NÀr behöver du en anpassad inlÀggstyp eller taxonomi i WordPress

NÀr behöver du en anpassad inlÀggstyp eller taxonomi i WordPress

NÀr du lÀser om WordPress har du förmodligen stött pÄ termer som anpassade inlÀggstyper och anpassade taxonomier. Som nybörjare kanske du har frÄgat dig sjÀlv nÀr behöver jag anvÀnda en anpassad posttyp eller anpassad taxonomi i WordPress? I den hÀr artikeln kommer vi att förklara varför och nÀr behöver du en anpassad posttyp eller taxonomi i WordPress.

Vad Àr inlÀggstyper och taxonomier?

InlÀggstyper Àr en term som anvÀnds för att hÀnvisa till olika typer av innehÄll pÄ en WordPress-webbplats. I praktisk mening bör det kallas innehÄllstyp.

WordPress levereras med fem standardposttyper. InlÀgg Àr en av inlÀggstypen precis som sidor, bilagor, navigeringsmenyer och Àndringar. Alla lagras i postdatabasetabellen och differentieras med en kolumn som heter post_type.

InlÀggstyper Àr sÀttet att skilja pÄ olika innehÄllstyper i WordPress. Till exempel InlÀgg och Sidor Àr bÄda inlÀggstyper, men de Àr gjorda för att tjÀna ett annat syfte (se skillnaden mellan inlÀgg och sidor i WordPress).

Taxonomi i WordPress Àr en av de saker som alla anvÀnder, men de vet inte att de anvÀnder den. WordPress-taxonomier anvÀnds som ett sÀtt att gruppera inlÀgg och anpassade inlÀggstyper tillsammans.

WordPress levereras med tvÄ standardtaxonomier, kategorier och taggar. I vissa fall kanske du vill utvidga utöver kategorier och taggar. WordPress lÄter dig skapa dina egna taxonomier och anvÀnda dem i dina inlÀggstyper för att gruppera och sortera ditt innehÄll.

Videohandledning

Prenumerera pÄ WPBeginner

Om du inte gillar videon eller behöver fler instruktioner, fortsÀtt lÀsa.

Hur vet du nÀr du behöver en anpassad posttyp eller taxonomi?

Du kan teoretiskt lÀgga till vilken typ av innehÄll som helst i WordPress-inlÀgg och sortera dem efter kategorier och taggar, men ibland Àr det inte perfekt. Nedan följer nÄgra tecken som indikerar att du förmodligen bör övervÀga att skapa en anpassad posttyp, anpassad taxonomi eller kan vara bÄda:

    En del innehÄll du publicerar ser inte ut som ett inlÀgg. Till exempel vÄra bloggkuponger. Det behöver inte ingÄ i en kronologisk serie av poster. Till exempel vÄr WordPress-ordlista. Kategorier och taggar hjÀlper dig inte att gruppera och sortera det specifika innehÄllet. Till exempel: specifika avsnitt i vÄrt kupongomrÄde. Du behöver ytterligare fÀlt för att ange mer information med ditt innehÄll. Det kan inte vara en del av dina sidor. Till exempel Àr vÄr Blueprint-sida helt enkelt en sida med flera undersidor. Du mÄste visa det specifika innehÄllet annorlunda Àn inlÀgg eller sidor.

LÄt oss ta en titt pÄ ett verkligt exempel. Antag att du driver en blogg dÀr du regelbundet publicerar bland annat filmrecensioner. Dina filmrecensioner tas dock mycket emot av publiken.

Kanske vill du lÀgga till extra funktioner i dina filmrecensioner, till exempel lÀgga till betyg, göra det sökbart efter skÄdespelarnamn, genre etc. Det Àr dÄ du mÄste skapa en anpassad posttyp för filmrecensioner, och du kommer att lÀgga till anpassad taxonomi för sortering mellan genrer och skÄdespelare.

Detta gör det enkelt för anvÀndare att blÀddra igenom enbart filmrecensioner medan de gÄr igenom alla dina inlÀgg.

Ett annat populÀrt exempel skulle vara att skapa en portfölj. Om du Àr en konstnÀr som delar ditt arbete i ditt blogginlÀgg kan det lÀtt gÄ vilse. Genom att skapa en separat portföljposttyp kan dina anvÀndare enkelt blÀddra igenom allt ditt arbete.

NÄgra populÀra plugins som anvÀnder anpassade inlÀggstyper

MÄnga populÀra WordPress-plugins anvÀnder anpassade inlÀggstyper. Ett av de mest intuitiva exemplen pÄ anpassad posttypsanvÀndning Àr Soliloquy, som Àr det bÀsta WordPress-reglaget. NÀr du installerar Soliloquy skapas en anpassad inlÀggstyp för reglagen.

Soliloquy anvÀnder anpassad posttyp för att lagra dina skjutreglage

Ett annat populÀrt plugin-program som anvÀnder anpassade inlÀggstyper Àr ThirstyAffiliates, som skapar en anpassad inlÀggstyp som kallas thirstylink för att lagra dina affiliate-lÀnkar.

ThirstyAffiliates anvÀnder en anpassad posttyp för att lagra dina affiliate-lÀnkar

WordPress e-handel plugins, katalog plugins, fastighetslista plugins, recept plugins och andra anvÀnder ocksÄ anpassade inlÀggstyper och taxonomier för att sortera innehÄll.

Hur WPBeginner anvÀnder anpassade inlÀggstyper och taxonomier

PÄ WPBeginner anvÀnder vi anpassade inlÀggstyper för vÄr ordlista. Vi anvÀnder som en anpassad taxonomi och vi har en relaterad inlÀggs metafÀlt som lÄter oss lÀnka till relaterade inlÀgg för varje ordlista. Vi anvÀnder ocksÄ en anpassad posttyp för vÄrt erbjudande avsnitt.

Vi hoppas att efter att ha lÀst den hÀr artikeln har du en klar förstÄelse för nÀr behöver du en anpassad posttyp eller taxonomi för din WordPress-webbplats.

Ytterligare anvÀndbara resurser:

Om du gillade den hÀr artikeln kan du gÄ med pÄ Twitter eller Google+.