga lösenord. Dessutom Ă€r de mycket lĂ€ttare att komma ihĂ„g, eftersom du kan skapa dina egna associationer mellan orden.

Hur sÀkert Àr mitt lösenord?  XCKD berÀttar i denna tecknad film

Denna populÀra XKCD-tecknad film illustrerar flervÀrdsstrategin

Om du vÀljer att vÀlja den hÀr typen av lösenord, tÀnk pÄ dessa riktlinjer:

De ord du vÀljer mÄste vara slumpmÀssiga. Det finns faktiskt slumpmÀssiga ordgeneratorer som hjÀlper dig. Ju fler ord du anvÀnder, desto sÀkrare blir din lösenfras. Vi rekommenderar att du anvÀnder minst fyra ord.

AnvÀnd olika lösenord för olika konton

Slutligen, oavsett vilken lösenordsstil du anvĂ€nder, Ă€r det viktigt att du anvĂ€nder en annan för varje konto. Se till att lösenordet för ditt WordPress-administratörskonto inte Ă€r nĂ„got du anvĂ€nder nĂ„gon annanstans. Dessutom bör du sĂ€kerhetskopiera det nĂ„gonstans sĂ€kert och Ă€ndra det regelbundet. Även om det kan vara lite krĂ„ngligt, Ă€r dessa försiktighetsĂ„tgĂ€rder viktiga för att skydda dina och dina besökares uppgifter, och undvika behovet av att frĂ„ga: “Hur sĂ€kert Ă€r mitt lösenord?”

Nu vet du svaret pĂ„ “hur sĂ€kert Ă€r mitt lösenord?”

Det finns mÄnga sÀtt att skydda din webbplats, och du vill anstÀlla sÄ mÄnga av dem som möjligt. Dina uppgifter för ditt administratörskonto Àr dock din första försvarslinje mot alla typer av attacker. Att göra det sÄ svÄrt som möjligt för nÄgon att komma Ät ditt konto Àr en absolut nödvÀndighet.

I det hĂ€r inlĂ€gget har vi diskuterat hur man kan undvika att stĂ€lla frĂ„gan: “Hur sĂ€kert Ă€r mitt lösenord och anvĂ€ndarnamn?” Allt som krĂ€vs Ă€r tvĂ„ steg:

    VÀlj ett anvÀndarnamn som Àr enkelt, lÀtt att komma ihÄg och inte innehÄller nÄgon personlig information. VÀlj ett lÄngt lösenord som bestÄr av siffror, bokstÀver och specialtecken. Alternativt Àr en lösenfras bestÄende av helt slumpmÀssiga ord bÄde sÀkra och lÀttare att komma ihÄg.