iPhone kan drabbas av Trumps nÀsta tariffrunda riktad mot Kina

Tim Cook China

Genom att montera iPhones i Kina har Apple kunnat utnyttja landets stora arbetskraft och massiva tillverkningskapacitet. PÄ sÄ sÀtt anses företagets mest lönsamma produkt ocksÄ vara en export. Den skillnaden skulle snart kunna placera iPhone i centrum för den stÀndigt vÀxande handelsstriden mellan USA och Kina, enligt Wall Street Journal.

Genom att vara ”Designad av Apple i Kalifornien. Assembled in China, ”Apple har utsatt mĂ„nga av sina produkter inte bara för amerikanska tullar utan ocksĂ„ för de frĂ„n Kina om landet beslutar att hĂ€mnas genom att pressa sin försĂ€ljning.

Hittills har iPhone och andra Apple-produkter undvikit tariffer mot Kina som implementerats av Trump-administrationen. Genom tre omgÄngar pÄ totalt 250 miljarder dollar som tillkÀnnagivits och införts har smartphones inte identifierats som ett mÄl. TyvÀrr hotar administrationen nu en ny serie av taxor som kan lÀgga ytterligare 500 miljarder dollar till mixen.

Handelsexperter sÀger att den hÀr rundan kan tÀcka nÀstan allt som Kina skickar till USA, inklusive iPhones. Förra Äret importerade USA 45 miljarder dollar i varor frÄn Kina. DÀremot importerar Kina cirka 130 miljarder dollar i produkter Ärligen frÄn USA

Eftersom Kina inte kan matcha USA angÄende de avgifter som landet kan ta ut kan landet drabba amerikanska företag med högre tullar och straffÄtgÀrder. Med andra ord kan Apple drabbas av bÄda sidor av handelstvisten. Kina kan ocksÄ rikta sig till Apples 40 butiker i landet samt försÀljning i App Store online, som anses vara vÀrldens största.

Tidigare i Är sa Apples VD Tim Cook att tariffer inte var rÀtt vÀg att gÄ. Sedan dess har Apple engagerat administrationen i frÄgan. Som Dean Garfield, ordförande för Information Technology Industry Council, som Apple Àr medlem i, förklarar:

De arbetar för att engagera administrationen för att se till att det inte finns oavsiktliga konsekvenser bÄde hÀr i USA och i Kina.

Förhoppningsvis kommer bĂ„da sidor att trĂ€ffas snart och lösa problemet. Även om de inte gör det kan det gĂ„ mĂ„nader innan Apple-produkter drabbas av tariffer.

Hur mycket mer skulle du vara villig att betala för en iPhone pÄ grund av avgifter?