Sonys nya 48MP kamerasensor kan lösa Apples problem med att skjuta pÄ iPhone i svagt ljus

2018 iPhone Photography Award winners

Medan Apple stadigt har förbÀttrat fotograferingsfunktionerna i svagt ljus pÄ iPhone-kamerorna, slÄr Samsung det fortfarande nÀr det gÀller fotografering med hög kÀnslighet. Detta kan förÀndras om Apple vÀljer att anvÀnda Sonys nya 48-megapixel kamerasensor i framtida iPhone-modeller.

AvtĂ€ckt i morse levererar den nya IMX586-sensorn med staplad design och ultrakompakt pixelstorlek pĂ„ 0,8 ÎŒm 48 effektiva megapixlar, branschens högsta pixelantal. Sensorn packar alla dessa pixlar pĂ„ en 1/2-typ (8,0 mm diagonal) enhet.

Den anvĂ€nder Quad Bayer-fĂ€rgfilteruppsĂ€ttningen dĂ€r intilliggande 2 × 2 pixlar kommer i samma fĂ€rg och möjliggör fotografering med hög kĂ€nslighet. Under fotografering i svagt ljus lĂ€ggs signalerna frĂ„n de fyra intilliggande pixlarna till. Detta höjer i princip kĂ€nsligheten till en nivĂ„ som motsvarar 1,6 ÎŒm pixlar, vilket fungerar till cirka 12 megapixlar.

Den har fyra gÄnger det dynamiska omfÄnget för de tidigare sensorerna, vilket gör att den kan fÄnga scener med bÄde ljusa och mörka omrÄden med minimal höjdutblÄsning eller förlust av detaljer i skuggor.

TL; DR: den nya sensorn tar ljusa, tystgÄende foton och videor.

Det hÀr Àr inte första gÄngen vi sÄg en smartphone med hög upplösning.

Huaweis flaggskepp P20 Pro-smartphone, bilden ovan, anvÀnder en 20-megapixel f / 1.6 monokrom lins, en 8-megapixel f / 2.4 teleobjektiv och en 40-megapixel f / 1.8 RGB-lins.

Trots att detta resulterar i sammanlagda 92 megapixlar bildbehandling kan Huawei-telefonen faktiskt producera detaljerade 10-megapixelbilder med vad företaget kallar Pixel Fusion. Den skjuter inte med maximal upplösning om du inte ber den att göra det.

IMX586 tar 48 megapixelbilder som standard, med förhandsgranskning av telefon i realtid. Sonys jÀmförelsefoto som ingÄr nedan jÀmför en vanlig 12-megapixelbild med ett 48-megapixelfoto som produceras av den nya IMX586-sensorn.

TÀnk pÄ att fler megapixlar inte alltid ger tydligare bilder.

Företaget förklarar:

Generellt resulterar miniatyrisering av pixlar i dĂ„lig ljusuppsamlingseffektivitet per pixel, Ă„tföljd av en minskning av kĂ€nslighet och volym för mĂ€ttnadssignalen. Denna produkt designades och tillverkades med tekniker som förbĂ€ttrar ljusinsamlingseffektivitet och fotoelektrisk omvandlingseffektivitet jĂ€mfört med konventionella produkter, vilket resulterar i vĂ€rldens första 0,8 ÎŒm pixelstorlek, med bĂ„de hög kĂ€nslighet och hög mĂ€ttnad signalnivĂ„.

Denna mindre pixelstorlek lÄter den leverera 48 effektiva megapixlar pÄ en kompakt enhet med 8,0 mm diagonal, som kan monteras pÄ mÄnga smartphones. Det ökade pixelantalet möjliggör högupplöst avbildning Àven pÄ smartphones som anvÀnder digital zoom.

Vad du behöver för att ta rena fotografier i svagt ljus Àr det grundlÀggande saker: optisk bildstabilisering, en mycket kÀnslig sensor och större pixlar som slÀpper in mer ljus. Apple, som alltid har undvikit att delta i megapixelracet (till skillnad frÄn mÄnga andra smarttelefontillverkare) , har anvÀnt Sonys CMOS-sensorer i iPhones i flera Är.

Och om Cupertino-företaget fortsÀtter att göra det, och vi ser ingen anledning till varför de inte skulle göra det, Àr det med en ganska hög grad av noggrannhet att vi kan dra slutsatsen att nÀsta iPhone eller en efter den kommer att anvÀnda den hÀr sofistikerade sensorn frÄn Sony för ultrakÀnslig fotografering.

Tankar?