Tim Cook uppmanar Bloomberg att dra tillbaka sin Big Hack-historia

Hacking

I en intervju med Buzzfeed News gjorde Tim Cook det tydligt Bloomberg bör dra sig tillbaka dess 4 oktober Businessweek berÀttelse som sagt Kinesiska spioner bryter mot försörjningskedjan av 30 amerikanska företag inklusive Apple. Apples VD sÀger att eftersom historien inte Àr sant, bör den tas bort.

I det som beskrivs som ett ”extraordinĂ€rt uttalande” eftersom Apple aldrig tidigare offentligt har krĂ€vt att en nyhet ska dras tillbaka, sa Cook:

Det finns ingen sanning i (Bloomberg) berÀttelsen om Apple. De mÄste göra det [sic] rÀtt sak och dra tillbaka det.

VerkstÀllande direktören uttryckte ocksÄ frustration över hur Bloomberg har hanterat processen efter flera motbevis frÄn företaget och förklarade:

Jag var med i vÄrt svar pÄ den hÀr historien frÄn början. Jag personligen pratade med Bloombergs reportrar tillsammans med Bruce Sewell, som dÄ var vÄr allmÀnna rÄd. Vi var mycket tydliga med dem att detta inte hÀnde och svarade pÄ alla deras frÄgor. Varje gÄng de tog upp detta till oss förÀndrades historien och varje gÄng vi undersökte hittade vi ingenting.

I den ursprungliga berÀttelsen noterade Bloomberg att kinesiska spioner kunde infiltrera företag som levererade delar till Supermicro. Det San Jose-baserade företaget Àr en av vÀrldens största leverantörer av moderkort för server.

Enligt rapporten kunde Kina fÀsta smÄ mikrochips storleken pÄ ett riskorn pÄ mÄnga av dessa delar. DÀrifrÄn tog de sig till Supermicros moderkort och sÄ smÄningom till företag som Apple. NÀr servrarna var pÄslagna utformades mikrochipsen för att Àndra maskinens operativsystem sÄ att det kunde acceptera kodÀndringar.

Strax efter det att berÀttelsen publicerades förnekade Apple, Supermicro och andra, inklusive det amerikanska inrikesdepartementet, som nÀmns i berÀttelsen.

I ett pressmeddelande sa Apple:

Innan servrar tas i produktion hos Apple inspekteras de som en praxis för sÀkerhetsproblem och vi uppdaterar all firmware och programvara med de senaste skyddarna. Vi upptÀckte inga ovanliga sÄrbarheter pÄ servrarna vi köpte frÄn Super Micro nÀr vi uppdaterade firmware och programvara enligt vÄra standardprocedurer.

Sedan dess har Bloomberg fortsatt att hÄlla fast vid sin historia och berÀttar för Buzzfeed News:

Bloomberg Businesswicks undersökning Àr resultatet av mer Àn ett Ärs rapportering, under vilken vi genomförde mer Àn 100 intervjuer. Sjutton enskilda kÀllor, inklusive regeringstjÀnstemÀn och insiders frÄn företagen, bekrÀftade manipuleringen av hÄrdvara och andra delar av attackerna. Vi publicerade ocksÄ tre företags fullstÀndiga uttalanden samt ett uttalande frÄn Kinas utrikesministerium. Vi stÄr vid vÄr historia och Àr sÀkra pÄ vÄr rapportering och kÀllor.

Big Hack-historien Àr konstig. Alla som Àr involverade i berÀttelsen, förutom Bloomberg, verkar ha gÄtt pÄ rekord för att förneka sina pÄstÄenden. Kanske Àr det dags för Bloomberg att publicera mer information för att sÀkerhetskopiera sina pÄstÄenden eller ja, övervÀga att dra tillbaka historien.

Vad tycker du om den hÀr historien? Vem tror du?