Nybörjarhandbok om hur man modererar kommentarer i WordPress

Nybörjarhandbok om hur man modererar kommentarer i WordPress

WordPress levereras med ett inbyggt kommentarsystem som möjliggör gemenskapsinteraktion kring ditt innehÄll. I den hÀr nybörjarhandboken kommer vi att visa dig hur du kan moderera kommentarer i WordPress, hantera kommentarspam och allt relaterat till kommentarer.

Videohandledning

Prenumerera pÄ WPBeginner

Om du inte gillar videon eller behöver fler instruktioner, fortsÀtt lÀsa.

Vad Àr kommentarer?

Nyligen nÀr vi undervisade i en WordPress-klass fann vi att flera anvÀndare som anvÀnt WordPress i mer Àn 6 mÄnader fortfarande inte visste vad syftet med kommentarer var, var de kom ifrÄn och vad de skulle göra med dem.

Kommentarer gör att dina webbplatsbesökare kan kommunicera med dig och andra lÀsare. De kan lÀgga till sina inlÀgg i en specifik artikel som du hade skrivit, stÀlla frÄgor och ge feedback.

PÄ de flesta WordPress-webbplatser kan alla med ett giltigt namn och e-postmeddelande lÀmna en kommentar utan att verifiera sin identitet. Som standard Àr kommentarer aktiverade sÄ beroende pÄ vilket tema du anvÀnder kommer det att finnas ett kommentarformulÀr lÀngst ner pÄ varje inlÀgg och sida pÄ din webbplats.

NÀr nÄgon har skickat en kommentar kommer den att hÄllas för moderering sÄ att du kan godkÀnna eller ta bort den. Detta gör att du kan kontrollera vad som visas pÄ din webbplats.

Moderera kommentarer i WordPress

Du kan se alla kommentarer pÄ din WordPress-webbplats genom att klicka pÄ kommentarmenyn i WordPress.

Moderera kommentarer i vÀntan pÄ godkÀnnande i WordPress

PÄ kommentarsidan ser du fyra olika flikar (alla kommentarer, vÀntande, godkÀnda, skrÀppost och papperskorgen). Kommentarer som behöver ditt godkÀnnande kommer att visas under I vÀntan pÄ flik.

För att godkÀnna en kommentar, ta muspekaren över till kommentaren, sÄ kommer du att se ÄtgÀrdslÀnkar visas under kommentaren. Klicka pÄ för att göra en kommentar offentligt synlig pÄ din webbplats. Du kan ocksÄ svara pÄ en kommentar genom att klicka pÄ svarslÀnken. Att svara pÄ en kommentar godkÀnner ocksÄ kommentaren automatiskt.

Om du ser en kommentar som ser ut eller kÀnns skrÀppost kan du markera den som skrÀppost. Du undrar förmodligen hur ser en skrÀppostkommentar ut?

Tja, det finns fÄ olika indikatorer som du kan anvÀnda för att berÀtta om en kommentar Àr skrÀppost:

Kommentarer med massor av lĂ€nkar, nyckelord och konstiga karaktĂ€rer – Det hĂ€r Ă€r den mest uppenbara typen av skrĂ€ppostkommentarer, och du borde inte ha svĂ„rt att sĂ€ga det bortsett frĂ„n en riktig kommentar.
Kommentera med ett falskt namn – Om du ser en kommentar som lĂ€mnas av en person som heter “BĂ€sta hypoteksrĂ€nta” eller “Billigt skrivarblĂ€ck” kan du tydligt sĂ€ga att det Ă€r en marknadsförare som försöker skrĂ€pposta din webbplats för en bakĂ„tlĂ€nk.
Generiska kommentarer – Spammare förlitar sig ofta pĂ„ generiska kommentarer för att kringgĂ„ ditt skrĂ€ppostfilter. Dessa generiska kommentarer Ă€r “Tack”, “Riktigt trevlig artikel”, eller infoga titeln pĂ„ ditt inlĂ€gg och gör ett generiskt uttalande (exempel: Jag hĂ„ller med om att nybörjarguide för moderering av kommentarer Ă€r viktigt).

