Studie föreslÄr att striden om K-12 redan Àr över

Study Suggests That the Battle for K-12 is Already Over

I kölvattnet av Microsofts förnyade press för utbildningsmarknaden föreslÄr en ny studie att striden redan kan vara över. Och i K-12 har Ätminstone Microsoft förlorat.

“LĂ€rare och administratörer uppskattar Googles produkter och Ă€r villiga att garantera dem bland sina kamrater”, rapporterar EdWeek. ”Googles utbildningsrivaler, Apple och Microsoft, liksom Amazon, tjĂ€nar blandade recensioner … PĂ„ frĂ„gan vilka skolutbildade verktyg lĂ€rare och elever anvĂ€nder mest för instruktioner i sina distrikt, svarade 42 procent av undersökningen att Chromebooks, lĂ„ngt överstiger PC-bĂ€rbara datorer 15 procent och PC-datorer och Apple iPads, bĂ„da med 13 procent. ”

Denna marknad Àr viktig. Strax före evenemanget dÀr Microsoft presenterade Windows 10 S, Surface Laptop och olika utbildningsinitiativ skrev jag att mjukvarugiganten inte hade rÄd att förlora utbildning. Men PC-lojalister har en blind flÀck nÀr det gÀller Chromebooks eftersom dessa enheter inte Àr lika kraftfulla som datorer. Problemet Àr att skolor Àlskar dem, för sin enkelhet, lÄga pris och hanterbarhet.

EdWeek-studien bekrÀftar detta.

För det första har Chromebook nu en “dominerande andel av den amerikanska K-12-marknaden.” 42 procent av skolomrĂ„dena i USA som tillhandahĂ„ller sina egna enheter till elever anvĂ€nder Chromebooks, jĂ€mfört med under 15 procent för bĂ€rbara datorer, under 13 procent för stationĂ€ra datorer och under 13 procent för iPads. Mac-datorer ligger pĂ„ under 9 procent, och Microsoft Surface anvĂ€nds av endast 0,71 procent av distrikten.

Denna anvÀndning visar oss vad skolorna gör nu. Men tillfredsstÀllelse hjÀlper oss att förstÄ vad som kommer att hÀnda i framtiden. HÀr fÄr Microsoft blandade resultat.

“Microsoft fick lĂ€gre poĂ€ng Ă€n Google i ett antal rankningar av K-12-tjĂ€nstemĂ€ns tillfredsstĂ€llelse”, konstaterar rapporten. “Men en mycket starkare andel av de tillfrĂ„gade, 46 procent, bedömde sina inköp av Microsoft-produkter som utmĂ€rkta eller bra Ă€n de som betygsatte dem som dĂ„liga eller rĂ€ttvisa, till sammanlagt 13 procent.”

En stor del av Googles överklagande pÄ den kontantstramade utbildningsmarknaden Àr priset: Google erbjuder sina G Suite-webbapplikationer gratis till lÀrare och studenter. Och den strategin fungerar: G Suite, som Chromebooks, dominerar utbildning: NÀstan 68 procent av skolomrÄdena anvÀnder denna lösning, jÀmfört med bara 17 procent för Microsofts Office 365 Education.

Google gör ocksÄ Chrome OS som driver Chromebooks tillgÀngliga gratis för enhetstillverkare. Resultatet Àr en stor marknad av billiga apparater riktade specifikt till utbildning.

“Chromebook startar snabbt och delas enkelt”, konstaterar EdWeek. “Chromebooks lĂ„ga kostnad ger distriktsledare förtroende för att de kan köpa ett stort antal enheter och byta ut dem om det behövs utan stora ekonomiska konsekvenser.”

Slutligen har Google gjort ett enormt jobb som gör Chromebooks enkla att hantera, konstaterar EdWeek.

