Tim Cook avskrĂ€cker dataindustrikomplexet, ”driver för lagstiftning om integritet i USA

Tim Cook avskrĂ€cker dataindustrikomplexet, ”driver för lagstiftning om integritet i USA

I ett tal vid en sekretesskonferens i Europa gick Apples VD Tim Cook efter företag som han sĂ€ger lagrar personuppgifter för ekonomisk vinst. Han kallar det ”dataindustrikomplexet” och föreslĂ„r att det krĂ€vs nya sekretesslagar, sĂ€rskilt i USA.

Även om han inte nĂ€mnde Facebook och Google vid namn, var Cooks 15-minuterstal vid Europaparlamentet i Bryssel tydligt riktat till Belgien mot dessa tvĂ„ tekniska giganter.

Han noterade ”Dessa trĂ„dar av data, var och en tillrĂ€ckligt ofarliga pĂ„ egen hand, Ă€r noggrant monterade, syntetiserade, handlade och sĂ„lda. Sammantaget skapar denna process en varaktig digital profil och lĂ„ter företag kĂ€nna dig bĂ€ttre Ă€n du kanske kĂ€nner sjĂ€lv. ”

Cook fortsatte: ”Vi borde inte sockerbelĂ€gga konsekvenserna. Det hĂ€r Ă€r övervakning. Och dessa lager av personuppgifter tjĂ€nar bara till att berika de företag som samlar in dem. Detta borde göra oss mycket obekvĂ€ma. Det borde göra oss oroliga. ”

Apples VD berömde Europa för den nyligen genomförda AllmÀnna dataskyddsförordningen, eller GDPR, och uppmuntrade USA att införa liknande lagar.

Han förklarade, ”Det Ă€r dags för resten av vĂ€rlden, inklusive mitt hemland, att följa efter. Vi pĂ„ Apple stöder fullt ut en omfattande federal lag om integritet i USA. ”

Denna sekretesslag, enligt Cook, bör göra det lÀttare för anvÀndarna att se vilka uppgifter som samlas in och varför. En nyckelkomponent hÀr Àr inte överraskande sÀkerheten.

”SĂ€kerhet Ă€r grundlĂ€ggande för att lita pĂ„ och alla andra integritetsrĂ€ttigheter”, förklarade han.

Cook slog samman sina kommentarer och medgav att inte alla i Silicon Valley kĂ€nner pĂ„ samma sĂ€tt som han. ”Det finns mĂ„nga mĂ€nniskor som föredrar att jag inte hade sagt allt detta. Vissa motsĂ€tter sig all formell integritetslagstiftning, andra kommer att stödja reformer offentligt och sedan motstĂ„ och undergrĂ€va den bakom stĂ€ngda dörrar, konstaterade han.

Du kan titta pĂ„ Cook’s hela talet via YouTube hĂ€r:

Jag har aldrig varit en som driver pÄ reglering. Men nÀr det gÀller insamling av personuppgifter verkar det ÀndÄ vara nödvÀndigt. Jag har i flera Är sagt att företag som Facebook och Google borde tvingas erbjuda betalda prenumerationer för sina tjÀnster som inte omfattar insamling av personuppgifter. PÄ sÄ sÀtt skulle konsumenterna kunna vÀlja.

Cooks förslag, Àven om de Àr Àdla, skulle fortfarande tillÄta företag att samla in anvÀndardata, bara med mer tillsyn och öppenhet. Jag Àr inte sÀker pÄ att det rÀcker.

Det finns minst ett omrÄde dÀr teknikföretag verkar gÄ i en positiv riktning, Àven utan regler i USA

Under de senaste mÄnaderna har företag gjort det lÀttare för anvÀndare att se vilken typ av data de samlar in. Apple har till exempel introducerat samma verktyg som det erbjuder i Europa för anvÀndare att begÀra en kopia av sina personuppgifter. Facebook och Google har ocksÄ underlÀttat den hÀr typen av förfrÄgningar de senaste mÄnaderna.

HÄller du med Cooks bedömningar att mer bör göras för datainsamlingen? LÀmna dina Äsikter nedan.