WordPress levereras förinstallerat med Akismet, men du mÄste aktivera plugin-programmet och registrera dig för denna anti-spam-tjÀnst för att hjÀlpa dig att minska skrÀppost.

NÀr du vÀl har markerat en kommentar som skrÀppost kommer Akismet att lÀra sig att fÄnga liknande kommentarer i framtiden. Alla kommentarer markerade som skrÀppost visas under skrÀppostfliken. Du behöver inte besöka den hÀr fliken sÄ ofta. Men om en anvÀndare klagar över att deras kommentarer inte visas pÄ din webbplats, Àr det hÀr det första du bör titta pÄ. Om du hittar en kommentar som felaktigt fÄngas av Akismet som skrÀppost, klicka helt enkelt pÄ lÀnken för att flytta den frÄn skrÀppost till vÀntande.

SkrÀppostkommentarer i WordPress

Om du av nÄgon anledning av misstag fick hundratals skrÀppostkommentarer att visas i den vÀntande, kom helt enkelt till fliken SkrÀppost och klicka pÄ Sök efter skrÀppost. Detta kommer att utlösa en skrÀppostkontroll pÄ befintliga kommentarer pÄ din webbplats och Akismet flyttar skrÀppostkommentarer frÄn VÀntande till skrÀppost.

Du kan ocksĂ„ klicka pĂ„ knappen Töm skrĂ€ppost för att ta bort alla skrĂ€ppostkommentarer pĂ„ en gĂ„ng. Även om du inte gör det raderas skrĂ€ppostkommentarer automatiskt av WordPress efter 15 dagar. Kom ihĂ„g att radering av tusentals skrĂ€ppostkommentarer pĂ„ en gĂ„ng kan sakta ner din webbplats lite. Om du försöker ta bort tusentals skrĂ€ppostkommentarer Ă€r det bĂ€ttre att prova metoden som beskrivs i vĂ„r guide om hur du snabbt kan radera skrĂ€ppostkommentarer i WordPress.

Om du vill ta bort en kommentar utan att markera den som skrÀppost klickar du helt enkelt pÄ lÀnken nedanför kommentaren. Kommentarer som du har raderat skickas till papperskorgen och kommer att bo dÀr de nÀrmaste 30 dagarna. Efter denna tid raderar WordPress dem automatiskt för alltid. Om du av misstag har tagit bort en kommentar, gÄ bara till papperskorgen och klicka pÄ lÀnken under kommentaren.

ÅterstĂ€lla en kommentar frĂ„n papperskorgen i WordPress

KommentarmodereringsomrÄdet visar kommentarer för alla inlÀgg och sidor. Du kan dock se de kommentarer som finns kvar pÄ ett visst inlÀgg individuellt genom att antingen besöka det inlÀgget pÄ din webbplats eller genom ditt adminomrÄde.

Visar kommentarer för ett enda inlÀgg i WordPress-administrationsomrÄdet

Du kan se alla godkÀnda och vÀntande kommentarer för ett inlÀgg genom att öppna det i inlÀggsredigeraren. GÄ helt enkelt till InlÀgg »Alla inlÀgg och klicka pÄ lÀnken Redigera under det inlÀgg du vill öppna. PÄ skÀrmen för inlÀggsredigerare blÀddrar du ner till botten sÄ ser du alla kommentarer som gjorts för inlÀgget.

Moderera kommentarer för ett inlÀgg i adminomrÄdet

Du kan redigera, ta bort, svara och moderera kommentarer direkt hÀrifrÄn. Om du inte ser kommentarerna under inlÀggsredigeraren, klicka sedan pÄ SkÀrmalternativ -knappen lÀngst upp till höger pÄ skÀrmen. Detta leder till en nedÄtgÄende meny dÀr du mÄste markera rutan bredvid Kommentarer. Efter det rullar du bara nedÄt och du kommer att se kommentarer för det inlÀgget under inlÀggsredigeraren.