“Supportkostnaderna för datorer var mycket högre Ă€n kostnaden för sjĂ€lva enheten”, sa Googles Rajen Sheth till EdWeek i en intervju. Med Chromebooks Ă€r “hanterbarheten [is] enkla, “och distrikt har funnit att de” kunde köpa tiotals eller tusentals Chromebooks, och de behövde inte anstĂ€lla en enda IT-person. “

Googles popularitet inom utbildning Àr desto mer imponerande nÀr man tÀnker pÄ de integritetsproblem som mÄnga har uttryckt om detta företag och dess affÀrsmetoder. Och medan distrikten som undersöktes av EdWeek uttryckte oro visar Googles övervÀldigande dominans inom utbildning att skolor litar pÄ Google.

De goda nyheterna för Microsoft Ă€r att det fortsĂ€tter att leda pĂ„ marknaden som inte Ă€r K-12, vilket jag menar med högre utbildning. Jag tror att detta förklarar Surface Laptop – en produkt som Ă€r speciellt utformad för den traditionella fyraĂ„riga college-tiden (ett nummer som förresten kan vara förĂ„ldrat) – Windows 10 S och Intune for Education. Var och en Ă€r mer tillĂ€mplig pĂ„ högre utbildning Ă€n pĂ„ K-12.

Microsofts erbjudanden Ă€r “rikare” Ă€n de frĂ„n Google, konstaterar EdWeek och dess verktyg “förbereder eleverna bĂ€ttre pĂ„ arbetsplatsens utmaningar.”

Och i ett drag som speglar det vi ser i nĂ€ringslivet verkar utbildning överge den ena leverantörsmodellen – dĂ€r en Apple, Google eller Microsoft kan “vinna” ett helt distrikt – och blandar och matchar för att fĂ„ det bĂ€sta lösning över hela linjen.

I denna framtidens hybridvÀrld kan Microsoft ha en lÀgre total marknadsandel, men eftersom sjÀlva marknaden Àr sÄ mycket större och mer inkluderande kan den fortfarande vÀxa och bli mycket framgÄngsrik. Den enda frÄgan för utbildningsmarknaden Àr att sÄdan blandning Àr mer komplicerad och kan krÀva mer utbildning eller mer personal.

Kritiker kommer att notera att den hĂ€r studien endast Ă„terspeglar den amerikanska marknaden och att Microsoft fortfarande dominerar utbildning över hela vĂ€rlden. Och ja, det Ă€r sant. Men som vi har sett sĂ„ mĂ„nga gĂ„nger – pĂ„ PC-marknaden och i smartphones, som uppenbara exempel – förĂ€ndras saker. Och ge Microsoft lite kredit: Den hĂ€r gĂ„ngen svarar det Ă„tminstone och vĂ€ntar inte ett oĂ€ndligt antal Ă„r innan det gör nĂ„got Ă„t ​​en klar och nuvarande fara.

Med detta sagt Àr det inte klart hur Microsofts meddelanden den hÀr veckan kommer att vinna K-12. Företaget sa aldrig hur mycket PC-tillverkare skulle spara genom att anvÀnda Windows 10 S, sÄ det Àr inte klart om produkten Àr gratis eller bara billigare. (Konsumenterna kommer att betala $ 50 för att uppgradera frÄn Windows 10 S till Windows 10 Pro; kostnaden för att göra det frÄn Windows 10 Home Àr $ 100.)

Datorer som kör Windows 10 S kostar ungefÀr samma som vanliga Chromebooks, men som nÀmnts Àr det underhÄllet som verkligen vÀger för skolomrÄden. För detta ÀndamÄl Àr datorer fortfarande mycket mer komplexa Àn Chromebooks. Och det Àr inte heller klart att Microsofts hanteringslösning för K-12 Àr lika sömlös eller snabb som vad Google erbjuder. Microsoft jÀmförde aldrig sin lösning med Googles vid evenemanget tidigare denna mÄnad, det jÀmförde det med vad som tidigare fanns tillgÀngligt i PC-vÀrlden.

SĂ„ vi fĂ„r se. Men med K-12 som faller till Google har Microsoft en tuff kamp pĂ„ sina hĂ€nder. Och det mĂ„ste verkligen matcha Google – pĂ„ pris, enkelhet och hastighet – innan det ens kan hoppas kunna konkurrera effektivt.

MĂ€rkt med edu