I iOS 12 kan utvecklare skapa tillÀgg för rapportering av oönskade texter och samtal som skrÀppost

I iOS 12 kan utvecklare skapa tillÀgg för rapportering av oönskade texter och samtal som skrÀppost

iOS 10 inkluderade ett CallKit-ramverk som gav ett systemomfattande sÀtt för kunder att anvÀnda specialappar pÄ sin iPhone, som Hej och TrueCaller, som automatiskt identifierar och blockerar störande samtal innan telefonen ens ringer. Med iOS 12 började Apple tillÄta utvecklare att skriva nya typer av samtalsblockerande tillÀgg som samlar in information frÄn anvÀndaren innan de beslutar om de ska rapportera eller blockera numret.

NOTERA: Apple introducerade funktionen för oönskad kommunikation som beskrivs i den hÀr artikeln pÄ WWDC 2018 i juni, och vi har beslutat att lyfta fram den inför iOS 12: s slÀpp i höst.

NÀr en iPhone med iOS 10 eller iOS 11 tar emot ett inkommande samtal, kontaktar operativsystemet först din Kontakter-app i ett försök att hitta ett matchande telefonnummer. Om ingen matchning hittas jÀmförs den med listan över telefonnummer i dina CallKit-appar, som Skype.

Om det finns en matchning visar iOS-programvaran sedan den identifieringsetikett som valts av appen, som skrÀppost eller telemarketing. Om din CallKit-app bestÀmmer att ett inkommande telefonnummer faktiskt Àr skrÀppost kan iOS vÀlja att blockera samtalet automatiskt. Systemet Àr skrÀddarsytt för VoIP-appar och identifierar möjliga skrÀppostsamtal initierade frÄn sÄdana appar.

Med iOS 12 kan du ocksÄ rapportera oönskade SMS / MMS-meddelanden och oönskade telefonsamtal.

Spekulationerna gÄr ut pÄ att Apple byggde in dessa förbÀttrade SMS- och samtalsfunktionsrapporteringsfunktioner till iOS 12 för att uppfylla förfrÄgningar frÄn Telecom Regulatory Authority of India, som har pressats Apple obevekligt för att godkÀnna regeringens anti-spam-app.

SMS-skrÀppost Àr ett stort problem i Indien.

Apple tog den hÄrda hÄllningen genom att avvisa appen eftersom den inte ville att nÄgon myndighet skulle ha full tillgÄng till anvÀndarnas samtals- och SMS-loggar. Genom att skapa ett nytt SMS- och samtalsrapporteringstillÀgg i iOS 12 kan Apple uppfylla begÀran utan att riskera anvÀndarnas integritet.

Introduktion av oönskad kommunikation

iOS 12 introducerar en ny tillÀggstyp, kallad oönskad kommunikation.

Enligt den officiella utvecklardokumentationen detaljer IOS 12: s SMS- och samtals spamrapportering ger tillÀgget ett konsekvent sÀtt för anvÀndare att rapportera valda telefonsamtal och inkommande texter till spa-appar frÄn tredje part och för deras utvecklare att fÄ viktiga samtalsmÀtningar.

Efter att ha laddat ner en app som spĂ€rrar frĂ„n App Store som levereras med en oönskad kommunikationstillĂ€gg, mĂ„ste anvĂ€ndaren aktivera tillĂ€gget manuellt via InstĂ€llningar → Telefon → SMS / samtalsrapportering i deras InstĂ€llningar-app.

Det Àr hÀr du ser alla SMS- och samtalsrapporteringstillÀgg som Àr tillgÀngliga för dig pÄ den hÀr enheten. Du kan bara aktivera ett tillÀgg för oönskad kommunikation Ät gÄngen.

Rapportera SMS & ringa skrÀppost

AnvÀndaren kan enkelt rapportera alla oönskade samtal genom att svepa Ät vÀnster pÄ ett okÀnt eller spammigt nummer i telefonappens senaste lista för att ta fram ett nytt rapportalternativ. För texter kan du trycka pÄ knappen Rapportera meddelanden nÀr den visas i meddelandets utskrift eller helt enkelt trycka pÄ texten med 3D Touch för att visa alternativet i genvÀgsmenyn.

För hela konversationer, svep Ät vÀnster pÄ trÄden i Meddelanden för att avslöja ett rapportalternativ eller tryck lÀnge pÄ en text för att vÀlja ytterligare meddelanden och vÀlj sedan alternativet Rapportera meddelanden.

iOS lanserar tillÀgget Oönskad kommunikation som du installerade, som gÄr till jobbet med att samla in ytterligare information innan du beslutar om att rapportera eller blockera numret.

HÀr Àr vad de oönskade kommunikationstillÀggen vanligtvis samlar in:

Efter manuell rapportering av ett störande samtal eller SMS-meddelande ringer iOS 12 tillÀgget Oönskad kommunikation som presenterar sina anpassade kontroller för att samla in data frÄn dig.

Du kan sedan vÀlja att ange all information som tillÀgget krÀver och trycka pÄ en Klar-knapp eller trycka pÄ en Avbryt-knapp för att avbryta ÄtgÀrden. För att skydda anvÀndarnas integritet raderar alltid alla insamlade data efter att tillÀgget avslutats.

Blockerat SMS eller samtalsnummer lÀggs till i listan över blockerade kontakter, hanteras i:

Det Àr viktigt att upprepa att iOS 12: s nya tillÀgg för oönskad kommunikation endast fungerar med SMS / MMS-texter och telefonsamtal. Men hur Àr det med VoIP-samtal och iMessages, frÄgar du.

Tja, dina befintliga skrÀpprogram som Àr kompatibla med iOS 10: s CallKit-ramverk hanterar redan VoIP-skrÀppost, medan Apple har sina egna funktioner för rapportering av iMessage-skrÀppost.

Vad sÀgs om integritet?

Som nÀmnts tidigare, nÀr du stÀller in en tredjepartsleverantörs skrÀppostfiltertillÀgg pÄ din enhet, kan filterleverantören komma Ät all text och innehÄll inklusive alla inkommande SMS- och MMS-meddelanden som tas emot frÄn avsÀndare som inte finns i Kontakter.

Och dÀr ligger gnuggan eftersom dina texter kan innehÄlla verifieringskoder för tjÀnster som Dropbox, koder frÄn banker och andra institutioner och annan konfidentiell information. Du Àr bara i fara om du felaktigt rapporterar en legitim text som skrÀppost din filterleverantör Àr en dÄlig aktör.

Inkommande samtal skickas aldrig till utvecklare frÄn tredje part.

NÀr du har svarat pÄ en text tre gÄnger eller lagt till avsÀndaren i dina kontakter kommer meddelanden frÄn avsÀndaren inte lÀngre att skickas till filterleverantören för verifiering.

Dina tvÄ cent

Vad Àr dina kÀnslor för det nya tillÀgget Oönskad kommunikation i iOS 12?

Har du anvÀnt iOS: s befintliga blockerings- och rapporteringsfunktioner? Om sÄ Àr fallet, borde Apple göra mer nÀr det gÀller att hjÀlpa anvÀndare att rapportera störande samtal, tror du?

Var inte blyg, dela dina tankar med andra lÀsare i kommentarerna nedan!