Med sina egna ord: Steve Jobs blev förvånad över App Stores tidiga framgång

Steve Jobs

Strax efter öppnandet av App Store 2008, Wall Street Journal satte sig ner med den avlidne Apples VD Steve Jobs för att diskutera företagets affär och framtid. För att fira 10-årsjubileet för webbutiken publicerades den nyligen (tillsammans med Informationen) både ljud och transkript från intervjun med Jobs. Den historiska rekorden visar att även Jobs blev överraskad av App Stores omedelbara framgång. Här är några viktiga höjdpunkter från intervjun, som hölls den 7 augusti 2008.

Trettio dagar efter att App Store öppnades hade användare laddat ner 30 procent lika många appar som de gjorde iTunes-titlar, vilket ansågs vara en enorm överraskning för företaget. Som Jobs förklarade:

Jag skulle inte lita på någon av våra förutsägelser eftersom verkligheten hittills har överskridit dem i så stor grad att vi har minskat till åskådare precis som du, tittar på detta fantastiska fenomen och bara gör vårt bästa för att försöka hjälpa alla att få sina appar gjort och få dem i butiken.

Jobb diskuterade också om Apple menade allvar med mobil kontra stationär dator. År 2018 vet vi nu svaret. Tio år tidigare var frågan troligen mycket mer kontroversiell.

Jag tror att det finns m√•nga m√§nniskor och jag √§r en av dem som tror att mobilen kommer att bli ganska seri√∂s eftersom det finns saker du kan g√∂ra … Sj√§lvklart √§r mobil med dig hela tiden, men det finns tj√§nster du kan erbjuda med mobil som √§r uppenbarligen inte relevanta p√• ett skrivbord, till exempel platsbaserade tj√§nster integrerade i din applikation.

Oavsett om App Store skulle bli en betydande del av Apples verksamhet föreslog Jobs att det så småningom skulle kunna bli en marknadsplats på 1 miljard dollar. På WWDC i juni rapporterade Apple att utvecklare nu har tjänat 100 miljarder dollar i App Store.

Vem vet? Kanske blir det en miljard dollar marknadsplats någon gång i tiden. Detta händer inte så ofta. En helt ny miljard dollar-marknad öppnas. 360 miljoner under de första 30 dagarna har jag aldrig sett något liknande i min karriär för programvara.

Ett ljudinspelning av 43-minutersintervjun med Jobs är tillgänglig online och väl värt din tid.

Vad är din största överraskning med App Store efter tio år? Lämna dina kommentarer nedan.