Potentiellt dÄliga nyheter för Spotify dÄ EU godkÀnner Apples planerade förvÀrv av Shazam

Potentiellt dÄliga nyheter för Spotify dÄ EU godkÀnner Apples planerade förvÀrv av Shazam

Som förvÀntat har Europeiska unionens antitrustregulatorer officiellt godkÀnt Apples planerade förvÀrv av Shazam, den brittiska musikupptÀckningsappen, för en rapporterad $ 400 miljoner.

Efter sin första bedömning av förvÀrvet har EU-tillsynsmyndigheter genomfört sin egen utredning efter att de ursprungligen verkade vara oroliga över att affÀren skulle kunna skada konkurrensen. IgÄr drog undersökningen slutsatsen att det föreslagna förvÀrvet av Shazam av Apple inte skulle skada eller minska konkurrensen pÄ marknaden för digital musikstreaming.

“Efter att ha analyserat Shazams anvĂ€ndar- och musikdata noggrant fann vi att Apple inte skulle förvĂ€rva konkurrensen pĂ„ marknaden för digital musikströmning,” sa Margrethe Vestager, EU-kommissionĂ€r för konkurrens, i ett förberett uttalande.

Hon tog stĂ€llning till att tillgĂ„ng till Shazams data inte skulle öka Apples förmĂ„ga att rikta musikĂ€lskare vĂ€sentligt. Varje beteende som syftar till att fĂ„ anvĂ€ndare att byta ”skulle bara ha en försumbar inverkan” utan att stĂ€nga Apples rivaler ur marknaden.

”Data Ă€r nyckeln i den digitala ekonomin. Vi mĂ„ste dĂ€rför noggrant granska transaktioner som leder till förvĂ€rv av viktiga datamĂ€ngder, inklusive potentiellt kommersiellt kĂ€nsliga, ”tillade Vestager. Jag hĂ„ller inte med. Medan affĂ€ren inte minskar konsumenternas val, kommer Apples inriktningsförmĂ„ga att förbĂ€ttras genom att slĂ„ samman Shazam och Apple Music-data, sĂ„ mycket Ă€r sĂ€kert.

Shazam handlar om lÄtar som folk gillar men minns inte namnen pÄ. Apple Music, Ä andra sidan, handlar om lÄtar vi redan kÀnner och Àlskar. Att slÄ samman de tvÄ datamÀngderna ger Apple bÀttre kunskap om vÄr musiksmak.

IPhone-tillverkaren meddelade affÀren i december förra Äret.

“Apple Music och Shazam passar naturligt, de delar en passion för musikupptĂ€ckt och levererar fantastiska musikupplevelser till vĂ„ra anvĂ€ndare”, sa Apple dĂ„. “Vi har spĂ€nnande planer i vĂ€ntan och vi ser fram emot att kombinera med Shazam efter godkĂ€nnande av dagens avtal.”

Shazam har konsekvent rankats som en av de mest populÀra iOS-apparna. Appen för mediaidentifiering anvÀnds av hundratals miljoner mÀnniskor runt om i vÀrlden, över flera plattformar.

Apple har anvĂ€nt Shazams backend sedan iOS 8 för att fĂ„ Siri att identifiera lĂ„tar som spelas runt anvĂ€ndaren (”Hej Siri, vad Ă€r den hĂ€r lĂ„ten?”). Shazam-appar erbjuds fortfarande pĂ„ iPhone, iPad, Apple Watch, iMessage och Mac. Programvaran stöder Apple Music och innehĂ„ller funktioner för förstĂ€rkt verklighet för att hitta innehĂ„ll baserat pĂ„ bilder som tagits med appen.