NASA studerar hypersleep för resan till Mars

NASA studerar hypersleep för resan till Mars

För att göra rymdresor, som den som tar oss till Mars inom en snar framtid, smidigare, studerar NASA-forskare möjligheten att sĂ€tta astronauter i ett djupt sömnstillstĂ„nd som kallas “Domningar”.

Normalt anvÀnds domningar i medicin för patienter som mÄste ÄterhÀmta sig efter allvarligt trauma och under mÄnga fÀrre dagar Àn de 180 som krÀvs för att komma till Mars, för att övervinna dessa grÀnser. NASA har ingÄtt ett avtal med SpaceWorks Enterprises, som undersöker olika typer av stas.

För att uppnÄ och upprÀtthÄlla detta över sömn astronauterna bör ha ett rör i nÀsan genom vilket ett köldmedium kommer att passera som sakta sÀnker temperaturen till cirka 31 ° och dÀrmed inducerar domningar. NÀslösningen, Àven om den Àr invasiv, skulle vara att föredra framför kylpaneler för att undvika vÀvnadsskador. Uppvakningen kan istÀllet Àga rum nÀr kylvÀtskan stoppas i kombination med vÀrmepaneler för att pÄskynda processen.

NÀr det gÀller utfodring kan besÀttningen matas i rör, medan möjligheten till ett rum med lÄg tyngdkraft för att minska muskelförlust under stas Àr under diskussion. SpaceWorks Enterprises studerar ocksÄ tanken pÄ en skiftrotation som inkluderar 3 dagars vakenhet och 14 dagar av sömn för att inte belasta kroppen för mycket.

Uppenbarligen kommer det att ta mÄnga mÄnader, om inte Är, av forskning innan hypersleep blir verklighet, men NASAs första tester Àr lovande. Om metoden visar sig fungera skulle den minska med nÀstan halva mÀngden proviant som krÀvs för resan och den relativa vikten ombord (frÄn 400 till 220 ton).