Intel lÀgger till kontroversen för MacBook Pro 2018 med termisk strypning

Intel lÀgger till kontroversen för MacBook Pro 2018 med termisk strypning

En ny vecka har inte avslutat den sĂ„ kallade “termiska strypningen” kontroversen som har virvlat runt den nyligen slĂ€ppta 15-tums MacBook Pro 2018. ExtremeTech rapporterar nu att Intel för lĂ€nge sedan sa att det var okej för tillverkare som Apple att avvika frĂ„n angivna specifikationer. Genom att göra det fĂ„r du dig att undra om du ens kan rĂ€kna med rapporterade klockhastigheter för nĂ„gra av de dyraste bĂ€rbara datorerna pĂ„ marknaden.

Strax efter att den nya MacBook Pro slÀpptes tidigare denna mÄnad tog David Lee till Youtube klagar över att hans nya förstklassiga modell med 2,9 GHz 6-kÀrnas 8: e generationens Intel Core i9-processor skulle börja strypa efter bara nÄgra sekunder med högintensivt arbete. I stÀllet för att klocka vid 2,9 GHz registrerade hans MacBook Pro bara en 2,2 GHz. Strax efter webbplatser som AppleInsider rapporterade liknande resultat.

I en bred attack mot bĂ€rbara datortillverkare sa ExtremeTech att det inte finns nĂ„got ”i sig fel” med processorer eller SoC som dynamiskt justerar sina klockor som svar pĂ„ driftsförhĂ„llandena. Men “det finns en skillnad mellan att erbjuda en flexibel implementering som justerar klockan för att sĂ€kerstĂ€lla bĂ€sta prestanda i alla scenarier och att fylla en CPU i en sĂ„ skadlig miljö att den mĂ„ste slĂ€ppa sin basklocka bara för att hĂ„lla prestanda.

Samma rapport sa att Intel sedan Ätminstone 2015 har godkÀnt tillverkare som anvÀnder sina egna metoder för termisk strypning och förklarar:

Intel förklarade att det hade gett OEM-företag större frihet att stĂ€lla in vissa specifikationer för sina egna system. Ett exempel som företaget gav var hudtemperatur: Om OEM-tillverkare ville ange en lĂ„g hudtemperatur som hade den bieffekten att hĂ„lla CPU-klockhastigheten frĂ„n att turboa sĂ„ hög som ett konkurrerande system frĂ„n en annan OEM som handlade med en högre hudtemperatur för bĂ€ttre vĂ€rme prestanda, det var bra av Intel – Ă€ven om det ocksĂ„ innebar att tvĂ„ system med samma CPU kan fungera mycket olika.

Framöver anser ExtremeTech att tillverkare bör skapa ”garanterade” icke-strypningssystem. Det noteras:

Definiera en standardprogramvara med vanliga applikationer. Förklara resonemanget. Utför testerna. Nettoresultatet kan vara kundförsÀljning, sÀrskilt om mÀnniskor kÀnner att den överlÀgsna tekniken som gick in i plattformen sannolikt kommer att leda till en bÀrbar dator med lÀngre livstid som hÄller sitt vÀrde bÀttre.

Under tiden, nÄgon pÄ Reddit tror inte att det finns ett problem med CPU-avmattning pÄ MacBook Pro 2018. IstÀllet tror de att strömförsörjning sker pÄ enhetens spÀnningsregulatormodul eller VRM istÀllet, och det Àr nÄgot Apple kan fixa med en programuppdatering.

Just förra veckan stod jag inför valet att köpa en 13-tums eller 15-tums MacBook Pro 2018. Jag ville ha den med den större skÀrmen, men pÄ grund av detta olösta strypningsproblem sparade jag lite pengar och köpte en 13-tums enhet istÀllet.

Mitt val var enkelt att göra eftersom jag inte behövde den snabbaste processorn som Apple erbjöd. De som arbetar inom det kreativa omrÄdet kan inte fatta samma beslut som de behöver anvÀnda appar som Adobe Premiere som krÀver mycket kraft.

Det borde inte vara sÄ hÀr.

Apple tar redan ut en premie för MacBook Pro. I sjÀlva verket, som vi tidigare noterat, kommer 2018-modellen att ge dig tillbaka nÀstan $ 7000 för den dyraste modellen. Folk som upplever problemet med termisk strypning bryr sig inte vad som orsakar det. IstÀllet skakar de nÀstan sÀkert pÄ huvudet och undrar varför de betalade extra för att hantera dessa huvudvÀrk.

Intel och Apple bör trÀffas och ta reda pÄ en lösning. Om en programvarukorrigering löser detta, bra. IstÀllet, om Apple inte har nÄgot annat val Àn att göra lite tjockare bÀrbara datorer framÄt för att eliminera termisk strypning, sÄ var det.

Den faktiska mot angivna CPU-klockhastigheten pÄ MacBook Pro borde vara nÀstan densamma, tycker du inte?