Recension: Affinity Designer visar att man kan skapa vektorillustrationer pÄ iPad som ett riktigt proffs

affinity designer iPad content selections

Brittisk utvecklare Serif i juli slÀppte en iPad-upplagan av Affinity Designer, dess Adobe Illustrator-rival för Mac- och Windows-datorer. Idag tar vi en mycket nÀrmare, mer omfattande titt pÄ denna förstklassiga iPad-app för vektorritning som inte sparar pÄ avancerade funktioner för att förvandla Apple-surfplattan till en premiÀrplattform för digitala illustratörer och artister.

Den fullblÄsta iPad-appen Àr till ett pris av bara 19,99 dollar, som vi anser vara en total stjÀlning för en sÄ kraftfull mjukvara. Affinity Designer för iPad-paket med fullt Apple Pencil-stöd med lutnings-, vinkel- och tryckdetektering.

Men du hittar mycket mer i den hÀr trippel-A-appen, frÄn de tillgÀngliga verktygen för nybörjare och de mer avancerade grejer som syftar till kreativa proffs.

Vektor vs. raster

En viktig fördel med att konstruera illustrationer frĂ„n vektorelement som i Adobe Illustrator – i motsats till att manipulera pixlar i rasterbaserade appar som Photoshop eller Pixelmator – Ă€r att vektorinnehĂ„ll som dina teckensnitt och PDF-dokument behĂ„ller full trohet och skarphet oavsett zoomnivĂ„ .

Upplösningsoberoende Àr bra nÀr du arbetar med grafik för allt frÄn marknadsföringsbroschyrer, webbplatser och UI-design till cool konceptkonst och logotyper för memes och vad inte.

Affinity Designer för iPad har ett kraftfullt urval av vektorritningsverktyg för att skapa upplösningsoberoende ritningar, sÄsom logotyper, konstverk etc.

Eftersom de representeras matematiskt Àr vektorobjekt upplösningsoberoende. Du kommer direkt att uppskatta detta nÀr du först spelar med Affinitys nÀstan oÀndliga zoom. Eller nÀr du kan exportera projektet med vilken upplösning du vill utan kvalitetsförlust.

Praktisk genomgÄng av video

Vi har bett vÄr unga videoredigerare Harris Craycraft att sÀtta ihop en praktisk video genomgÄng av de viktigaste funktionerna i Designer, hÀr Àr vad han kom pÄ.

Prenumerera pÄ iDownloadBlog pÄ YouTube

Tack vare ett delat filformat och sömlös vÀxling mellan Affinity-appar Àr Designer den perfekta följeslagaren till deras fotohanteringsapp Foto (finns Àven pÄ iPad i App Store för 19,99 USD) och den kommande stationÀra publiceringsprogramvaran Utgivare, för nÀrvarande tillgÀnglig som en gratis offentlig beta före lansering senare i Är.

Det grundlÀggande

NÀr du startar den hÀr kraftfulla studioappen dyker en stÀnkskÀrm upp.

DÀrifrÄn har du flera alternativ för att öppna ett dokument frÄn molnet (pÄ sÄ sÀtt skrivs över filen), importera din design frÄn molnet (skapa en ny fil), importera innehÄll frÄn ditt bildbibliotek eller starta ett helt nytt projekt frÄn grunden . För att redigera ett dokument separat, dubbelklickar du bara pÄ det.

Dina molndokument Àr tillgÀngliga pÄ valfri mobil eller stationÀr enhet via appen.

val av innehÄll för affinitetsdesigner iPad

Liksom andra vektorbaserade verktyg ger Designer dig mÄnga alternativ för att sÀtta ihop design precis som du tÀnkt dig. För alla dokument kan du vÀlja dess storlek, tilldela en anpassad fÀrgprofil och Àndra en massa andra detaljerade instÀllningar.

TvĂ„ grundlĂ€ggande uppgifter nĂ€r det gĂ€ller att rita illustrationer i vektorappar som Designer – att integrera bilder i projekt och anpassa bakgrunden – Ă€r lĂ€ttillgĂ€ngliga.

Dokumentanpassning med CMYK-export, dina PANTONE-fÀrgrutor och mer!

Dokumentmenyn innehÄller en massa alternativ, bland annat att importera eller infoga dokument, bilder och annat innehÄll i projektet.

