Nybörjarhandbok: Vad Àr WordPress-underhÄll och hur man gör det enkelt

Nybörjarhandbok: Vad Àr WordPress-underhÄll och hur man gör det enkelt

WordPress-underhÄll? Vad Àr det?! Du

SĂ„ du har precis installerat WordPress för första gĂ„ngen och du kan inte vara mer glad över resultaten. Allt Ă€r enkelt, intuitivt och du publicerar regelbundet bra innehĂ„ll – allt enkelt med en erfaren webbansvarig.

DÄ börjar ovÀntade saker hÀnda.

Först Àr det bara ett plugin som ber om en uppdatering. Sedan en till. DÀrefter Àr ditt tema uppenbarligen förÄldrat. Slutligen mÄste hela WordPress-programmet uppdateras. En uppdatering gÄr inte sÄ bra, och nu har du fel.

Du börjar undra om du behöver sĂ€kerhetskopiera dina blogginlĂ€gg – trots allt har du skrivit tusentals vĂ€rdefulla ord som förbrukade timmar och timmar av din tid. Du vill inte hamna i en av dessa bloggare som frĂ„gar WordPress-forumet hur du Ă„terstĂ€ller din blogg – men du vet inte heller var du ska börja med regelbundet WordPress-underhĂ„ll.

Det Àr dÀrför vi har sammanstÀllt nÄgra tips för att göra WordPress-underhÄll enkelt, intuitivt och effektivt.

Hur man förenklar WordPress-underhÄll frÄn början

Om du ska behÄlla din WordPress-webbplats eller blogg ordentligt behöver du tvÄ saker. Först behöver du rÀtt verktyg och taktik som gör sÀkerhetskopiering och övervakning av din WordPress-webbplats sÄ enkel som möjligt.

För det andra mÄste du införa ett par bra vanor. NÀr allt kommer omkring vill du inte att WordPress-underhÄll tar lÀngre tid Àn vad som Àr absolut nödvÀndigt.

WordPress-underhÄllstaktik och verktyg

SÄ för att hjÀlpa dig att implementera en WordPress-underhÄllsstrategi som skyddar din vÀrdefulla webbplats, lÄt oss börja med de taktik och verktyg som kan hjÀlpa dig.

1. Gör en sÀkerhetskopia av din WordPress-webbplats

Vi har just publicerat en detaljerad information om hur du sÀkerhetskopierar din WordPress-webbplats, men om du har brÄttom Àr det hÀr en snabb lösning.

Det finns ett antal sĂ€tt att göra detta – till exempel kan du sĂ€kerhetskopiera manuellt via webbhotellets cPanel – men vi Ă€r inte intresserade av olika sĂ€tt. Vi vill ha ett enkelt och effektivt sĂ€tt: ett WordPress-plugin.

SĂ„ … installera BackWPup:

Titta pÄ videoklippen och efter alla de första instÀllningarna Àr det enkelt att sÀkerhetskopiera din WordPress-webbplats genom att klicka pÄ nÄgra knappar sÄ ofta.

2. Rensa upp din WordPress-databas

Du kanske kan berÀtta frÄn föregÄende tips att vi gillar bra, enkla WordPress-plugins som gör det mesta för dig. WP Optimize Àr ett databasrensningsverktyg som hanterar allt frÄn att ta bort inaktuella inlÀggsrevisioner till att rensa ackumulerat postavfall.

(LÀgg ocksÄ till en anteckning till dig sjÀlv om att du regelbundet vill ta bort plugins som du inte lÀngre anvÀnder nÀr du genomgÄr WordPress-underhÄllsuppgifter.)

3. Kontrollera om din webbplats Àr indexerad i sökmotorerna

Om du vill att mÀnniskor ska kunna hitta din webbplats mÄste du se till att den Àr indexerad eller listad i sökmotorer som Google.

Att göra nÄgot sÄ enkelt som att skriva webbplats: yoursite.com i Googles sökmotorfÀlt Àr ett snabbt sÀtt att kontrollera att ditt innehÄll Àr indexerat och redo att visas för internetsökare.

Ett mer avancerat alternativ Àr att anvÀnda gratis Screaming Frog SEO Spider Tool för att analysera din webbplats. Detta verktyg kommer att identifiera trasiga lÀnkar, upptÀcka duplicerat innehÄll och utföra nÄgra andra viktiga SEO-relaterade uppgifter för att sÀkerstÀlla att din webbplats ger en positiv anvÀndarupplevelse och Àr sökmotorvÀnlig.

(En annan uppgift du kan utföra Àr att söka pÄ Google efter nÄgra av de nyckelord som du riktar in i ditt innehÄll. Denna uppgift kan utföras sÄ ofta, bara för att kontrollera din synlighet i sökmotorerna.)

4. Kör en sÀkerhetskontroll

Att skanna din WordPress-blogg efter skadlig programvara kanske inte verkar viktigt nu. Det Àr dock nÄgot du önskar att du hade gjort dagen efter att din webbplats har hackats eller infekterats. Du kanske inte tror att du Àr ett mÄl för hackare, men skadlig kod har ett eget liv och bryr sig inte vem du Àr.