Visar kommentarer pÄ redigeringsskÀrmen för inlÀgg

Aktivera / inaktivera kommentarer för specifika inlÀgg pÄ WordPress

Det finns ibland nÀr du inte vill att kommentarer ska aktiveras pÄ vissa inlÀgg. WordPress lÄter dig stÀnga av kommentarer för enstaka inlÀgg eller sidor. Redigera helt enkelt ett inlÀgg och blÀddra ner pÄ metaboxen Diskussion pÄ skÀrmen för inlÀggsredigerare. DÀr kan du avmarkera rutan bredvid alternativet.

SlÄ pÄ / av kommentarer för ett enskilt inlÀgg i WordPress

Om du inte hittar diskussionsmetaboxen pÄ inlÀggsredigeringsskÀrmen mÄste du klicka pÄ knappen SkÀrmalternativ lÀngst upp till höger pÄ skÀrmen. Detta kommer att ge en fly-down meny dÀr du mÄste markera rutan bredvid diskussionen. Efter det blÀddrar du ner och du kommer att se diskussionsmetaboxen under inlÀggsredigeraren.

Visar diskussionsmetabox pÄ skÀrmen för postredigerare

KommentarinstÀllningar Konfiguration

WordPress lÄter dig Àndra konfiguration av kommentarer för hela din webbplats. KommentarsinstÀllningssidan finns under InstÀllningar »Diskussion. Det finns olika avsnitt pÄ diskussionsinstÀllningssidan och vi kommer att gÄ igenom varje alternativ pÄ sidan.

SkÀrm för diskussionsinstÀllningar

Det övre avsnittet pÄ diskussionsinstÀllningsskÀrmen styr standardinstÀllningarna för artiklar. Det första alternativet i det hÀr avsnittet gör att din blogg kan meddela andra bloggar nÀr du lÀnkar till dem i en artikel. Det andra alternativet gör att liknande meddelanden frÄn andra bloggar kan accepteras pÄ din webbplats. Dessa kallas pingbacks och trackbacks, och vi rekommenderar att du avmarkerar bÄda dessa alternativ. Det första alternativet kan sakta ner hela din webbplats och det andra alternativet ger dig mÄnga skrÀppostkommentarer.

Det tredje alternativet pÄ artikelinstÀllningsskÀrmen Àr. Det möjliggör kommentarer för alla nya artiklar du skriver pÄ din WordPress-webbplats. Det Àr viktigt att notera att du kan slÄ pÄ och av kommentarer för enskilda artiklar som vi visade dig tidigare i den hÀr artikeln.

Andra kommentarinstÀllningar

Under det andra kommentarinstÀllningsavsnittet kommer du att mÀrka det första alternativet som. Detta alternativ gör det obligatoriskt för kommentarförfattare att ange ett namn och en e-postadress med sina kommentarer. Du mÄste markera detta alternativ sÄvida du inte vill tillÄta anonym kommentar pÄ din webbplats.

Det finns ocksÄ ett alternativ att krÀva att anvÀndare registrerar sig pÄ din webbplats innan de lÀmnar en kommentar, men enligt vÄra Äsikter Àr det inte nödvÀndigt för de flesta webbplatser.

Du kommer ocksÄ att se alternativet för att stÀnga kommentarer pÄ Àldre artiklar. Vissa webbplatsÀgare anvÀnder detta för att förhindra skrÀppost, men det Àr helt personligt.

WordPress tillÄter anvÀndare att svara pÄ kommentarer. Dessa svar visas endast kapslade under den ursprungliga kommentaren om du markerar rutan bredvid. Du kan ange hur djupt dessa kapslade kommentarer kan gÄ. Utseendet pÄ dessa kapslade kommentarer hanteras av ditt WordPress-tema. Att ha för mÄnga nivÄer kan snedvrida lÀsbarheten i kommentarer. StandardinstÀllningen pÄ 5 nivÄer Àr tillrÀckligt bra för de flesta WordPress-teman. Fler avancerade anvÀndare kan kolla in vÄr guide om hur du utformar din WordPress-kommentarlayout.

