Poliser tvingar misstÀnkta att lÄsa upp iPhone med Face ID för första gÄngen

Facebook ID Alternative Appearance

En misstÀnkt i USA tvingades av brottsbekÀmpande myndigheter att lÄsa upp sin iPhone med Face ID. Fallet kommer sannolikt att inleda en lÄng omgÄng rÀttsliga ansökningar för att avgöra om detta Àr konstitutionellt, enligt Forbes.

Tillbaka i augusti sökte FBI hem hos den 28-Ärige Grant Michalski, bosatt i Columbus, Ohio. BevÀpnad med en sökningsorder, var Michalski tvungen att aktivera Face ID för att öppna sin iPhone X. Genom att göra det kunde polisen plocka igenom den misstÀnktes information. Han anklagades slutligen för att ha tagit emot och inneha barnpornografi.

Michalski-Ă€rendet beskrivs som ”ytterligare ett viktigt ögonblick” i den pĂ„gĂ„ende striden mellan brottsbekĂ€mpning och teknikleverantörer. Det följer flera fall dĂ€r misstĂ€nkta fick veta att lĂ„sa upp sina iPhones med sina fingeravtryck.

BrottsbekÀmpning i Ohio erhöll en sökningsorder i det senaste fallet. Det finns emellertid oro för anvÀndningen av sÄdan taktik.

Jerome Greco, personaladvokat vid Legal Aid Society, sa till exempel:

Traditionellt skulle det vara lagligt att anvÀnda en persons ansikte som bevis eller för att skaffa bevis. Men aldrig tidigare har vi haft sÄ mÄnga mÀnniskors egna ansikten vara nyckeln till att lÄsa upp sÄ mycket av deras privata information.

Vart detta gÄr hÀrifrÄn Àr okÀnt.

Fred Jennings, en seniorassistent vid Tor Ekeland Law, sa att fall som Michalski skulle kunna falla under det femte Àndringsförslaget, som lovar att skydda individer frÄn att Ätalas i rÀttegÄngar.

“Lagen Ă€r inte vĂ€l utformad för att ge det intuitiva skydd som mĂ€nniskor tĂ€nker pĂ„ nĂ€r de anvĂ€nder en Face ID-upplĂ„sning,” sa Jennings. ”MĂ€nniskor tĂ€nker vanligtvis inte [when they use Face ID] att det Ă€r en fysisk handling sĂ„ jag har inte den hĂ€r rĂ€tten mot sjĂ€lvinkriminering. ”

Och med Apples enheter kan det vara svĂ„rare för de tilltalade att argumentera för att deras ansikte Ă€r en kunskap som skyddas av den femte Ă€n för fingrarna. ”Förmodligen om brottsbekĂ€mpning sĂ€ger att anvĂ€nd ditt finger för att lĂ„sa upp, kunskapen om vilket finger [will unlock an iPhone] Ă€r fortfarande en kunskap som produceras av individen, ”förklarade Jennings. “Med Face ID lĂ„ses det upp av design endast med en mycket specifik och uppenbar och kroppsdel.”

Det kommer att bli intressant att se vart detta gÄr hÀrifrÄn. Utan tvekan kommer det att finnas mycket fram och tillbaka innan enighet uppnÄs.

Face ID Àr tillgÀngligt pÄ iPhone X 2017 och Ärets iPhone XS, iPhone XS Max och kommande iPhone XR.

Var stÄr du i den hÀr frÄgan? LÄt oss veta nedan.