I sprÀngningen av EU lyfter Google fram Apples slutna iOS-system

transfer contacts from Android to iPhone

Europeiska kommissionen pÄ onsdagen slog Google med en rekordstöd pÄ 5 miljarder dollar hÀvdar att internetjÀtten Àr konkurrensbegrÀnsande och missbrukar sin makt nÀr det gÀller Android. NÀr det gör en överklagan undrar företaget nu varför Apples stÀngda iOS-system inte granskas mer.

Som Wall Street Journal konstaterar att det Àr frÄga om i Europa som Googles beslut fattades för ett decennium sedan att tillhandahÄlla Android till smarttelefontillverkare gratis, i utbyte mot att krÀva att de erbjuder enheter som Àr förinstallerade med Googles tjÀnster som sökning, YouTube, Gmail och Google Maps. Det har gjort det möjligt för företaget att samla in stora mÀngder smartphondata frÄn dessa appar och sedan utforma och rikta annonser till anvÀndare.

I sitt beslut fann EU att buntning av programvaran “minskade tillverkarnas incitament att förinstallera konkurrerande sök- och webblĂ€sarappar, liksom incitamenten för anvĂ€ndare att ladda ner sĂ„dana appar.” Som ett resultat fann EU att detta “minskade rivalernas förmĂ„ga att konkurrera effektivt med Google.”

Böter pÄ 4,34 miljarder euro till @Google för tre typer av olagliga begrÀnsningar för anvÀndningen av Android. PÄ detta sÀtt har den cementerat sin sökmotors dominans. Att neka rivaler en chans att förnya sig och tÀvla pÄ meriterna. Det Àr olagligt enligt EU: s antitrustregler. @Google mÄste nu stoppa det

– Margrethe Vestager (@vestager) 18 juli 2018

För att lösa problemet har Google fĂ„tt i uppdrag att avsluta sitt “” olagliga beteende pĂ„ ett effektivt sĂ€tt inom 90 dagar efter beslutet. ” PĂ„ sĂ„ sĂ€tt mĂ„ste Google sluta tvinga tillverkare att förinstallera Chrome och Google-sökning och sluta hindra telefontillverkare frĂ„n att anvĂ€nda gaffelversioner av Android. Kommissionen sade att Alphabet-företaget “inte gav nĂ„gra trovĂ€rdiga bevis för att Android-gafflar skulle pĂ„verkas av tekniska fel eller inte stöder appar.”

Forking skulle tillÄta tillverkare att Àndra Android-kÀllkoden och paketera den pÄ ett sÄdant sÀtt som Àr unikt för företaget och dess produkter.

Efter beslutet sa Sundar Pichai, Googles vd i en blogginlĂ€gg, “Dagens beslut avvisar affĂ€rsmodellen som stöder Android, vilket har skapat fler valmöjligheter för alla, inte mindre.” Pichai tillade att beslutet “ignorerar. . . tydliga bevis för hur mĂ€nniskor anvĂ€nder sina telefoner idag. ”

Financial Times förklarar, Google “ifrĂ„gasatte ocksĂ„ varför kommissionen vĂ€grar att betrakta Apples stĂ€ngda iOS-system för iPhone som en rival.” Pichai noterar vidare ”I beslutet ignoreras det faktum att Android-telefoner konkurrerar med iOS-telefoner, nĂ„got som 89 procent av respondenterna i kommissionens egen marknadsundersökning bekrĂ€ftade.”

Google avslutar:

Ett hÀlsosamt, blomstrande Android-ekosystem ligger i allas intresse, och vi har visat att vi Àr villiga att göra förÀndringar. Men vi Àr oroliga över att dagens beslut kommer att störa den noggranna balans som vi har nÄtt med Android och att det skickar en oroande signal till förmÄn för egna system över öppna plattformar.

Jag tvivlar inte pÄ att detta inte Àr slutet pÄ historien. Visst kommer Google att bekÀmpa detta genom hela Europeiska kommissionens överklagandeprocess. Som det gör kommer det att vara intressant att se hur hÄrt företaget kommer att driva en berÀttelse om att Apple behandlas annorlunda nÀr det gÀller iOS.

Vad tror du? Behandlas Google orÀttvist? Kommer det bÀst EU i slutet av processen?