Designerpersoner

Designer skiljer sig frÄn Adobe Illustrator och andra vektorritningsappar för kreativa proffs genom att integrera personas, som möjliggör olika sÀtt att arbeta i appen. Det finns tre olika personligheter tillgÀngliga, var och en med sin egen uppsÀttning funktioner:

Du kan vÀxla mellan personas med ett enda tryck för att din arbetsyta, verktyg och paneler i appen ska Àndras till den personens sÀtt att arbeta.

Ritning med vektorverktyg

Standard Draw-personan har alla verktyg du behöver för att skapa upplösningsoberoende vektorformer som kan Àndras pÄ nÄgot sÀtt du vill utan att förlora kvaliteten. Du kan rita med pennaverktyget eller vektorborsten och byta frÄn över hundra olika penseltyper och sÄdana parametrar som tjocklek, opacitet och fÀrg.

Du kan manipulera en form genom att lĂ€gga till eller Ă€ndra punkter lĂ€ngs kurvan. Det Ă€r sĂ€rskilt imponerande hur enkelt det Ă€r att lĂ€gga till text pĂ„ en sökvĂ€g – du slĂ„r bara med fingret antingen ovanför eller under kurvan – och drar texten vart du vill lĂ€ngs kurvan. FX-knappen ger dig tillgĂ„ng till en massa transformationer och effekter, som 3D-extrudering, Gaussisk oskĂ€rpa och överlĂ€gg, som kan appliceras pĂ„ valfritt lager eller valt objekt.

affinitetsdesigner iPad: text lÀngs en kurva

AnvÀnd Draw-personen för att skapa vektorritningar, logotyper, app- eller webbdesignelement och sÄ vidare.

MĂ„la med rasterborstar

Med Pixel-personan kan du manipulera bitmappsbilder och skapa rasterobjekt med upplösningsberoende verktyg, som gradientfyllning, rasterborstare och sÄ vidare.

AnvĂ€nd frihandverktyget för att dra runt ditt val. Att lĂ€gga till eller ansluta linjer Ă€r enkelt tack vare det polygonala verktyget som anvĂ€nds för att producera raka kanter. Jag gillade ocksĂ„ det magnetiska lĂ€get – som följer en bana och knĂ€pps till pixelkanterna mellan anslutningspunkterna – och en smart urvalsborste med snĂ€pp mot kanter och automatisk val.

Affinity Designer för iPad: en skÀrmdump som visar penselval och rasterverktyg

Att finjustera val Àr ocksÄ enkelt: du kan borsta över sektioner för att matta dem, vilket uppmanar Designer att bearbeta valet pÄ nytt, eller vÀxla till förgrundsverktyget för att lÀgga till i stÀllet för att dra frÄn ditt val. För att justera för mest kontrast och noggrannhet nÀr du gör exakta val, Àndra bakgrunden i instÀllningarna.

AnvÀnd den hÀr personan för att producera mÄlade rasterbilder instÀllda pÄ en viss pixelupplösning. För maximal effekt kan du berika dina bitmappsbilder med rasteriserade vektorobjekt som logotyper och andra konstverk som du tidigare skapat med Draw-personan.

affinitetsdesigner iPad: förfina urvalet med hjÀlp av rasterborstar

NÀr du har skapat nÄgra former kan du verkligen krydda ditt arbete genom att utforska lutningarna under effektmenyn. Det hÀr Àr vÀldigt kraftfullt: du kan Àndra slutpunkter, lÀgga till dina egna steg, zooma in och ut, Àndra OH-film och sÀtt, mycket mer.

Exportera alternativ

Exportpersonen handlar om enstaka objekt, lager eller hela dokument. AnvÀnd den för att automatiskt skapa skivor baserat pÄ specifika parametrar som storlek, format, komprimering, fÀrger, exportformat etc.

Med Affinity Designer för iPad kan du prototypa anvÀndargrÀnssnitt, webbdesign och mer

Medan exportpersonen lÄter dig exportera filer i en mÀngd anvÀndbara format, varav nÄgra Àr lÀmpliga för webben, Àr det inte en fullstÀndig webbsajt-app. Och Àven om Pixel-personan har nÄgra fotoredigeringsfunktioner, sÄ Àr den inte lika fullstÀndig som personorna i Affinitys Photo-app.

JÀmförbar med Adobe Illustrator

PÄ mÄnga sÀtt Àr Affinity Designer jÀmförbar med Adobe Illustrator.

