SÄ hÀr lÀgger du till utvalda bilder eller publicerar miniatyrer pÄ WordPress

Featured image metabox in WordPress

Utvalda bilder, Àven kÀnda som inlÀggsminiatyrer, Àr en populÀr funktion i WordPress-teman. Idag har de flesta WordPress-fotograferingsteman, restaurangteman, kyrkoteman och andra typer av teman inbyggt stöd för inlÀggsminiatyrer. I den hÀr artikeln visar vi dig hur du lÀgger till utvalda bilder eller lÀgger in miniatyrer pÄ WordPress.

Du kanske tÀnker pÄ varför anvÀnder vi utvald bild och inlÀggsminiatyr omvÀxlande. Tja, nÀr den hÀr funktionen först introducerades i WordPress 2.9 kallades den miniatyrer för inlÀgg. Men i nÀsta version döptes det om till den utvalda bilden.

Nybörjarguide för utvalda bilder i WordPress

Utvalda bilder eller inlÀggsminiatyrer Àr en temafunktion. De flesta teman som Genesis och andra stöder bilder som standard.

Ett enkelt sÀtt att ta reda pÄ om ditt tema stöder utvalda bilder Àr att gÄ till postredigeraren. Skapa helt enkelt ett nytt inlÀgg och blÀddra nerÄt lite för att se om det finns en metaruta som heter utvalda bilder pÄ höger sida av skÀrmen.

Videohandledning

Prenumerera pÄ WPBeginner

Om du inte gillar videon eller behöver fler instruktioner, fortsÀtt lÀsa.

LÀgga till miniatyr för inlÀgg eller utvalda bilder pÄ WordPress

För att lĂ€gga till en utvald bild i ett WordPress-inlĂ€gg, klicka helt enkelt pĂ„ lĂ€nken “StĂ€ll in utvald bild” inuti den metabox som visas i bilden ovan.

Detta öppnar WordPress Media Uploader. Du kan anvÀnda det för att ladda upp en bild frÄn din dator eller anvÀnda en befintlig bild frÄn ditt mediebibliotek. NÀr du vÀl har valt bilden klickar du bara pÄ knappen Ange utvald bild.

StÀlla in en utvald bild i WordPress

Bilden visas i metafÀltet Utvalda bilder, sÄ hÀr:

En utvald bild tillagd i ett WordPress-inlÀgg

Det Àr viktigt att notera att bilden kan se lite annorlunda ut i ditt tema. Allt beror pÄ hur ditt tema hanterar utvalda bilder.

Vissa tidningsteman anvÀnder mindre miniatyrer lÀngs sidans inlÀggssammanfattningar pÄ huvudsidan och en större version i vyn med en enda inlÀgg.

Beroende pÄ instÀllningar som definierats av din temautvecklare, visas din utvalda bild automatiskt med dina inlÀgg. Men om du vill Àndra hur ditt tema hanterar utvalda bilder och lÀgger in miniatyrer fortsÀtter du att lÀsa.

Notera: Allt under detta krÀver kodningskunskap.

Temautvecklarguide för utvalda bilder och inlÀgg av miniatyrer i WordPress

Även om utvald bild Ă€r en populĂ€r funktion som stöds av ett stort antal teman, Ă€r det fortfarande möjligt att du anvĂ€nder ett tema som inte stöder utvalda bilder. I sĂ„ fall kan du lĂ€gga till utvalt bildstöd till ditt tema. Om du Ă€r bekvĂ€m med att redigera temafiler och kĂ€nner dig lite CSS, kan du göra det sjĂ€lv.

För att lÀgga till stöd för utvalda bilder i ett WordPress-tema mÄste du lÀgga till den hÀr raden kod i ditt temas funktioner.php-fil:


add_theme_support( 'post-thumbnails' );

Den hÀr koden kommer att möjliggöra stöd för utvalda bilder för inlÀgg och sidor. Du kan nu gÄ till inlÀgg eller sidor sÄ visas alternativet för utvalda bilder aktiverat. Men nÀr du stÀller in en utvald bild visas den inte automatiskt i ditt WordPress-tema. För att visa utvalda bilder i ditt tema mÄste du redigera dina mallar och lÀgga till denna kodrad dÀr du vill visa den utvalda bilden:


<?php the_post_thumbnail(); ?>

Filerna du lÀgger till ovanstÄende kod i varierar beroende pÄ ditt tema. Du vill lÀgga till koden i din inlÀggsslinga.

OvanstÄende kod Àr den grundlÀggande funktionen som du behöver för att lÀgga till stöd för utvalda bilder och visa utvalda bilder i ditt tema. För att stÀlla in bildstorlek för utvalda bilder du laddar upp, mÄste du lÀgga till den hÀr raden kod i din functions.php-fil.


set_post_thumbnail_size( 50, 50);

Parametrarna för set_post_thumbnail_size Àr i denna ordning: bredd, höjd.

Du kan ocksÄ stÀlla in ytterligare bildstorlekar som ska anvÀndas med funktionen_post_thumbnail (). Till exempel:


// Image size for single posts
add_image_size( 'single-post-thumbnail', 590, 180 );

I det hÀr exemplet har vi lagt till en ny bildstorlek som heter en-post-miniatyrbild med 590 pixlar med och 180 pixlar höjd. För att anvÀnda denna bildstorlek i vÄrt tema mÄste vi fortfarande lÀgga till den i lÀmplig temafil. Kolla in vÄr guide för att lÀgga till ytterligare bildstorlekar i WordPress för mer information.

Om du tidigare har överfört utvalda bilder, men de fortfarande visas i nÄgon annan storlek, mÄste du Äterskapa miniatyrer och bildstorlekar för Àldre inlÀgg.

Nedan följer ett exempel pÄ den presenterade bildfunktionen med en specifik bildstorlek.


<?php the_post_thumbnail( 'single-post-thumbnail' ); ?>

Detta Àr uppdelad version av den fullstÀndiga funktionaliteten. Du kan utöka funktionerna hos utvalda bilder ytterligare. Du kan till exempel stÀlla in en standard reservbild för inlÀggsminiatyrer, visa utvalda bilder med bildtexter eller till och med lÀgga till flera inlÀggsminiatyrer eller utvalda bilder.

Vi hoppas att den hÀr artikeln hjÀlpte dig att lÀra dig hur du lÀgger till utvalda bilder eller lÀgger in miniatyrer pÄ WordPress. Du kanske ocksÄ vill kolla in vÄr lista över 14 bÀst utvalda plugins och tutorials för WordPress.

Om du gillade den hÀr artikeln, prenumerera sedan pÄ vÄr YouTube-kanal för WordPress-sjÀlvstudier. Du hittar oss ocksÄ pÄ Twitter och Facebook.