Om en av dina artiklar blir populÀr och börjar fÄ för mÄnga kommentarer kommer du att mÀrka att kommentarsektionen blir för lÄng. AnvÀndare mÄste rulla mycket för att lÀsa de senaste kommentarerna till artikeln. För att lösa detta problem kan du markera alternativet för att dela upp kommentarer pÄ sidor. Som standard tillÄter detta alternativ 50 toppnivÄkommentarer, du kan öka eller minska detta. Om du vÀljer det hÀr alternativet visas ocksÄ den sista sidan med kommentarer först.

Som standard visar WordPress den senaste kommentaren lÀngst ner. Du kan vÀnda detta för att visa Àldre kommentarer högst upp.

Kommentar e-post och manuella instÀllningar för godkÀnnande

I nÀsta avsnitt kan du ta emot e-post nÀr en anvÀndare lÀmnar kommentarer pÄ din webbplats eller nÀr en kommentar hÄlls för moderering. Det hÀr alternativet Àr bara spÀnnande de första dagarna pÄ din webbplats. NÀr du fÄr fler kommentarer blir dessa e-postmeddelanden irriterande, sÄ vi rekommenderar att du stÀnger av dem.

Under avsnitt Àr det första alternativet att manuellt godkÀnna varje kommentar. Se till att den hÀr rutan Àr markerad sÄ att inga kommentarer kan visas pÄ din webbplats utan ditt godkÀnnande.

Nedanför ser du alternativet. Om det hÀr alternativet Àr markerat visas kommentarer frÄn författare som har en tidigare godkÀnd kommentar utan uttryckligt godkÀnnande. Avmarkera detta alternativ för att se till att alla kommentarer godkÀnns manuellt.

InstÀllningar för kommentarmoderering

Ett mycket vanligt drag bland automatiska skrÀppostkommentarer Àr att de innehÄller mÄnga lÀnkar. Eftersom du redan har stÀllt in att dina kommentarer ska godkÀnnas manuellt kommer alla dina kommentarer att gÄ till modereringskön oavsett hur mÄnga lÀnkar de har.

Du kommer att se ett större textomrÄde dÀr du kan ange ord, IP- och e-postadresser eller URL-adresser som du vill se upp för. Alla kommentarer som matchar saker du anger hÀr skickas till modereringskön. Du behöver inte ange nÄgot hÀr eftersom du redan har stÀllt in att alla kommentarer ska godkÀnnas manuellt, och de gÄr alla till modereringskön ÀndÄ.

StÀlla in avatarer pÄ din WordPress-webbplats

Det sista avsnittet pÄ kommentarinstÀllningsskÀrmen Àr för Avatars. Det hÀr Àr bilderna som visas bredvid kommentarförfattarens namn pÄ din webbplats. WordPress anvÀnder Gravatar, som Àr en gratis tjÀnst som tillÄter anvÀndare att ha samma avatar pÄ alla bloggar de besöker (se vÄr guide om vad som Àr Gravatar). NÀr en kommentarförfattare inte har en Gravatar-bild kopplad till sin e-postadress anvÀnder WordPress Mystery Man som standardgraf. Du kan Àndra detta genom att vÀlja en standardavatar frÄn listan eller till och med lÀgga till din egen anpassade standardgravatar i WordPress.

Det Àr allt, du har konfigurerat dina kommentarinstÀllningar. Glöm inte att klicka pÄ knappen för att lagra dina instÀllningar.

Kommentarer frÄn tredje part

Under Ären har flera tredjeparts kommentarplattformar introducerats för WordPress. Varje plattform har sitt eget moderationsgrÀnssnitt och teknik. PÄ WPBeginner anvÀnder vi Disqus kommentarsystem.

För de som undrar varför vi anvÀnder Disqus, hÀr Àr en detaljerad skrivning om varför vi bytte till Disqus och hur du kan stÀlla in Disqus pÄ din webbplats.

Vi hoppas att den hÀr artikeln hjÀlpte dig att lÀra dig att konfigurera och moderera kommentarer i WordPress.

Om du gillade den hÀr artikeln, prenumerera sedan pÄ vÄr YouTube-kanal för WordPress-sjÀlvstudier. Du kan ocksÄ hitta oss pÄ Twitter och Google+.