iPhone XR stöder Dolby Vision och HDR10-innehÄll Àven utan en riktig HDR-skÀrm

iPhone XR stöder Dolby Vision och HDR10-innehÄll Àven utan en riktig HDR-skÀrm

Även om Apple i supportdokument och pĂ„ andra hĂ„ll pĂ„ sin webbplats annonserar att den nya iPhone XR-serien har HDR10- och Dolby Vision-stöd, har dessa fĂ€rgglada smartphones i verkligheten en skĂ€rm som uppfyller HDR-specifikationen (high dynamic range).

Sann eller falsk HDR?

Om du jÀmför tekniska specifikationer för iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR, kommer du att se följande modeller stödja HDR inbyggt:

Och dessa iPhones saknar HDR-skĂ€rmar men “stöder Dolby Vision och HDR10-innehĂ„ll”.

SĂ„ varför visas inte iPhone XRs skĂ€rm som kompatibel med HDR-kraven? Och vad menar Apple precis med att en iPhone “stöder” HDR-innehĂ„ll?

Följ med iDB för hela avslöjandet …

iPhone XR anvÀnder dithering

Konstigt nog anvĂ€nder Apples tekniska specifikationer för 2018 och 2017 inte samma formulering för att beskriva HDR-funktioner. Det beror pĂ„ att vissa Apple-telefoner simulerar HDR. Vi vet att iPhone 8-serien inte rĂ€cker – Apple listar dessa telefoner som “stöder Dolby Vision och HDR10-innehĂ„ll” Ă€ven om de saknar Ă€kta HDR-skĂ€rmar med 10-bitars fĂ€rgdjup.

Vi vet detta faktiskt för att Apple berÀttade Mashable förra Äret att iPhone 8 och iPhone 8 Plus-modellerna var utformade för att anvÀnda ditheringstekniker i avsaknad av inbyggt HDR-stöd.

Detta gÀller förmodligen ocksÄ för iPhone XR.

TLDR: Om du har en iPhone 8, iPhone 8 Plus eller iPhone XR kommer du att se nÄgra visuella förbÀttringar av det dynamiska omfÄnget, kontrasten och det breda fÀrgskalan nÀr du spelar Dolby Vision eller HDR10-innehÄll. FörvÀnta dig inte att de ska leverera den fullstÀndiga HDR-visuella trohet som den överlÀgsna OLED-skÀrmtekniken ger i iPhone X / XS / Max.

PRIMER: Vad Àr fotograferingslÀgen HDR, Auto HDR och Smart HDR?

För att dra full nytta av HDR mÄste din telefon ha en riktig HDR-skÀrm sÄ att den kan visa HDRs extra förbÀttringar i all sin iögonfallande Àra. Med andra ord, om du vill titta pÄ HDR som det Àr tÀnkt att ses, behöver du en iPhone X / XS / Max, period.

HDR-krav

HDR-specifikationen krÀver en skÀrm med vissa egenskaper, som det nÀstan oÀndliga kontrastförhÄllandet (för djupa svarta) och ökad ljusstyrka (för ljusare höjdpunkter). OLED-modeller pÄ iPhone X / XS / Max-modellerna har vanligtvis kontrastförhÄllandet mellan 1 000 000: 1 och 625 ljusstyrka, vilket innebÀr att dessa skÀrmar uppfyller strikta HDR-krav.

Även om det inte Ă€r kopplat i sig nĂ€mns ett brett fĂ€rgomfĂ„ng i samma andetag som HDR.

Bred fÀrgstöd ger ett bredare utbud av fÀrgvÀrden Àn sRGB- eller Adobe RGB-fÀrgutrymmen: du fÄr grönare gröna, rödare röda och blÄare blÄ, med mjukare graderingar och inget band som vanligtvis förekommer med scener med hög kontrast som solnedgÄngar.

Breda fĂ€rgskĂ€rmar anvĂ€nder fĂ€rgbitsdjupet pĂ„ tio eller fler jĂ€mfört med Ă„tta för sRGB-standarden. 10-bitars skĂ€rmar kan Ă„terge upp till en miljard fĂ€rger kontra “bara” 16,7 miljoner fĂ€rger för 8-bitars skĂ€rm. Tack vare alla dessa förmĂ„ner fĂ„r anvĂ€ndarna extra fĂ€rger och detaljer istĂ€llet för att se utblĂ„sta omrĂ„den, fĂ€rgband och klippande artefakter.

Summering

Med dithering kan en utgĂ„ngsenhet vara tekniskt HDR-kompatibel Ă€ven om den saknar en inbyggd HDR-skĂ€rm. Trots att skĂ€rmen pĂ„ vilken iPhone som helst frĂ„n iPhone 7 och framĂ„t anvĂ€nder en bredare fĂ€rgskala som gör att den kan producera livfulla fĂ€rger, Ă€r det bara OLED-tekniken i iPhone X / XS / Max som Ă€r sann HDR – dessa enheter ger garanterat den önskade maximala ljusstyrkan och kontrasten medan att kunna reproducera 10 bitar fĂ€rg per varje RGB-kanal utan att anvĂ€nda dithering.

Sammanfattningsvis bearbetar enheter utan inbyggda HDR-skÀrmar (iPhone XR, nuvarande iPad-proffs, etc.) HDR-signalen men anvÀnder dithering för att simulera de visuella förbÀttringarna till dynamiskt omfÄng, kontrast och bred fÀrgskala som endast möjliggörs av HDR.

HANDLEDNING: Hur man tittar pÄ HDR-video pÄ YouTube

Du kan spela upp HDR-video pĂ„ vilken iPhone som helst som “stöder Dolby Vision och HDR10-innehĂ„ll”, men kom ihĂ„g att det du ser kommer att simuleras (diderad) fĂ€rg som inte lurar nĂ„gon.

Tankar pÄ iPhone XRs icke-HDR Liquid Retina-skÀrm?

Möt oss i kommentarer!