InnehÄllsbegrÀnsningar i iOS 12 behöver fortfarande lite arbete

limit kids

Mindre Àn tvÄ mÄnader efter det att det först introducerades fortsÀtter Apples skÀrmtid att ta hÀnsyn till vad den gör och inte gör. Först rÀknade barnen ut en vÀg runt verktygets tidsbegrÀnsningar. Sedan anklagades den för att ha tömt iPhone-batterier för snabbt. Nu kritiseras verktygets förÀldrakontroll för att blockera (eller tillÄta) fel innehÄll.

Enligt O.school, en online-resurs för sexundervisning, kan Screen Time göra mer skada Àn nytta nÀr det gÀller innehÄllsblockering. Det handlar om hur innehÄlls- och sekretessbegrÀnsningar hanteras under skÀrmtid eftersom de relaterar till nyckelord eller fraser. Specifikt tar resurswebbplatsen problem med hur Apple hanterar sökningar om och relaterat till sex.

Ja, Screen Tids förĂ€ldrakontroll gör ett bra jobb med att blockera nakenhet och bilder av individer som bedriver sex. Det finns dock mycket “bra” innehĂ„ll som det ocksĂ„ blockerar.

O.school upptĂ€ckte till exempel att sökningar efter “sex ed”, “tonĂ„rsgraviditet” och “gay teen selfmord hotline” ocksĂ„ blockerades nĂ€r innehĂ„llsbegrĂ€nsningar aktiverades. Söker efter “hur man rapporterar sexmissbruk” och “vad Ă€r samförstĂ„ndsex?” blockerades ocksĂ„.

Med dessa typer av begrÀnsningar skulle du tro att Apple Ätminstone blockerade allt som mest skulle vara olÀmpligt för barn. TyvÀrr fann O.school att det inte var fallet.

Det förklarar, ”Du kanske inte blir förvĂ„nad över att O.schools eget innehĂ„ll blockeras helt med detta filter. Konversationer och information om samtycke, om grundlĂ€ggande anatomi, om lĂ€kning efter trauma – om de lĂ„ngsiktiga effekterna av dĂ„lig sexreduktion – alla blockerade. ”

HANDLEDNING: Hur du hÄller din iPhone-anvÀndning under kontroll med Screen Time

Slutligen, och detta kan vara den mest störande delen av O.schools upptÀckter, fann den att Apple inte blockerar nÄgot av det grymaste innehÄll som finns online. Detta inkluderar material som finns pÄ en amerikansk vit supremacist-webbplats som har marknadsfört nÄgot sÄ olÀmpligt att det inte kommer att nÀmnas hÀr.

Ett dilemma

InnehĂ„llsblockerande lösningar Ă€r alltid tuffa eftersom de pĂ„ en viss nivĂ„ Ă€r mycket subjektiva. Å ena sidan ser det ut som om Apple fattade ett heltĂ€ckande beslut att blockera allt som Ă€r relaterat till specifika nyckelord som ”sex”. Du kanske inte hĂ„ller med denna praxis eftersom det till exempel handlar om sexutbildning, men Ă„tminstone pĂ„ den hĂ€r punkten kan du se vad Apple gjorde för att uppnĂ„ detta.

Vad Apple behöver arbeta hÄrdare med Àr nÀr nyckelord eller fraser inte hÀmtar olÀmpligt innehÄll. I exemplet ovan har den webbplatsen inget företag som tillÄts förbi Apples sensorer.

O’school stĂ€ller nĂ„gra kritiska frĂ„gor till Apple som ska besvaras, till exempel:

Kanske framÄt bör Apple ta ledningen och arbeta med andra företag för att skapa ett mycket mer dynamiskt innehÄllsblockerande system. Det bör Ätminstone förklara processen mer.

Vad tycker du att Apple borde göra för att förbÀttra förÀldrablockering i iOS 12?