Och med förmĂ„ner ser du inte ofta i en mobilapp – som att importera teckensnitt eller omfattande stöd för pressfĂ€rdiga PDF / X-4 och helt lager Photoshop PSD-filformat (och flera andra vektorformat som SVG och EPS) – det blir inte bĂ€ttre Ă€n detta, verkligen.

affinitetsdesigner iPad: lÀgga till prickar lÀngs en kurva

AnvÀndargrÀnssnittet kan vara lite övervÀldigande först, men det hÀr var inte helt ovÀntat.

Kom ihÄg, det hÀr Àr ingen leksak. Jag önskar att nÄgra av de mest anvÀnda verktygen inte var dolda bakom flyout-menyer, som zoom för att passa och zooma till 100%. Jag antar att utvecklare kan fixa det i en framtida uppdatering.

Utöver det har jag inte haft nÄgra större klagomÄl om den hÀr kraftfulla appen.

Nyckelfunktioner

HÀr Àr de viktigaste höjdpunkterna i det du kommer att Àlska med Affinity Designer.

Optimerad för iPad

Realtidsprestanda

Perfekt fÀrg och utskrift

Verkligen multidisciplin

För att lÀra dig mer om Affinity Designer för iPad, kolla in den officiella webbplatsen.

Sammanfattningsvis

Att lĂ€gga en otrolig mĂ€ngd kreativ kraft i hĂ€nderna pĂ„ iPad-Ă€garen, konkurrerar den hĂ€r appen mycket bra med de betydligt dyrare avancerade illustrationsskapande apparna. Det konkurrerar Ă€ven framgĂ„ngsrikt med Photoshop’s finjusterade urval och andra funktioner.

Tack vare Designerens rikedom och otroliga djup blir din iPad Pro verkligen en premiÀrplattform för digitala illustratörer och artister. Utanför lÄdan fÄr du funktioner som lagerstilar, flera konstbrÀdor, avancerade textverktyg, rastermÄlningsmöjligheter och sÄ vidare.

Affinity Designer för iPad-banner

Affinity Designer drar full nytta av Apples Metal-grafikramverk som pÄskyndar grafik genom att möjliggöra lÄg överheadÄtkomst till GPU. Du fÄr 120 bilder per sekund pÄ din iPad Pro oavsett vad du gör. Metal hjÀlper Designer att konvertera all kraft och precision i sin stationÀra app till en anmÀrkningsvÀrt kraftfull och flytande surfplattaupplevelse.

Jag tycker ocksĂ„ att appen Ă€r en bra medborgare pĂ„ bĂ„de iOS och macOS — iCloud Drive-integrationen gör att lagring och delning av dina projekt Ă€r friktionsfri och enkel. Och med en rad professionella ritverktyg, en komplett vektorverktygssats med robust CMYK-fĂ€rgstöd och den mest avancerade exportfunktionen som nĂ„gonsin sett pĂ„ iPads, vad finns det inte att tycka om?

Kolla in Serifs reklamvideo för iPad-appen, inbÀddad nedan.

Som jag nÀmnde i början av denna recension Àr Affinity Designer för iPad en stjÀl Àven om du bara Àr fjÀrrintresserad av att skapa komplexa vektorbaserade mönster.

Jag gillar att utvecklare har prissatt appen sĂ„ aggressivt – jag förvĂ€ntar mig normalt en sĂ„ överkomlig prispoĂ€ng frĂ„n ett premium-iPad-spel som Sid Meiers Civilization VI men absolut inte frĂ„n en kraftfull, professionell programvara för produktivitet och innehĂ„llsskapande.

Fördelar och nackdelar

HÀr Àr vad vi gillade och ogillade med Affinity Designer

Fördelar

Nackdelar

Vill du testköra Designer’s desktop-app för Mac och Windows?

Ladda ner din kostnadsfria testversion frÄn Serif-webbplatsen!

Priser och tillgÀnglighet

Grab Affinity Designer för iPad i App Store för 19,99 USD.

TĂ€nk pĂ„ att Affinity Designer krĂ€ver en ganska modern iPad-modell, som en iPad Pro, iPad Air 2 eller vilken som helst tidig 2017-iPad eller nyare. Äldre modeller stöds inte.

Affinity Designer för macOS Àr en nedladdning pÄ $ 49,99 frÄn Mac App Store.