Det gratis Sucuri WordPress-pluginet kan hjÀlpa dig med den hÀr viktiga underhÄllsuppgiften.

5. Aktivera underhÄllslÀge

NÀr du utför arbete pÄ din webbplats kan det vara en bra idé att byta till underhÄllslÀge. Om du behöver uppdatera din webbplats snabbt Àr det bÀst att inte göra stegvisa Àndringar som alla kan se. AnvÀnd istÀllet underhÄllslÀge för att tillfÀlligt göra din webbplats otillgÀnglig medan du arbetar med att förbÀttra den. Detta Àr vanligtvis bara nödvÀndigt nÀr du uppdaterar ditt tema, men det Àr nÄgot som Àr vÀrt att veta om.

Det finns ett plugin som heter WP Maintenance Mode som hjÀlper dig med det. Det Àr ganska enkelt att anvÀnda och lÄter dig visa en fin platshÄllarskÀrm som dina besökare kommer att se medan du arbetar bakom gardinerna.

5. Övervaka din sökmotoroptimering

Den hÀr viktiga WordPress-underhÄllsuppgiften följer efter att din webbplats Àr indexerad i sökmotorerna. Uppgiften att optimera webbplatsens sökmotor (SEO) Àr dock aldrig klar.

Gratis WordPress-plugins som Yoast SEO kan göra ditt liv enklare i den hÀr avdelningen. Plugin kommer att skanna ditt innehÄll och lÄta dig veta vilka av dina inlÀgg och sidor som skulle kunna optimeras bÀttre för ökad synlighet i sökmotorerna.

Med Yoast SEO Ă€r ditt mĂ„l att vĂ€nda ett rött ljus till ett grönt ljus. Det tar bara nĂ„gra minuter per inlĂ€gg och kan i slutĂ€ndan resultera i kraftigt förbĂ€ttrade rankningar för sökmotorer och mer trafik för din WordPress-webbplats – nĂ„got vi alla vill ha!

Hur man gör WordPress-underhÄll sÄ smÀrtfritt som möjligt

Nu har du en lista med verktyg som hjÀlper dig att hantera WordPress-underhÄll pÄ sÄ lite som nÄgra minuter varje mÄnad. Men du uppnÄr faktiskt inte den produktivitetsnivÄn om du inte Àr medveten om de bÀsta metoderna. Lyckligtvis har vi nÄgra förslag:

a) StÀll in ett regelbundet underhÄllsschema

AnvÀnd ett verktyg som Google Kalender för att pÄminna dig nÀr det Àr dags att arbeta med underhÄllet av din WordPress-webbplats. Om det behövs, inkludera en lÀnk för att lÀgga upp i beskrivningen som en pÄminnelse om alla rÀtt verktyg och steg.

https://themeisle.com/blog/wordpress-maintenance-guide/

Vi rekommenderar ocksÄ att du hÄller en Google Sheets- eller Excel-fil med en uppgiftslista över dina uppgifter, som att sÀkerhetskopiera dina data och köra en sÀkerhetsskanning.

b) Testa dina formulÀr

Om din webbplats har nÄgra formulÀr som kontaktformulÀr eller bestÀllningsformulÀr, Àr det viktigt att du testar dem genom att skicka en dummy-post. Du skulle inte vilja riskera att kundförfrÄgningar eller kundledningar försvinner, eller hur?

c) StÀll in och övervaka sökordsmÄl

Det finns ett gammalt ordsprĂ„k – “det som mĂ€ts blir hanterat.” Om du inte mĂ€ter dina sökmotorresultat, varför skulle du förvĂ€nta dig stegvisa förbĂ€ttringar?

För att hjÀlpa till med detta, installera och övervaka Google Analytics under din webbplatsinstÀllning för att mÀta hur du presterar i enlighet med dessa sökordsmÄl. Det Àr frestande att titta pÄ Google Analytics varje dag, men en gÄng i mÄnaden bör det rÀcka efter att du har en bra rutin pÄ plats.

Slutliga tankar om WordPress-underhÄll

NÀr du har fÄtt alla nödvÀndiga verktyg inkopplade och igÄng, bör din pÄgÄende WordPress-underhÄllsstrategi inte ta mycket av din tid alls. Genom att följa en noggrann underhÄllsrutin med bestÀmda intervaller, som inkluderar sÀkerhetskopior, datarengöring, SEO och sÀkerhet, hjÀlper du dig att förbÀttra WordPress-upplevelsen för bÄde dina lÀsare.

Ingen vill ha en rörig WordPress-administrationspanel som Àr full av varningar och felmeddelanden, och ingen vill riskera att förlora allt innehÄll och hÄrt arbete eftersom de inte sÀkerhetskopierade sin webbplats med nÄgra fÄ klick. SÄ lÀnge du anvÀnder rÀtt verktyg och utvecklar rÀtt vanor blir din webbplats desto bÀttre för det.